Ердоган: Започваме военна операция на изток от Ефрат в Сирия

Действията ще са по въздух и суша, началото е до дни
5 окт 2019 19:17, Анисия Иванова
73
Ердоган: Започваме военна операция на изток от Ефрат в Сирия
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще осъществи военна операция по въздух и суша на изток от река Ефрат в Сирия, където Анкара и Вашингтон планират да създадат зона за сигурност, предаде Ройтерс.

Ние сме направили нашите приготовления, изготвили сме нашите оперативни планове, дали сме необходимите инструкции, заяви Ердоган, като добави, че Турция ще предприеме действия по въздух и суша и това може да стане толкова скоро като днес или утре.

САЩ се споразумяха през август с Турция да установят заедно зона за сигурност на дълбочина от 30 километра в Северна Сирия по протежение на турско-сирийската граница и тази зона да бъде прочистена от присъствие на бойци от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Анкара обвинява САЩ, че се бавят в установяването на зоната за сигурност.

Двете страни имат разногласия и по въпроса за дълбочината на зоната и за това кой трябва да я контролира. САЩ подкрепят коалицията Сирийски демократични сили, в която доминиращо участие имат Силите за защита на народа и която разгроми бойците на "Ислямска държава" в Сирия.

Ердоган, който говори на откриването на годишен партиен събор на управляващата Партия на справедливостта и развитието, заяви, че Турция цели да "напои района на изток от река Ефрат с фонтани на мира" и да установи бежанци там.

Ние отправихме всички предупреждения към нашите събеседници във връзка с /района/ на изток от река Ефрат и действаме с достатъчно търпение, посочи Ердоган.

Турция заявява, че иска да разположи до 2 милиона сирийски бежанци в зоната за сигурност. Тя многократно предупреждава, че ще предприеме сама военна операция, ако не е доволна от напредъка по въпроса за установяване на зоната.

Ердоган предупреди по-рано Вашингтон, че Турция му дава срок до края на септември за постигане на конкретни резултати в установяването на зоната за сигурност и, ако това не стане, тя ще предприеме операция срещу сирийските кюрдски милиции СЗН.

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници обещаха в петък да подкрепят евентуална трансгранична операция, която Анкара заплашва да предприеме срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия.

Подкрепяната от САЩ коалиция Сирийски демократични сили заяви днес, че "няма да се поколебае да обърне всяка непровокирана /турска/ атака в тотална война", за да защити своя район в Североизточна Сирия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
6
 
! Отговори
той преди 4 години
Колко " братска" постъпка към сирийците- използва ги срещу кюрдите. Неоосманлиец!
18
13
 
7
 
! Отговори
шляпалника преди 4 години
Миризливия анадолец няма да миряса и все ще си намери майстора. Но както каза някой...кво ни вълнува нас това?!
17
5
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
До КОНСТАНТИНОПОЛвнимавай кво говориш,че тоя не прощава
16
4
 
12
 
! Отговори
JIMMY преди 4 години
Да започва и в източна румелия да ни освободи от чафутското робство
15
18
 
9
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОПОЛ преди 4 години
Дреме ми какво ще си правят турко-арабите в азията... Един ден Константинопол отново ще е православно християнски и европейски!!!
14
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местя си го от единия крачол в другия. В Африн "силната" турска армия затъна като стой и гледай, а за един ден щяха да стигнат. Едва след почти 2 месеца се добраха до града и то защото кюрдите го напуснаха. Турската политика е - викане, блъскане, заплахи и ако мине номера. Дунанмата им голяма, като са на тумба, иначе се крият като мишки. За справка - турските постове в Сирия - не смеят да излязат от тях
13
2
 
7
 
! Отговори
За Меркел Путин и ЕС преди 4 години
Турция е от голям стратегически интерес на всеки и затова всички си затварят очите за свинщините му и пълнят гушата на наглият диктатор. А той става все по-нагъл. Накрая ще стане толкова нагъл че дори лакомията на Запада и Русия няма да тежат толкова колкото дразненията които прави, и везните ще се наклонят в другата посока-срещу диктаторът. Но тогава ще се питат къде ни беше акъла толкова време. Как се тръгва срещу страна която ти произвежда Фолксвагена и ти купува ракетите?
12
4
 
15
 
! Отговори
Sadullah преди 4 години
Търпението ни се изчерпа. Слагаме ред в Сирия, после и в Ирак и да се връщат хората по местата си, а Мосул и Керкюк да са пак наши. Само тогава ще има мир и ред в изкуствените арабски територии. Хайде, бисмиллях. Аллах да ни води и брани, комутанъм!
11
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е смешно как някакви хора, които нищо не разбират от право, говорят за "нарушения на международното право". Абе, вие преди да говорите за международно право, прочетохте ли спогодбите между Република Турция и разни съседни на нея страни? Русия си взе изцяло чужда територия, която дори е далеч от останалата Русия и не чух някой да говори за нарушения на международното право. А Турция си брани границите и избиваното тюркско малцинство при съседите, бори тероризма и слушам вой, за "право".
10
16
 
5
 
! Отговори
TURKTIR преди 4 години
Един е Аллах и неговия пророк Ердоган
9
13
 
9
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
Откъдето и да се погледне,това е нарушение на международното право и нарушение на всички конвенции за териториална цялост и др-подобни,които ви дойдат на ум.Но на кого му пука за някакви си кюрди!?Те свършиха работа на американците и сега може да бъдат оставени за разтерзание на Турция!?Русия ще заеме позиция "ни при чьом" и ще си измие ръцете,тъй като кюрдите имаха неблагоразумието да се опрат на американците!?Но така или иначе,това е начало на разпарчелосването на Сирия!?Да се готви Украйна!
8
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анадолски мурафети. От 3 месеца все това повтаря и ми звучи като "Дръжте ме, че ще ги нападна". Обаче, нещо се мълчи за загиналия аскер от предходните нахлувания. Чували дали са раздали на аскера, да има поне нещо да върнат от тях в родния дом?
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето как Турция си променя границите.
6
1
 
14
 
! Отговори
Ердоган преди 4 години
Сключихме сделката с фолЦваген, да си дойдем на думата.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрдите и арменците са исторически погледнато братовчеди. Според Херодот арменците са траки. Въпреки, че според повечето учени по-скоро траките имат влияние върху арменците, но арменците не са траки. Или просто са омешани. Също както и автентичните палестинци са траки, но губят езика и гените си, в море от семитски племена. Някъде остава народът, а се губи името. Другаде остава името, но се губи народът... Всичко има по света.
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на турците, хитри излезнаха. Обезкюрдиха разни погранични региони и мислят да заселят там сирийци вместо кюрди, заедно с турски агенти, които да слушат и наблюдават денонощно. И просто по този начин прекъсват връзката на кюрдите в Турция и кюрдите в Сирия. Добре измислено.
3
1
 
8
 
! Отговори
"Горко ти Асири преди 4 години
Асирио и Вавилонио! Двегодишно теле до гърди ще гази в кръв..."Това казваше баба ми, род. 1886/поч. 1974, като четеше Библията...
2
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аскера и американските рендета са нежелани в Сирия!Никой не ги викал,това си е агресия над суверенна държава!
1
24
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Май е време да дадем на Башар няколко плутониеви пръта от АЕЦ Козлодуй за да го тури aHaлHo на мустакатия гюTфepeH Ердо