Ливан на прага на революция, икономическото състояние плачевно

Протестиращите скандират "Народът иска да смени режима"
24 окт 2019 07:00, Елка Василева
72
 Ливан на прага на революция, икономическото състояние плачевно
Снимка: Reuters

Антиправителствените протести, които разтърсиха Ливан в събота за трети пореден ден, хванаха политическия елит неподготвен и поставиха във фокуса на вниманието задълбочаващите се проблеми на страната, заявиха експерти.

"Протестите бяха шок за всички ливански политици, защото протестиращите са от различни вероизповедания и са без политическа принадлежност", каза ливанският активист Амар Абуд. "Ливанците разбраха, че да излязат на улицата, е единственото им средство да променят статуквото", добави той.

Ливанските граждани понасят несгодите от плачевното икономическо състояние на силно задлъжнялата си страна, както и от повишаването на данъците като например облагането на обажданията чрез приложението WhatsApp с цел да бъде напълнена държавната хазна.

Много от протестиращите скандираха "Народът иска да смени режима", лозунг, напомнящ на бунтовете от Арабската пролет през 2011 г., свалили президентите на Тунис, Египет, Либия и Йемен, пише ДПА.

Ливанските демонстранти обвиняват политическата класа на страната в лошо управление, разхищение на държавни средства и ширеща се корупция.

"Ливанските политици сякаш са изгубили връзката с хората", каза Насиб Горбел, анализатор в банковия сектор.

"Вместо да работят за намаляване на разходите, тези политици искат да въвеждат нови данъци", заяви той пред ДПА.

В петък ливанският премиер Саад Харири даде 72-часов краен срок на партньорите си в управлението за постигане на съгласие за решаване на икономическата криза.

Харири, който е на поста си от 2016 г., обвини неназовани групи, че спъват реформите, за които се смята, че са от решаващо значение за излекуването на боледуващата икономика.

Някои протестиращи са непреклонни. "Не вярваме на сегашните ни политици", каза Хала Шабан в Бейрут, където антиправителствените митинги привлякоха повече демонстранти.

"Вече им дадохме няколко шанса, но те не направиха нищо за народа. Единственото решение сега е революция срещу всички тях", добави тя.

"Предупреждавахме ги преди това с малки протести, но вече на мнозинството от ливанците, ако не и на всички, им омръзна. Всички сме задлъжнели", каза протестираща, представила се само като Нада.

Ливан е под натиск от Световната банка и Международния валутен фонд да вземе мерки за строги икономии в замяна на финансова подкрепа.

Страната има един от най-големите държавни дългове в света, равняващ се на около 150 процента от брутния вътрешен продукт.

Хилал Хашан, преподавател по политология в Американския университет в Бейрут, заяви, че не смята, че смяна на правителството ще реши икономическите проблеми на Ливан.

"Ливан е на кръстопът. Всеки, който дойде (на власт), ще бъде от същите тези политици, които са основната причина за икономическата и финансова криза", каза Хашан пред ДПА.

За някои демонстранти продължаването на уличните протести и настояването за драстични промени е единствената надежда.

"Нищо няма да ни отмести от улиците", каза Рола, която има собствен бизнес, но в резултат на икономическата криза е затворила два от магазините си.

"И преди сме ги чували да обещават, но нищо добро не се случи. Те единствено затъваха в корупция и злоупотреби за сметка на бедния ливански народ. Няма да си тръгнем", добави тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Ливанпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса не е колко е заплата в Русия а какъв живот може да имаш с нея може ли да си платиш сметките и колко ти остават!В България с минималната заплата като ти отдържът данъците и осигоровките остават 450 лв. Парното ти е 150 лв. остават 300 тока 100 остават 200 и другите разходи като платиш ти остават жълти стотинки за хранаА в Русия не е така Тока е 15 рубли парното е 20 рубли ...
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия които казват колко е заплатата в Русия да кажат колко струва отоплението и тока!?
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Операция Джунгла е действие на управляващата ни мафия оглавена от Борисов, Пеевски и Цацров, за заличаване на следите на най-големият грабеж в новата ни история. Нагло и брутално, в мафиотски стил. И в същото време крадеца вика дръжте крадеца. Борисов щял да строи склад за електронни данни От десет години е на власт, защо не го е построил? Защото мафията не иска да има следи за схемите и кражбите им. С тефтерчето на Златанов се оправиха лесно, но с данните в електронните регистри нещата не са толкова лесни. Понякога се налага да се трие със седмици Защото е крадено десетилетия.
20
1
 
6
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
До 14-пияница мистик 2А по ЕС- около 60% от средната. В Русия е приета друда система,МРЗ е свързана с прожитъчен минимум, затова е около 22% от средната заплата, която за юни 2019 е 49300руб. Т.е.по-малко МРЗ не означава директно по-малки заплати средно. В австрия, Дания, Италия, Кипър изобщо няма МРЗ.
19
0
 
6
 
! Отговори
до weiss преди 4 години
Какво им обясняваш те много добре зная как е но не им изнася Казано им е да дезинформират простите избиратели и те го правятАз също съм влизал в ***.ru и съм виждал заплатите а в Българския сайт даже не ги пишат а трябва да подадеш за да отидеш на Интервю и да ти кажат, че е нищожна!Ама тука има хора които само четат коментарите
18
1
 
13
 
! Отговори
Протестер преди 4 години
Днес СДС са коалиция с ГЕРБ така, че скачането по площадите не беше на празно живеят си живота някои на държавна хранилка
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
над 20.6 милиарда лева, както и да бъде заличена информация за фирми свързани с определени лица. Това са задължения, които не са събрани заради престъпно бездействие на НАП.Ако дължите пари на Топлофикация ви дават на съдия изпълнител и няма давност!Виж НАП уж някои им хакнал компютъра и заличават престъпленията
16
11
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Проблемът на ливанците е, че се управляват от комунистите и от децата на комунистите от бившето ЛКП. Ако искат да се оправат и да дръпнат, ливанците требе да се изчистат от комунистите като Полша, Чехия и Унгария и Прибалтийските да дръпнат като тях.
15
0
 
6
 
! Отговори
до "Аз Робът&qu преди 4 години
Който не протестира ще си остане роб..........................Който не може да мисли, ще си остане роб. Без значение дали протестира, или не протестира. А, не могат да мислят достатъчно 80% от населението по света и у нас.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ливанските политици са в шок, че хората недоволстват и се бунтуват. Явно и там управляващите си живеят в паралелна вселена, като у нас. Само че тук всички си траем и храним надежди нещата сами да се оправят.
13
4
 
7
 
! Отговори
балама преди 4 години
Правилно ли съм разбрал - протестират в интерес на Световната банка и Международния валутен фонд.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито в Русия нито в Турция БЕЗРАБОТНИТЕ плащат ЗДРАВНИ ВНОСКИ КАТО У НАСВ България Трайно Безработния трябва да внася 22.40 лв. на месец а няма доходиКажете бе ГЕРБ коя държава от Третия свят има такова нещоА в новия БЮДЖЕТ е заложено да се увеличи с 2 лв.СМЪРТ за вас утре ще гласувам по съвест а не като вас според дохода ви от дънржавата
11
6
 
12
 
! Отговори
пецата преди 4 години
всичко е целенасочено и подготвено отдавна, другата година са изборите в сащ, сега се цели едно разчепкване на икономиките на много държави за да се създаде стагнация , тази стагнация рано или късно ще стигне до фондовата борса в сащ , на около 90% от домакинствата в сащ спестяванията са им вложени в акции, тръгнат ли надолу нещата всички ще обвиняват тръмп, така че до изборите в сащ наблюдавайте постоянни майдани навсякъде по света
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С управляващи комунисти и престъпници краят е винаги един: глад и мизерия!И ние бяхме на това хоро, вижте Куба, Венецуела, на ръба на оцеляването.Комунистите са некадърни, но нагли и алчни.
9
3
 
10
 
! Отговори
до "Аз Робът&qu преди 4 години
Който не протестира ще си остане роб.................................Мисля, че който протестира, също ще си остане роб. Достатъчно е да си припомним арабските "пролети". А и "българската" "пролет" 90-те години. Имаше протести. Пак финансирани и "инспирирани".
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
7
7
 
28
 
! Отговори
Аз Робът преди 4 години
Мисля че в световен мащаб нарочно оставят масите в мизерия с ниска заплата само за да оцелее. Така масите живеят само за да оцелеят и на 1 месец да си купи нещо с което да се зарадва и да си мисли че е свободен. Добре дошли в модерното робство. Който не протестира ще си остане роб.
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тука е същото плачевно състояние, но няма кой да протестира! Останаха само пенсионери и роми, останалите са навързани към герб!
5
10
 
39
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
В Ливан икономическото състояние е плачевно - средната заплата е $1000, един литър бензин струва $0.90.А в България икономическото състояние е добро и стабилно - средната заплата е $850, един литър бензин струва $1.26
4
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минимална заплата в Русия 11163 рубля = 306лвМинимална заплата в България - 560 лв