За ужаса в Сирия: Малката Мажида, останала без крак

Десетки хиляди деца са осакатени при въздушните нападения
9 май 2018 20:36, Елка Василева
47
За ужаса в Сирия: Малката Мажида, останала без крак
Снимка: Дойче веле

Десетки хиляди деца са осакатени при въздушните нападения в Сирия. Те са жертви на една война, която изобщо не разбират - като десетгодишната Мажида от Алепо, която на пет години губи единия си крак.

Мажида Ал-Омар е била на пет години, когато касетъчна бомба откъснала десния ѝ крак. И днес тя си спомня всеки детайл от ужасния ден на нападението, макар и да ѝ се иска да го забрави. "Бяхме в малък камион с още десет души. Изведнъж самолетът започна да стреля по нас... и после всичко стана черно", разказва Мажида, цитирана от Дойче веле.

Това се случва през февруари 2013 - по време на бягството на Мажида и семейството ѝ от източната част на Алепо, където се водят боеве. "Наоколо имаше само трупове, овъглени трупове. Сякаш адът се беше разтворил пред нас", спомня си майката на Мажида. Именно тя първа видяла, че бомбата е откъснала крака на дъщеря ѝ. Момичето било откарано във военнополева болница, кракът ѝ бил незабавно ампутиран.

В крайна сметка семейството успяло да се добере до Турция. Днес живее в Газиантеп, на 60 километра от сирийската граница. Турският град е приел вече един милион сирийци. Те са настанени в лагери в покрайнините или в апартаменти в центъра - като Мажида и семейството ѝ.

В тяхното малко жилище нищо не напомня за родината им - няма снимки, нито пък някакви предмети от предишния им живот. Останали са само спомените. "Когато излязохме от болницата, дворът беше пълен с трупове. Единият не беше покрит. Сестра ми си затвори очите, но аз не затворих моите. По-добре да не бях видяла това, което видях. Никога няма да мога да забравя тази гледка", разказва Мажида.

Невинните жертви на една жестока война

По данни на ООН войната в Сирия е превърнала 1,5 млн. души в инвалиди. На над 80 хиляди от тях е трябвало да бъде ампутиран крак или ръка - включително на много деца като Мажида. УНИЦЕФ говори за "цяло едно поколение с телесни и психични увреждания".

Днес Мажида е на 10 години и отново може да ходи - благодарение на протезата, която ѝ е била поставена, и на много упражнения. Споделя, че е много щастлива с изкуствения си крак. Само че делникът често е труден. "Другите деца сутрин се събуждат и скачат от леглото. Обличат се, вземат си чантите и отиват на училище. На мен ми трябва цял час да се оправя - заради крака. Мама понякога ми помага", споделя Мажида.

На всеки няколко месеца момичето ходи на контролен преглед в една малка клиника в Газиантеп - "Will Steps Rehabilitation Center", основана от сирийски лекари и терапевти и издържаща се от дарения, включително от ЕС. Именно тук е била поставена и протезата на Мажида. В началото тя е трябвало да посещава клиниката много по-често, отколкото сега. Но поне физиотерапията ѝ доставя удоволствие: тя се изкачва по стълби, прави упражнения за равновесие. Междувременно тя се справя толкова добре, че, когато е с дълъг панталон или дълга рокля, човек почти не забелязва, че е с протеза.

"Искаме нашите пациенти да се чувстват добре с протезите си, да чувстват че могат да се справят с всичко в делника", изтъква физиотерапевтът Анас Алзофи. Той добавя, че Мажида е смела и има силна воля, точно затова бързо е напреднала и се справя добре. За него е важно тя да гледа нагоре, а не надолу към протезата. Най-добре изобщо да не мисли за крака си.

Клиниката разполага със собствена работилница за протези. Екипът може да изработи един изкуствен крак за ден-два. Основните елементи като ходилата се доставят от германска фирма. "До 15 пациенти месечно получават тук нови крайници", посочва Мустафа Ал-Кхатиб, който преди войната в Сирия е работил като болногледач. В Газиантеп се е специализирал в поставянето на протези. "Клиниката би могла да обслужва повече пациенти", казва той. Само че в началото на 2016 Турция на практика е затворила границата си към Сирия и оттогава в клиниката вече почти не пристигат нови пациенти.

"Искам да стана лекарка"

Мажида ходи не само на физиотерапия. В клиниката тя посещава и психотерапевтката Валаа Хамза. Тя се грижи за раните, които са невидими за очите. Мажида идва при нея от години. Понякога двете рисуват заедно, а понякога - както днес - плетат.

Валаа е от Сирия. В разговорите с Мажида и други деца тя се опитва да разбере как ги е променила войната. "Някои деца стават агресивни и гневни. Много от тях са измъчвани от кошмари. Често можеш да разбереш каква точно е травмата им по начина, по който играят. Разиграват например сцени от войната", казва психотерапевтката.

Мажида вече е в четвърти клас и ходи в държавно турско училище. Най-много обича математиката, а когато порасне, иска да стане лекарка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Единствената вина на Асад е, че оказа съпротива на чуждестранната интервнция и се съпротивлява на това Сирия да бъде погълната от насилствената Глобализация и превърната в покорен Васал на Запада
30
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"В крайна сметка семейството успяло да се добере до Турция. Днес живее в Газиантеп, на 60 километра от сирийската граница"==============================Браво, това е доказателство, че семейството на Мажида са истински сирийски бежанци, а не от останалите 95% конквистадори на Мохамед и кандидат-пожизнени-източвачи на социални помощи на някоя либерастка Западна страна (като Англия, Швеция или Германия) където социалните помощи са най-високи! Жалко е за момиченцето, на такива трябва да се помага!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тиа Арабели и турки,омръзнаха ми
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея в Газиантеп, съпругът ми е от тук, и наистина има страшно много сирийци. Има цели квартали, в които турска реч не можеш да чуеш, само арабска. Повечето са семейства с малки деца,като описаното в статията. Не знам как успяват да се сравят, но много от тях намират работа,учат езика, децата ходят на училище.
27
1
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До СъветА да ти дадем СЪВЕТ да попрочетеш ИСТОРИЯАсад управлява 12 години преди 2011 когато започна тая кървава баня. Сирия беше в някои отношения дори по-светска държава от ТурцияСлед това се пръкнаха ЕДНОВРЕМЕННО десетки дори стотици радикални организации които като Фокусник извадиха достатъчно оръжие за да се почне пълно мащабна гражданска война. Това не може да стане по естествен път - една две организации да и то задължително водени от ЛИДЕРИКои са ЛИДЕРИТЕ на "ОПОЗИЦИЯТА" - НЯМА
26
13
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Ами,вместо да бягат от Сирия ,тези деца с по един крак и всички останали бежанци да се съберат в Сирия (не в Европа) и да потърсят сметка на техния сънародник Асад - той се води глава на Сирия и воюва срещу собствения си народ. Той покани руснаци и иранци на територията си и иска власт с предателство! Също като нашенските комунисти!
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ги би в главата да се дърлят на законно правителство? Лаком гз сейе пръст. И като го свалят Асад какво ще се промени в положителен план? Да не казвам, че Сирия беше най-светската държава в региона.
24
13
 
2
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Русофила вярва на Пеевски , а не на немските журналисти.Защо тогава все мрънкате , че бедни сте били , нали живеете в България вместо в мизерната Германия , която е пълна с терористи.Русия даже си затваря границите , за да спре наплива от немски емигранти.Меркел си призна , че Путин е жената до нея.
23
11
 
0
 
! Отговори
До русофили преди 5 години
Вие четете само вестниците на Пеевски и после се съмнявате в немските медии.Защо обаче само мрънкате , че живеете в мизерия.Не ви ли стига да търкате златната пирамида на Пеевски и Доган.Утре може и слугата им Бойко да ви погали по главите.Чувал съм , че при вас това е като рицарско звание.Та късмет и лъскайте опа търкайте здраво турската пирамида , може пък и вас да ви оправи
22
14
 
1
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Даааа , когато истината ви пречи , само минусите остават.И до оставящият сирийците сами , кой има там военен контингент.При това офицялен.Един сириец не познавате , но сте експерти по конфликта.Асад бил избран и обичан в Сирия , ама две трети от народа му бягат да се спасяват от обичта му.Обич по сталински.
21
0
 
16
 
! Отговори
Истината до край преди 5 години
Кой качи малката Мажида в камион, за да я разкарва напред-назад посред сражението, вместо да е на сигурно в бомбоубежище далеч от боя? Мисля, всички сме виждали клетките с хора, насред площадите в Сирия, но медиите рядко дават обяснение кои са авторите на грозните сцени.
20
0
 
15
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Айде вече да не им помагаме на сирийците. Да ги оставим да си взимат техни си там решения. Някой чувал ли е нещо за Обонго? Къде се изгуби този творец на мирни процеси?¿
19
21
 
1
 
! Отговори
Трак преди 5 години
Грозната истина е , че Асад уби много повече сирийци от всички други воюващи в Сирия.Това е срамно петно за Путин и Русия.Няма как да се оправдаят тези убийства.САЩ и Русия проливат невина кръв , само заради безумните си съравнования.Но всичко се плаща на този свят , по един или друг начин.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко дечица останаха без глави, сърца и дробове... Тея силямисти разсипаха хубавата държава...
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа се научи да се бие на чужда територия. Там се съревновават с Русия. За спорта, и да не губят тренинг и опит бойците и пилотите.
16
1
 
25
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 5 години
Вижте всички Статии на елчето и Дойче Веле - Пълни Лъжи и смукане от пръстите .ДНЕС БГ - Няма ли да вземете мерки за ограничаването на тази жена ?
15
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"В крайна сметка семейството успяло да се добере до Турция. Днес живее в Газиантеп, на 60 километра от сирийската граница. Турският град е приел вече един милион сирийци."Поклон пред човещината ви, комшии!
14
1
 
10
 
! Отговори
Кракът преди 5 години
И е при Обама и Тръмп. Там има още много, може да си избере по-хубав даже.
13
16
 
4
 
! Отговори
На бомбата преди 5 години
Не е ли писало случайно From Putin with love или малката Мажида е пропуснала да прочете. Или може би е звучала Калинка Малинка от касетофона на самолета.
12
7
 
13
 
! Отговори
ДЕКАН преди 5 години
До ПрофесорПутин направи *** на *** на овиснал терлик от ебaнe.