Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция

Страни от ЕС за спиране продажбата на оръжия на Анкара
14 окт 2019 12:24, Елка Василева
183
Войната: Силите на Дамаск приближават към границата с Турция
Снимка: Reuters

Силите на сирийския режим са се приближили днес до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Издигайки сирийски знамена и заобиколени от жители, дошли да приветстват пристигането им, сирийските сили са се разположили в периферията на Тел Тамер, на юг от пограничния град Рас ал Айн, където се водят сражения, предаде кореспондентът на Франс прес.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на "части на сирийската арабска армия" в селището Тел Тамер, разположено на около 30 километра от Рас ал Айн.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека някои части на армията са достигнали на около шест километра от границата.

От 9 октомври Турция и нейни съюзници от сирийската опозиция водят военна операция в Северна Сирия, за да отдалечат от района на границата кюрдската милиция Сили за защита на народа /СЗН/, определяна от Анкара като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Още по темата

На фона на напредването на турската операция кюрдите обявиха вчера, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата "в подкрепа на Сирийските демократични сили /СДС/" - коалиция от кюрдски и арабски бойци, в която СЗН имат доминираща роля.

Според ежедневника "Ал Уатан", близък до сирийския режим, споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб /арабското име на Кобане/", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите, припомня БТА.

Междувременно редица страни от ЕС се обявиха за прекратяване на продажбата на оръжие за Турция.

Правителството на Испания поддържа прекратяването на продажбата на оръжие за Турция заради нейната военна операция в Сирия, заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи на Испания Жозеп Борел при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщи ТАСС.

Според неговите думи намерението на всички е да бъде заета много категорична позиция по отношение на Турция. Борел заяви, че правителството на Испания изцяло е за прекратяване на продажбите на оръжие за Турция.

При пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс каза, че страните от ЕС възнамеряват да постигнат в Люксембург консенсус по въпроса за въвеждане на оръжейно ембарго против Турция, а също да разгледат други санкции по отношение на Анкара заради нейната военна операция в Сирия. Според Рейндерс международната общност се опитва да окаже натиск върху Анкара, за да прекрати военната операция. Ние ще обсъдим най-добрите мерки, за да постигнем тази цел, каза Рейндерс.

Министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг заяви днес, че страните от ЕС и НАТО трябва да въведат оръжейно ембарго срещу Турция. Ние очакваме днес единна позиция на ЕС по отношение на турската военна операция, а също по отношение на износа на оръжие. Аз мисля, че трябва да има ясен сигнал от страните на НАТО към техния партньор Турция, каза министърът. Шаленберг каза, че Австрия продължава да настоява преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъдат замразени. При това министърът призова Брюксел да не се поддава на шантажа на Анкара, че ще отвори границите за нови бежански потоци към Европа.

Министрите на външните работи на Холандия, Ирландия и Латвия също се обявиха за въвеждане на ембарго на търговията с оръжие с Турция във връзка с операцията на Анкара в Сирия.

Холандия осъди операцията на Турция и въведе ембарго на доставките на оръжие /на национално ниво/. Сега ЕС трябва да направи същото. Ние смятаме, че Турция нарушава международното право. Никой не трябва да нарушава международното право, заяви холандският външен министър Стеф Блок.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че е важно Европейският съюз на този етап да остане в диалог с Турция, предаде ДПА. Той изрази мнението, че икономическите санкции не биха били правилният подход в този момент. "Ако това не доведе до успех, ние трябва да сме готови да предприемем по-нататъшни мерки", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега имаше две инванзии на Турция в Сиря "ефратов щит" и"Маслинова клонка". нито една от двете не бе санкционарана от Сирия. Досега Асад бе твъред зает с ИД и Ал Кайда, за да обърне внимание на външните врагове, но е то че нещата се променихаааааапо време на "Ефратов щит" Турция прати към 60 танка, да видим сега дали ще са достатъчни.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия "терористи" - ако говорим за ИД - бяха непрестанно финансирани от САЩ, Франция и Турция, също и от ИЗраел. Те им даваха орържие срещу петрол. Те ги създадоха, това бяха най-вече техни наемници САЩ 5 гоздини само се правеха че бомбардират. Дойдоха русия и за 6 месеца с три жертви изметоха половината територия на ИД....що ли?Сега като се разпадат ИД и САЩ се притесниха. Хубаво ама между временно АСАД вече е със самочувствие. АРмията му не се бие с 10 врата в десет посоки.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-накрая ще има *** в шалварите на Ердо.Геополитика без големи съюзници не се води.Разчитането на временното положение и късмета ,почти винаги вещаят крах.Накрая ще обяви някаква имагинерна "победа" и ще се върне от където е изпълзял.Всичко може да си промени много бързо.Ентусиазма бързо може да се смени с отчаяние.Туркия ке падне.
83
2
 
4
 
! Отговори
Осман преди 4 години
Асад едни терористи не може да озапти държавата му стана разграден двор тръгнал да спира най-силната държава в региона Турция! Айде олан сенде!
82
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 4 години
<html><body><!--StartFragment-->генцията съобщава още, че правителствените сили влизат в град Айн Иса в провинция Рака, където местното население се е събрало на входа на града, за да посрещне сирийските военни.<br>По-рано SANA съобщи за разполагането на подразделения на сирийската армия в населеното място Тел Тамер в северозападната част на провинция Хасака, на 30 км от границата с Турция.<!- - зо повече подробности във Фокус има карта
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казах аз че Турция ще закъса ама кой да слуша.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сирийските правителствени сили взеха под контрол едновременно няколко населени места в северната сирийска провинция Ракка, съобщи държавната агенция SANA, предава ТАСС.Според информацията на сирийската обществена медия, армията на президента Башар Асад е взела град Табка край Ефратския ВЕЦ, както и разположеното там военно летище.
79
0
 
4
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
Ето думите ми се потяърждават само за 24 часа 14 немски допотопни тенекии са дали фира.Нема Витман Нема Айхман.Тенекии пълни.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това виц ли е?
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 79Отпуши си ушите и се направи срочно клизма може да чуеш още какви ли не неща кога ще го вадим Ердоганя като Кадафи от някоя канавка ?
76
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, ЕРдо, като те запука Асад от едната страна и Путин - от другата - свят ще ти се завие.
75
6
 
7
 
! Отговори
Франкофон преди 4 години
Сега ще бъдат ушамарени немските танкове Леопардис и митът че герма ците могада произведат нещо повече от Гоуф ще бъде разбит на пух и прах.
74
0
 
2
 
! Отговори
Пепа преди 4 години
*** тва сериозно ли?
73
1
 
13
 
! Отговори
смех преди 4 години
Сега остава другаря Путин да демонстрира нагледно как работят ракетите С400 дето му ги продаде на чичкото с мустаците и турците ше се приберат с кафяви памперси!
72
4
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Хубаво влезе в Сирия, ама да видим как ще излезе..===========с пълни шалвари с барабонки, както турция излиза от всяка война.
71
1
 
7
 
! Отговори
Рад преди 4 години
В родните медии липсва уточнението, че сделката между кюрдите и Дамаск е постигната с посредничеството на Русия и мълчаливото съгласие на САЩ. Преди няколко часа турците са ударили от въздуха журналистически конвой.
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72 Ердоган е грузинец,като Сталин!
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроатлантиците изпаднаха в мозъчна смърт, сега кой да подкрепят и те не знаят, хахахаха не е лесно да си с две гънки на мозъка и те вдлъбнати навътре. Xайде квичете Тръмп победа, смърт на Асад забравихте ли какво врещяхте миналата година хахах соросидчета мизерни.
68
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се притеснявайте ,Турция ще бъде разорена,просто демократичните общества не действат импулсивно!Така беше и със Садам и особено със Сърбия!Преговорен процес,Детйтън, срещи Милошевич-Клинтън ,сърбите си знаеха своето и накрая избомбиха съюзникът си от две световни войни!Същото и с Хитлер,Мюнхенското спорузомение,отстъпки и т. н.!Турция нека да продължава в същия дух,наказанието й ,я чака!
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дали Асад и руснаците от една страна и Ердоган от друга са се наговорили да действат заедно срещу кюрдите? Така кюрдите сключват мир с Асад и край на автономията им, за да не ги избият турците. И за Турция и за Сирия и за Русия е най-добре сегашната ситуация да се унищожи армията и автономията на кюрдите.