Операцията на САЩ срещу Багдади "мирише на петрол"

Руски вестници:Смъртта му не слага край на ИД
28 окт 2019 11:44, Елка Василева
24
Операцията на САЩ срещу Багдади "мирише на петрол"
Снимка: БТА

Ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади, оглавявал групировката "Ислямска държава", не променя особено нещата: той може да е всякакъв, но не и гений на интернет пропагандата - последното оръжие на джихадистите. Така коментира руското онлайн издание "Взгляд" операцията на САЩ срещу екстремисткия лидер.

Благодарение на руските и на сирийските военни, от една страна, а от друга - на кюрдите и американците, днес ИД е само интернет организация. "На терен" халифатът е унищожен, митът за непобедимостта на "воините на Аллах" е стъпкан. При това положение ислямистката пропаганда остава без коронните си тезиси, констатира електронният вестник, цитиран от БТА.

"Разсъжденията, че новият лидер може да се окаже далеч по-кръвожаден от предишния, изобщо нямат смисъл - по-кръвожаден просто няма накъде" - но "ако Ал Багдади наистина е мъртъв, редица от най-радикалните му привърженици може да последват неговия пример и да сложат "шахидски пояс", тъй че в най-близко бъдеще терористичната заплаха в света може да нарасне", предупреждава "Взгляд".

Още по темата

Шефът на Пентагона обеща да започне хайка срещу приемниците на Ал Багдади, отбелязва в заглавие "Известия".

След премахването на главатаря на ИД САЩ ще следят дали организацията ще се сдобие с нови лидери и ще се борят с тях, ако такива се появят, цитира вестникът министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър, говорил вчера пред телевизия Си Ен Ен.

Убийството на Ал Багдади обаче не слага кръст на групировката. Смъртта на Осама бин Ладен също не доведе навремето до разпадане на Ал Кайда.

Американците ще могат и занапред да оправдават с действията на терористите присъствието си в Източна Сирия, заявява "Известия" в друг материал.

Според руския всекидневник операцията на САЩ "при всичките си положителни ефекти напомня по-скоро пиар акция" и всъщност "мирише на петрол". Той напомня, че САЩ оставиха в Сирия войски да охраняват петролните находища и решиха да върнат там няколкостотин военни, изтеглени преди.

"Известия" цитира говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, обвинил САЩ в незаконен добив и износ на петрол. По думите му месечните печалби от тази дейност надхвърлят 30 милиона долара. Петролът се продава на цени, доста по-ниски от пазарните - около 38 долара за барел. А доходите влизат в сметките на американски тайни служби и частни военни компании. За потвърждение министерството публикува сателитни снимки на петролни полета в Източна Сирия от различни дати, на които се виждат десетки камиони цистерни.

Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския петрол, прогнозира в заглавие на редакционен коментар "Независимая газета". Изданието се пита дали е законно САЩ да контролират петролните обекти в Сирия, след като са влезли в страната "благодарение на широка интерпретация на резолюцията от 2001 г. за употреба на военна сила".

Бившият специален пратеник на президента на САЩ в антитерористичната коалиция Брет Макгърк признава според "Известия", че в лични разговори с него президентът Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес какво може да се направи със сирийския петрол. По думите на Макгърк той е обсъждал проблема с бившия държавен секретар Рекс Тилърсън, заемал преди директорски пост в енергийната компания "Ексън мобил" и натрупал съответния опит. Тилърсън заявил, че липсва законова база, за да експлоатират американците сирийското "черно злато", и добавил: "С петрола нещата не стават по този начин".

"Може би има нови юристи (които да решат проблема, бел. на вестника), но за една американска компания би било просто незаконно да тръгнат да превземат и да експлоатират тези залежи", казва Макгърк, цитиран от информационния сайт "Аксиос".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевадно е. САЩ удариха Либия и Ирак заради петрола, а създадоха ИДИЛ за да ударят и други региони с петрол, като Сирия. Много се съмнявам Багдади да е дори одраскан. Обаче със сигурност има петрол там, където са ударили.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то за това Тръмп изтегли пехотата.Не е нормално да има армия в нефтена платформа.Сега ще изпрати специалисти в добива на нефт.
18
16
 
8
 
! Отговори
redordead преди 4 години
любимата тема на русофилиситиците - краварите крадяли, ако беше тази операция извършена от Раша, щяха да ни продънят ушите да ги хвалят и че са показали на американците как се прави и се действа безкомпромисно...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Beche nee interresno Breksit i Bagdadi vtrysnaxa otvsqkyde
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е 7-ТО ПОДРЕД ОБЯВЯВАНЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА БАГДАДИ САМО ЗА ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА, ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ 365 ПЪТИ ДА ГО УБИЕМ В СПЕЦ ОПЕРАЦИИ. ПЕНТАГОНА !!!
15
2
 
11
 
! Отговори
Юсуф преди 4 години
Багдади и компания са малко далече от исляма и войни на Алах. По скоро са войни на шейтана. Те са обявили смъртна присъда на най добрите ислямски учени, защото са заклеймени и осъдени ....
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плевнята, Президента и Премиера ще кажат ли нещо за случващото се или ще малчат от страх
13
5
 
22
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Липсвала законова база, че кога това е спирала САЩ да си "наберат" петрол?!
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тoвa, кoeтo прaви в мoмeнтa Вaшингтoн - дa зaвзeмe и дa пocтaви пoд въoръжeн кoнтрoл пeтрoлнитe пoлeтa в Изтoчнa Cирия, e чиcтo и прocтo изрaз нa мeждунaрoдeн бaндитизъм", "Aбcoлютнo нитo eднo нaхoдищe нa въглeвoдoрoди, рaзпoлoжeни нa тeритoриятa нa Cирийcкaтa aрaбcкa рeпубликa, нe принaдлeжи нa тeрoриcтитe oт "Иcлямcкa държaвa" и oщe пo-мaлкo нa "aмeрикaнcкитe зaщитници нa тeрoриcтитe oт Иcлямcкa държaвa", a caмo нa Cирийcкaтa aрaбcкa рeпубликa".
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме много повече новини и коментари от Русия! Няма значение за коя точка на света се отнасят!
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
американската демокрация ще трае без петрол две седмици.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейците реваха за санкции стещу Турция а сега защо малчат !!??ЕС или са големи лицемери или се управляват от САЩ
8
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами руските частни армии веднъж се опитаха да вземат петрола и бяха разстреляни като пилци от смериканците. Ако им са иска, можежпак да опитат.
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДемокраДци бате...
6
4
 
19
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Вече даже и не се опитват да прикриват истинските си интереси! Войната е скъпо занимание и досега САЩ са потрушили милиарди долари в Сирия, и чрез петрола се опитват да възстановят загубите. САЩ винаги ги интересуват парите, ВИНАГИ! Вижту Мексико. Южния им съсед се намира в гражданска нарко война от над 50г и сащ не правят нищо за да решат проблема, защото техните служби са свързани с трафика на наркотици. Ако искаха мгат за няколко години да унищожат картелите!
5
6
 
34
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Абе, не знам на какво мирише, ама си е жив бандитизъм, "американските частни армии" там. Същият башибозук от ид, преоблечен в нови униформи.
4
4
 
20
 
! Отговори
Гея преди 4 години
"Вашингтон няма да отстъпи никому сирийския петрол"Йелоустоун не е на това мнение.
3
5
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Е на демокрация ли да мирише!?
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А добро утро!
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирак, Иран, Венецуела, Либия, ... за какво ли САЩ си пъхат носа там?