Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция

Страни от ЕС за спиране продажбата на оръжия на Анкара
14 окт 2019 12:24, Елка Василева
183
Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция
Снимка: Reuters

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде кореспондентът на Франс прес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на "части на сирийската арабска армия" в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата.

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Още по темата

На фона на напредването на турската операция кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата "в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/" - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Според ежедневника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите, припомня БТА.

Междувременно редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция.

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС.

Според неговите думи намерението на всички е да бъде заета много категорична позиция по отношение на Турция. Борел заяви, че правителството на Испания изцяло е за прекратяване на продажбите на оръжие за Турция.

При пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс каза, че страните от ЕС възнамеряват да постигнат в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго против Турция, а също да разгледат други санкции по отношение на Анкара заради нейната военна операция в Сирия. Според Рейндерс международната общност се опитва да окаже натиск върху Анкара, за да прекрати военната операция. Ние ще обсъдим най-добрите мерки, за да постигнем тази цел, каза Рейндерс.

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг заяви днес, че страните от ЕС и НАТО трябва да въведат оръжейно ембарго срещу Турция. Ние очакваме днес единна позиция на ЕС по отношение на турската военна операция, а също по отношение на износа на оръжие. Аз мисля, че трябва да има ясен сигнал от страните на НАТО към техния партньор Турция, каза министърът. Шаленберг каза, че Австрия продължава да настоява преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени. При това министърът призова Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.

Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се обявиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция във връзка с операцията на Анкара в Сирия.

Холандия осъди операцията на Турция и въведе ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега ЕС трябва да направи същото. Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е важно Европейският съюз на този етап да остане в диалог с Турция, предаде ДПА. Той изрази мнението, че икономическите санкции не биха били правилният подход в този момент. "Ако това не доведе до успех, ние трябва да сме готови да предприемем по-нататъшни мерки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
6 преди 4 години
" Докато мъдрите се намъдруват - лудите се налудуват !"
65
0
 
5
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Приказка за предателства и герои..
64
12
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
едно време бай Тошо трябваше да се отнесе с турчеещите се в България така както сега се отнася ердоган с кюрдите. нямаше да има дпс нямаше да има проблеми
63
4
 
18
 
! Отговори
човек преди 4 години
Лоша работа. Откъдето и да го погледнеш - работата не е никак розова!Това си е де факто война между две държави: Сирия и Турция.Едната от които ни е съседна. Което прави нещата още по-лоши за нас.
62
1
 
5
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Асад не признавал официално крюдската автономия, неофициално вече няма нищо против, напротив това укрепва режима му.
61
3
 
10
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
VW, на хубаво място избраха новия завод.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61 Да бе, измишльотини! Асад никога не е признавал кюрдска автономия в Североизточна Сирия. Освен това Асад не воюва с кюрдите, но те нападнаха обкръжената сирийска армия в Хасака и така остана само един анклав около Камишли, контролиран от правителството в Североизточна Сирия! Имаше сблъсъци и в Деир ез Зор, когато кюрдите не позволиха на правителството да установи контрол върху петролните кладенци там...и т.н.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57ГОСПОДАРЯ ТИ БОКО НЕ КАЗА ЛИ МЕРКЕЛ И МАКРОН ДА СИ ЗАТВАРЯТ ПЛЮВАЛНИЦИТЕ АКО СЕ НАЛОЖИ И ДУПЕ ЩЕ ДАДЕМ САМО ДА НЕ РАЗВАЛЯМЕ ДОШЛУКА СЪС СЪСЕДА
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До bluesky1В нито един от война в Сирия, Асад не е воювал с кюрдите. Напротив те си партнираха през цялото време и си поделиха страната, като неофициално Асад призна кюрдската автономия, което толкова вбеси Ердоган.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До bluesky1В нито един от война в Сирия, Асад не е воювал с кюрдите. Напротив те си партнираха през цялото време и си поделиха страната, като неофициално Асад призна кюрдската автономия, което толкова вбеси Ердоган.
56
6
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 4 години
Освен това кюрдите буквално се състезаваха с правителствената армия да завземат богатите и най-големи находища на петрол в Деир ез зор, както и направиха опит да завземат териториите през които минават пътищата, свързващи Дамаск и Багдад и за малко да успеят....е, сега ще си платят за гяволъка!
55
10
 
3
 
! Отговори
Мустафа преди 4 години
ПКК и БКП са комунисти вижте ги как се подкрепят ГЕРБ и патриотите сме за Ердоган нашия мил съсед.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите пак са се събрали тука да плюят Ердоган и да подкрепят режима в СирияНе знаех, че Макрон и Меркел са комунисти!Ердоган трябва спешно да му нахлузат усмирителната риза!
53
7
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 4 години
Лъжливите кюрдски лидери ще се молят на милостта на сирийската армия! В началото на войната в Сирия, кюрдите бяха въоръжени от правителството в Дамаск! В един момент, когато САЩ изоставиха умерените главорези и насочиха вниманието си към кюрдите, последните се превърнаха в абсолютна американска марионетка. Нападнаха сирийската армия в Хасака, докато армията се биеше с ИД, кюрдите отцепиха всички територии източно от р.Ефрат и блокираха всеки опит на армията да се прекоси реката...
52
6
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
Кюрдите са голям народ, без държава - както в Турция, така и в Сирия, Ирак и Иран, те са и ще се отцепят при първа възможност. Реално в Северен Ирак, днес има напълно независима кюрдска държава, в която Ердоган също се опита да влезе, но беше изритан. Темата с кюрдите е много деликатна в Близкия изток, те са използани от всички, но и те самите играят своя игра. Единствената причина кюрдите да си партнират със САЩ е че те им гарантираха автономия, абсолютна защита от Турция и Асад.
51
10
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Антибългарските руски турци са налазили форума и защитават султаня, плюейки всичко българско. :)))))))))))))))))Пълен резил :)))))))))))))))))))))))))))))
50
3
 
14
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Интересно, защо според защо според Хайко икономическите санкции "бяха правилен" ход срещу Русия, но не са срещу Турция? Дали пък да не е загрижен за сделката покрай "народната кола"? Големо връткане и словоблудство. Когато играе парата, за Германия няколко хиляди кюрдски трупа не са пречка май.
49
10
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.Това трябваше да го знае и жужанка преди да анексира незаконно Крим!
48
12
 
7
 
! Отговори
Мустафа преди 4 години
Комунистите пак са се събрали тука да плюят Ердоган и да подкрепят режима в Сирия.
47
7
 
9
 
! Отговори
TSK преди 4 години
И ние отиваме към тях!Турската лавина омита всичко по пътя си.