След 10 месеца първа помощ за бежански лагер в Сирия

50 000 прокудени от домовете си живеят в мизерия там
23
След 10 месеца първа помощ за бежански лагер в Сирия
Снимка: Reuters

ООН и сирийският Червен полумесец започнаха доставки на първата хуманитарна помощ от 10 месеца в бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия, близо до границата с Йордания, приютил около 50 000 прокудени от домовете си сирийци, съобщиха двете организации, цитирани от Франс прес и БТА.

В съвместно комюнике те уточниха, че операцията ще трае три-четири дни.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от ДПА, хуманитарната автоколона е първият, който пристига в Рукбан от април 2017 г.

В лагера са влезли няколко камиона с храни и лекарства, ескортирани от руски военни.

СЦНЧП отбелязва, че хората в лагера - най-малко 60 000 цивилни и бунтовници - живеят при мизерни условия, след като пътищата за хуманитарни доставки бяха прекъснати от правителствените сили и техните съюзници.

Миналия месец ООН предупреди, че бежанците в Рукбан отчаяно се нуждаят от достъп до основни услуги с наближаването на зимните месеци. Петима души, включително две деца, починаха наскоро в лагера поради тежките условия.

През юни 2017 г. Йордания обяви района на Рукбан за военна зона и затвори границата след нападение срещу граничен пункт, отговорност за което пое групировката "Ислямска държава".

Днес СЦНЧП съобщи, че оглавената от САЩ антиджихадистка коалиция е предприела интензивен въздушен и артилерийски обстрел срещу последната останала в ръцете на радикална милиция зона в Източна Сирия
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: бежанципомощСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радикална полиция !?!Кой кои са тези ?
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимененормалник
12
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 15"БРАТСКА РУСИЯ" !!!!!ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ!!!В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ НА ПУТИН СТАЛИН И ЛЕНИН НЯМА НИЩО БРАТСКО!! КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ Е ЗЛА МАЩЕХА ЗА БЪЛГАРИЯ И КОЛКОТО ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ НЕЯ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!!!----------ПОСТОВЕТЕ МИ ВСИЧКИТЕ СА С РАЗЛИЧНО АЙ-ПИ ОТ ДЪРЖАВИ КАТО ТАЙЛАНД И ДРУГИ ПОДОБНИ И ЩЕ СИ ПИША КОЛКОТО СИ ИСКАМ НЕОГРАНИЧЕНА Е ПРОГРАМАТА И БЕЗПЛАТНОВЕЧНА :DТОЗИ ПОСТ Е С АЙ-ПИ ОТ БАНГЛАДЕШ :D
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потрошено и той много законен!Косовския мало умник и той законен?
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не обърна внимание на изречението:"В лагера са влезли няколко камиона с храни и лекарства, ескортирани от руски военни."Т.е. помощта е РУСКА. Русия няколко пъти изпрати хуманитарни помощи от храни и лекарства. Аз съм виждал клипчета.А вие? Или бързо забравяте в унеса си да ругаете великата братска страна! "АнонимеН", хич не си анонимен, както и аз! Ние сме врагове в собствената си държава! Ей Богу, никога не съм мислил, че това е възможно! А сега се моли да е мир и да не се срещнем..
9
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗАПАДА НЕУСПЯ ДА СВАЛИ НАПЪЛНО НЕЗАКОННИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА СИРИЯ НО ТОВА Е САМО И ЕДИНСТВЕНО, ЗАЩОТО ЧИСТОТО ЗЛО РУСИЯ ГО ПОДКРЕПИ!РУСИЯ Е ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ ЗАЧИТА НИКАКВИ ПРАВА НА ХОРАТА И ТАМ НЯМА НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАТОВА ПОДКРЕПИ НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНИЯ БАШАР АСАД!!!САНКЦИИТЕ КОИТО СА НАЛОЖЕНИ НА РУСИЯ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКО НО С ВРЕМЕТО ТАМ ЩЕ СТАВА САМО И САМО ПО-ЗЛЕ !
8
4
 
14
 
! Отговори
До АнонимеН преди 5 години
Кълнеш като дърта баба-ромка! Кого плашиш бе, ***! Да, Русия от самото начало подкрепяше законни избрания президент д-р Асад. Когато той я помоли, Русия се включи с военна сила срещу джихадистите, но и срещу т.н. "умерена опозиция", която се оказа банда от убийци и канибали (помним онзи, дето изяде сърцето на убит войник!). Руснаците действаха безкомпромисно и ефективно, показаха, как се води война. Дадоха и жертви! Западът искаше да свали Асад и да си прави каквото си иска там! Не успя!
7
15
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
САМИЯ ФАКТ, ЧЕ РУСИЯ ОТКРИТО ПОДКРЕПЯ НЕЗАКОННИЯ БАШАР АСАД ОТ 2011-ТА ГОДИНА И ЗАПЛАШВА ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ АКО НЯКОЯ ДЪРЖАВА ПОМОГНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ НАПЪЛНО НЕЗАКОННИЯ БАШАР АСАД Е ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ РУСИЯ Е ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ В СИРИЯ!НАКАЗАНИЕТО ЗА РУСИЯ Е ПЪЛНОТО И ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА А САЩ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СА ГО СТОРИЛИ И ТО ЗАРАДИ УКРАЙНА НЕ ЗАРАДИ СИРИЯ!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро не са говорили за ИД. Какво стана, къде отиде? Такава хубава тема за герберизовите медии беше. Поканиш арабист Чуков, минат 10 минутки и дойде време за тото 2. Честито на печелившите, опитайте пак.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 Протестите в Сирия започнаха на 26януари 2011г.като част от Арабската пролет започнала година по-рано от Тунис!Русия влиза в Сирия на 30септември 2015г.,когато държавата беше вече съсипана и азиатски и африкански бежанци заливаха Европа!Ислямска държава съществуваше от 2012г.и вероятно днес щеше да е отлично функционираща военна държава със600-700х.кв.км.,държави като Сирия,Ливан и Ирак щяха са изчезнали!Русия попречи това да се случи и затова е постоянно санкционирана!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе що не напишете поне една статия за убитите от СА и коалиция с оръжия доставени от САЩ в Йемен. А че вече хората умират от глад поради факта, че СА е блокирала пристанища?Даже ООН се противи, но никой не е в състояние да каже нещо на СА след като дават нефт на САЩ и купуват оръжия за милиарди от същите.
3
18
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
САМО И ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ Е ОТГОВОРНА ЗА СЪСИПВАНЕТО НА СИРИЯ!!!БАШАР АСАД БЕШЕ АБСОЛЮТНО НЕЛЕГИТИМЕН НЕПРОВЕЛ ИЗБОРИ 2007-*** ГОДИНА ДОРИ СЛОЖЕН ОТ ЧИЧО СИ БЕЗ ИЗБОРИ!!!РУСИЯ ПОДКРЕПИ НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМЕН УПРАВНИК И ИЗБИ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ ЗА ДА ИМ ЗАГРАБИ И ОКУПИРА ЗЕМЯТА!
2
0
 
4
 
! Отговори
еххааааа преди 5 години
Колко е населението на Сирия,няколко милиона във Германия,Италия,Турция и Гърция много хиляди във Гърция,България,Франция и Сърбия и още милиони дето са си във страната.Голяма държава била тази Сирия
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снабдяват ги с оръжие и едновременно се правят, че воюват с тях. Логиката на това е да ги събират на едно място чрез пари и оръжие, след което да ги използват за свои цели, или да ги унищожават. Много хитро, събират ги като пчели на мед.