Няма ненаказано добро: Доброволците, които са се били срещу ИД

Те се завръщат в западните си родини, но там не ги чака горещо посрещане
12 юли 2019 18:15, Боряна Павлова
24
Няма ненаказано добро: Доброволците, които са се били срещу ИД
Снимка: архив, Reuters

През април 2017 г. Томи Морк каца в Копенхаген и слиза от самолета, облечен в традиционни кюрдски дрехи. 40-годишният датчанин е прекарал 6 месеца в Сирия, борейки се с "Ислямска държава", заедно с кюрдите, на страната на Сирийските демократични сили.

"Бях надъхан да направя сцена на летището", наскоро разказва Морк. Но това не се случило: "Но там нямаше никой!" Завръщането му в Дания било антиклимактично.

Още по темата

Досущ като него, стотици хора с европейски или северноамерикански паспорти са отишли до Сирия или Ирак, но не за да се присъединят към "Ислямска държава", а да се борят с нея.

Обратният път на бежанците към Сирия: Невъзможно, докато Асад е на власт!

Откакто и последната крепост на терористите в провинция Деир ез-Зор в Сирия падна, оцелелите чуждестранни бойци от СДС се завръщат в домовете си. Поне 30 от тях са били убити в битка, но онези, които са оцелели, ги чака всичко друго, но не и посрещане за герои, разказва Морк пред "Foreign policy".

Мотивацията няма значение

Дни след като Морк заминава за Сирия през 2016 г., Дания приема закон, който забранява на датчаните да пътуват до определени дестинации, независимо от целта на пътуването. Това включва и Томас Морк, който се е бил срещу ИД.

Хората като него са убедени, че сътрудничеството с опозиционната сирийска милиция е било най-добрия начин да се борят с "Ислямска държава". Други са виждали там благоприятна почва да развият марксистките, ленинистките или анархистките си виждания.

Независимо от мотивацията, всички те са получавали непряка логистична и военна помощ от подкрепената от Америка и Европа коалиция, която се биеше срещу Ислямска държава. Сега същите тези държави не искат да приемат обратно бойците.

Малко след като Томас Морк се прибрал в Копенхаген, датските служби за сигурност го потърсили. Къщата на брат му, капитан в датската армия, била претърсена. Властите претърсили и дома на майка му. След доста дълъг уикенд Морк, уморен от преследването, се предал на полицай в град Аархус.

От Лондон до Сирия: Историята на "Бийтълс" на Ислямска държава

Морк бил разпитван в продължение на 3 часа. Повече от година по-късно, през август 2018 г., той е обвинен в нелегално пътуване до Сирия. Той обжалва пред датския Върховен съд, който ще изслужа делото му през август. Той и адвокатът му смятат, че 6-месечната му ефективна присъда ще бъде отменена.

Това дело се превръща в показателно в Дания и чужбина, особено в средите на чуждестранните бойци, които досущ като Морк са рискували живота си да се борят с "Ислямска държава".

Дания, Великобритания, Испания и Италия са страните, въвели подобни закони. Те са насочени основно срещу завръщащите се бойци, които са били на страната на "Ислямска държава". Покрай тях обаче страдат и онези, които са се борили с джихадистите. На повече от половин дузина доброволци, след като се завръщат у дома, паспортите биват отнети и движенията им биват зорко следени.

Датското правителство оправдава своите решения с довода, че това са нужни мерки в силно усложнена ситуация. Според датския парламент пътуващите до Сирия престъпници, или членове на крими банди, могат да бъдат обучени от милициите и да се върнат в Дания с престъпна умисъл.

Още повече се усложнява ситуацията от факта, че много от заминалите за Сирия и Ирак се връщат и твърдят, че там са били заети с хуманитарна дейност.

Нито едно добро не остава ненаказано

Подобен закон съществува и във Великобритания, но прави изключения за пътувания с хуманитарна цел и други "легитимни причини". Според британското правителство онези, които пътуват в места с терористични конфликти представляват заплаха и трябва да бъдат спрени.

Озкан Оздил, 32-годишен британец, бил наясно, че присъединявайки се като медик към СДС, може да има неприятни последици за него.

Трима французи осъдени на смърт за принадлежност към ИД

"Мисля, че всички знаеха, че нито едно добро не остава ненаказано. Така се шегуваме, като отиваме там", казва той.

След 9 месеца в Сирия той се върнал във Великобритания, за погребението на друг чуждестранен боец от СДС. Пристигайки на летище Лутън, цивилни полицаи го арестуват. По-късно е освободен и официално дело не е постигнато срещу него. След това обаче той е отишъл в Сърбия, където сега живее в лимбо.

Предизвикателството остава за разузнавателните служби, които трябва да пазят гражданите си - как да различат добрите от лошите?


24
Още от Близък Изток
Хляб, а не ядрена програма: Животът в Иран става непоносим
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Има нещо гнило ... " в тази статия.
21
2
 
0
 
! Отговори
KATESODENM преди 1 седмица
Аз съм застраховане на повече от $ 12k чрез завършване на пряка онлайн дейност от дома си сам в моето допълнително време. Аз съм заместител на пълен работен ден и при изпълнението на това 2-часово задължение спечелих $ 11,242 от тази работа през последния месец. Като общо правило, невероятна дейност. Всеки може да получи тази позиция и да започне да печели основно като следва нюансите тук.

посещение...................>>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ужасен превод на чужда статия.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен16
какво лошо има?
18
6
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 1 седмица
Озкан Оздил е 12-ти лорд на Кентърбъри.
Не знаех, че в Съюза на Държавна Сигурност има чуждестранни бойци.
Някой карал ли е насила датчанина да ходи в Сирия?
17
5
 
15
 
! Отговори
Не трийте това преди 1 седмица
Не всички еврейски поговорки са умни.Нямало ненаказано добро.Ми като няма ненаказано добро що не разстрелят всички доктори в Израел?Те нали вършат добрини?Или вършат злини?От собствен тарикатлък понякога толкова се оплитат хитрите еврей че после оревават светът как ги били прецакали пък те горките не знаели подмамени.Ето например Меркел.Цял свят я мрази и презира а тя се крие зад сополивите клошари на социал.Спасителка.Сега ще умре като жалък инвалид третерещ с течащи лиги.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продавахме въоръжение и на двете страни. Мейд ин България. Чрез американско-арабски посредници.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пропуска се да се отбележи,че тези хора са се присъединили към някоя от враждуващите страни самосиндикално-без да има конкретни доказателства че наистина са се биели срещу ИД. А СДС си е чист клон на ИД в нета имаше клипчета как тия талибани палят църкви дори техен войник изкорми един жив военнопленник и му изяде сърцето.Човекът беше от официалната армия на Сирия оцелял от атака на СДС върху военен камион.После всички крещяха "алах акбар"... Така че няма реална разлика между ИД и СДС.
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ислямска държава, юдейска държава каква е разликата?
13
5
 
0
 
! Отговори
гл. шеф. преди 1 седмица
до. българия. от гл. шеф на тайно разузнаване. г. г. българи. нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник10. го винът с лъжи полицията и съседите са се наговорили. да притиснът румен даго вкарат в ареста. с прости лэжи. само някой ако се занимава с румен. ние почваме да действаме. всичко ваше ще излезе на яве.
12
4
 
0
 
! Отговори
гл. шеф. преди 1 седмица
до. българия. от гл. шеф на тайно разузнаване. получихме информация в 16ч за нашият румен крумов йорданов. гр. кюстендил. ул. гърлянски черешарник.10. че съседите искат да вкарат румен в ареста и в затвора. но чакали братму на румен. румен нищо невие направил. товаса вашите лъжи. срещу румен. ние и за полицията и за съседите имаме заснети матреяли. за всеки. и ние щеви съдиме.
11
1
 
7
 
! Отговори
А бе преди 1 седмица
Ала-бала...
10
5
 
10
 
! Отговори
Срещу истинските мъж преди 1 седмица
Гейтащината на европейците няма край!
9
5
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
Много манипулативна статия! Тези така наречени "доброволци" са отишли там по собствени причини, знаейки много добре, че с това нарушават законите на държавата си! Подкрепям напълно решениятя на бели държави, лишаващи от гражданство подобни индивиди с основният довод: "Нашата държава води операции против ИД. Ако сте искали да се борите против ИД е трябвало да постъпите във въоръжените сили на държавата си!" Всичко друго е лъжа и измама! Тук в случая няма направено добро!
8
10
 
6
 
! Отговори
Нелегионер преди 1 седмица
Наемниците мразят Асад щото ги прекара с много добри фълшификати в едри банкноти валута.Кюрдите нямат такава печатница,но имат петрол който продават и си плащат в оргинални долари преди това ,ИД има кинти от обраните банки и също плащали в оргинал....Един приятел сърбин го набутаха с 20 хиляди менте валута за 45 дневна служба при Асад ,оня се пропи заради дърдоренето на жена му....Тоя датчанин за кво геройство работ просто бизнес мой не се мисли за герой ,че си бил в бой за кинти за кюрди...
7
2
 
24
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
СДС е създадено от запада за сваляне на правителството на Сирия,значи са терористи.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоа па!!!!...много му дреме на някой в Дания, че някакъв перко е отишъл да се бие в Сирия за някави си негови романтични идеали...
5
3
 
31
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Законната власт в Сирия,е признала СДС за терористична група,така че стига глупости.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво е това "антиклимактично " завръщане бе?За вас български думи няма ли,че изнамирате такива отнамайната си!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Върнали са се където им е мястото в БИ.