Мирът е по-труден от войната. Кога ще го осъзнае Палестина?

Дали палестинците ще се откажат от въоръжена сила, пита Дани Данон
10 авг 2018 11:30, Боряна Павлова
61
Мирът е по-труден от войната. Кога ще го осъзнае Палестина?
Дани Данон. Снимка: архив Reuters

Мирът е по-труден от войната, но дали палестинците ще спрат да отхвърлят всички предложения, пита Дани Данон, постоянният представител на Израел в ООН, в статия за в. "Вашингтон таймс".

През цялата ни история Израел винаги е приветствал усилията за постигане на мир със съседите си, така е и днес. Дали този път палестинците ще се откажат от въоръжената сила? Ако се водим от историята, отговорът несъмнено е "не", смята Данон.

През февруари палестинският президент Махмуд Абас изрази в реч пред Съвета за сигурност на ООН "пълна готовност за постигане на историческо мирно споразумение". За съжаление, също като Ясер Арафат преди него, Абас има навика да проявява фиктивен интерес към мира, за да трупа международни политически точки, но в крайна сметка избягва преки мирни преговори. Важна и необходима стъпка за постигането на мир е да спрем да позволяваме това лицемерие, пише Данон.

Абас трябва да научи, че прибягването до помощта на ООН не е начин за постигане на мир. Съветът за сигурност на ООН гласува с 14 срещу 1 гласа за осъждане на суверенното решение на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица и ООН продължава да предоставя трибуна за подстрекателство срещу Израел. Това обаче само насърчава палестинците да отхвърлят мирни преговори, както правят от десетилетия, и ни отдалечава от мира, смята израелският дипломат.

Палестинците твърдят, че искат мир, но от десетилетия отхвърлят мирните преговори. Защо да очакваме, че днес резултатът ще бъде различен? Израел се стреми към мир със съседите си, но няма да повярва само на думите на Абас, че и палестинците искат същото, отбелязва Данон.

"Мирът е по-труден от войната", пише той, като цитира бившия постоянен представител на САЩ в ООН Адлей Стивънсън. Израелските споразумения с Египет и Йордания показаха на Израел трудните решения, които мирът изисква. Сега израелското ръководство очаква с нетърпение деня, когато палестинците също ще тръгнат по този по-труден път и най-накрая ще се откажат от оръжието", отбелязва дипломатът.

/БТА/


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 28
Така е . Но реално Палестина е бутат , за да водят регионален конфликт с Израел . Палестина е сцена на бой между 2 държави. От всичко страдат самите палестинци.
Същото е в Йемен. Пак същата държава ги бута срещу СА . Пак страдат гражданите.
Територия никой няма да даде. Ако ще и 100 години да се опитват.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 27

Да. Много по-отдавна. 1948 г. Преди това е имало само блуждаещи племена. И Палестина разбира се, за която се споменава много отдавна въпреки политкоректните писания от скоро време.
26
4
 
15
 
! Отговори
Victimized преди 5 месеца
Какви капацитети в коментарите. Едното било религия на мира а другото на агресията така ли? Та да ви припомням ли кои са така наречените аврамови религии?
Палестиците се радваха на 11 септември, но пирово, понеже това даде основание на САЩ и сатаНАТО да запалят целия регион.
Обаче има едни други които са се радвали на атентата и те в средите на алтернативните новини са познати като " the dancing israelis ".
Истината е, че САЩ, Израел и СА са виновни за радикалния ислям. Но то трябва да се чете
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 27

По тия въпроси никога не е имало точка както се вижда от близките събития по света.
24
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 21
Древни времена никой не го интересува. Израел е създаден преди Палестина и точка по въпроса. В древни времена и България е заемала цяла източна Европа ...амаа що не мяташ ракети по Румъния , Македония или Гърция? В днешно време страните си имат градини и толкова. Израел няма да отстъпи своята земя. Другото е излишно. Празни приказки.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 24

Аз се изказвам единствено от мое име и изказвам свои мисли колкото и да са глупави.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евангелистите и евреите искат да завладеят света,според тяхната вяра евреите ще се слеят с евангелистите и ще накарат целия свят да приеме евангелието който не приеме ще бъде убит и тогава техния месия щял да слиза на земята и да завладее света
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 23

А кои сте "вие"?
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 19
Точно така отдръпни се, че не ти е ясна нито историята, нито политиката в региона. Като поумнеешш някой ден, ще разбереш че ти ползват първосигналната защита на "бедното" палестинско общество . Кашата в която седат си я докараха сами под зоркото братство на други брадати около тях.
Израел се защитава от фанатичните си съседи и то с гордост. Винаги, ще има нашата подкрепа.
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 18

Държава Палестина има от 15 ноември 1988г., призната от 70% от държавите от ООН. А иначе територията е населявана от филистимците описани в Библията още от древни времена.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"The LORD shall fight for you, and ye shall hold your peace." Exodus 14:14
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 18

Разбира се аз се изказах общо по отношение на "мирните" религии от тяхната гледна точка, но ти като първосигнален и глупав веднага се върза.
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 14
Може да поспорим, кой е първосигнален и глупав. Ама ще ми дойдеш малко рехав от към история :)) Нашия свят е свързан с религия, която идва от ИЗРАЕЛ.
Второ там има израелци на повече от 2000 години самия Исус с евреин. Трето държава Палестина НЯМА. Покажи ми от коя година има държавност наречена така официално?
Такива като тебе охльовии с лопата да ги ринешш тук. Влюбвай се в араби, колко искаш. Не е наш проблем.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евреите са агресори на палестинските земи,нагли цио.нисти предлагали мир,завладели са дома им на палестинците и мир предлагали ей каде си Х.и.ler
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До реалист

Вашите приказки са изключително далеч от реалността. Особено по отношение атаките над СТЦ
13
12
 
9
 
! Отговори
реалист преди 5 месеца
От момента в който видях ликуващи и празнуващи палестинци ,при вестта на атентатите на Световния търговски център и загиналите хиляди хора--станах върл противник на арабите. Слава на Израел на когото дължим мира по нашите граници, защото само тази държавици спра ордите на исляма на Балканите.Не Боко, не Ердоган, а Израел. За протокола .... не съм евреин, нито има рода с тях, българин съм от бившата гръцка македония.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 11

Виждаш ли колко си първосигнален и глупав. И ко е тоя "ваш" свят бе. Светът си е на него си, а ти си временно пребиваващ на него.
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евреите са шепа народ, пръснат по целия свят. Един ден техният Бог ще събере отново достойните от тях.
Евреите са избраният Божи Народ.
Всеки, който посегне към тях ще бъде стъпкан и смачкан.
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 9
Това, че си падаш по араби НЕ е наш проблем :))) в нашия свят ние ще подкрепяме Израел и техните съюзници. Ти си джафкайй, колко искаш.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 8

Точно по същия начин действат и мюсюлманите по които викате, че са терористи. И на тях техния Бог им е предопределил да владеят света. За едните викаш може пък за другите не може така ли ?