Турция се намеси в Либия, гражданската война става глобална?

Това вече не е локален конфликт, а война между много страни
Обновена: 29 дек 2019 20:45 | 29 дек 2019 20:30,
164
Турция се намеси в Либия, гражданската война става глобална?
Снимка: БТА

Руският всекидневник "Независимая газета" се спира днес на рязко изострилата се обстановка в Либия, след като едното от двете правителства там - това на Файез Сарадж, което е признато от ООН - официално поиска военна помощ от Турция, за да спре офанзивата на т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) начело с Халифа Хафтар срещу столицата Триполи. ЛНА е поддържана от редица страни като Египет, ОАЕ и Русия.

Гражданската война в Либия става глобална?

Вестникът цитира турския президент Реджеп Ердоган, който заяви, че още в началото на януари ще поиска парламентът в Анкара да одобри изпращането на турски войски в Либия. Така, според "Независимая газета", гражданската война в Либия се превръща в глобална, защото в боевете за Триполи въвлечени ще се окажат либийци, турци, египтяни, суданци и руснаци.

Още по темата

Според подписания неотдавна меморандум между Турция и либийското Правителство на националното съгласие (ПНС) на Сарадж, размерът и пълномощията на турския военен контингент, който ще пристигне в Либия, не са посочени. Следователно Ердоган може да изпрати там както символична група съветници, така и пълноценни пехотни дивизии, отбелязва вестникът. Ясно е обаче едно: турският президент съзнава, че в Либия той се намесва не в локален конфликт, а във война, в която вече са въвлечени много държави, пише БТА.

Сред страните, които в една или друга степен подкрепят Хафтар, медиите най-често назовават ОАЕ и Египет, но нерядко като съюзници на ЛНА в пресата фигурират също Франция, Израел, Русия и Судан.

Руският всекидневник цитира думите на Ердоган от преди няколко дни, че днес в Либия се намират 5000 наемници от Судан и 2000 наемници от руската частна военна компания "Вагнер". "Какво правят те там? Известно е кой им плаща. Би било неправилно ние да пазим мълчание по този повод", каза турският президент по време на изненадващата си визита на 25 декември в Тунис. Несъмнено главна тема на преговорите му там е била Либия.

Опита се да му отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който категорично отрече участие на руската държава във войната в Либия, която според него е "станала пристанище за наемници от огромен брой страни".

Египет също има интерес

Влизането на Турция в либийската война няма да остане без отговор от страна на Кайро, добавя вестникът. По повод изявлението на Ердоган за готовността да окаже помощ на Сарадж с военна сила, египетският президент Абдел Фатах ас Сиси каза, че неговата страна "няма да позволи на никого да контролира (съседна) Либия. За Египет това е въпрос на национална сигурност". Отношенията между Анкара и Кайро отдавна са ледени.

Редица медии съобщават, че египетски танкове вече са тръгнали към либийската граница, а египетски самолети вече нанасят въздушни удари в Либия по столицата Триполи и по град Мисрата. Турското издание "Йени шафак", цитирано от руския вестник, публикува показанията на един от командирите на ВВС на ЛНА Амар Юсеф ал Джакама, взет в плен от войските на Сарадж, който казва, че "Вагнер" действа на югоизток от Триполи, в района на град Тархуна.

Ще наклони ли везните Турция?

"Независимая газета" публикува мнение на руския експерт по Близкия изток Андрей Чупригин, според когото турските войски едва ли могат кардинално да променят хода на бойните действия в Либия. "Хафтар вече е спрян и без участието на Турция. Той от 8 месеца се опитва да превземе Триполи, но не успява", пише Чупригин и обяснява това с факта, че за клановете и племената в Триполитания - района на западна Либия и на столицата Триполи - ЛНА е чужда сила, опираща се на източната част на страната - Киренайка.

Според вестника противниците на Хафтар обясняват неговите неотдавнашни успехи с дрязгите в редовете на поддръжниците на Сарадж. Той се е скарал с ключовия си съюзник - племето мисрата, чиито бойци съставляват най-боеспособната част от армията на ПНС в Триполи. Но за главна причина за успехите на Хафтар се посочва сериозната военна помощ от чужбина - от арабските страни, а също и от Русия.

Необходимо е да се отбележи, че за разлика от много други страни, Турция от известно време открито поддържа своите фаворити в Либия. Още през ноември Ердоган проведе преговори със Сарадж и подписа с него меморандуми за разбирателство относно морските зони в Средиземно море и за сътрудничество във военната сфера. Първият документ бе оценен от редица страни като крачка към признаване на турската сфера на влияние в региона, а вторият - като свидетелство за скорошно нахлуване на турски войски в Либия, пише "Независимая газета".

Вестникът публикува и мнение на старши научната сътрудничка от Центъра за евроатлантическа сигурност Юлия Кудряшева, която смята, че участието на Турция в бойни действия в Либия е възможно само в ограничени мащаби. "Анкара едва ли ще се реши на пълномащабна операция, особено самостоятелна, без съюзници. Либия все пак е далече от Турция, условията там са различни от тези в Сирия и Ирак, където турските войски са привикнали да действат. Ако Ердоган все пак се намеси в либийската гражданска война, то ще бъде с ограничени сили, по-скоро за да регистрира своето присъствие в страната, а не за да унищожи съперниците на Сарадж", каза тя пред "Независимая газета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: конфликтТурцияЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак султанът ще оправи работата. Влезна в Сирия и положението се успокои. Сега ще донесе мир и на Либия.
76
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аскерът стъпи ли там, ще изгони всички вагнеровци от раз!
75
5
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 4 години
Когато Ердоган влезе в Триполи познаите кого ще види.Нашият европеиски депутат Емил Радев да иска откуп от 4500000 евро
74
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще помнат атентати по турските курорти, както през 2016 година когато турската ханъма с Ф-16 свали опитния руски ас със нескопосаната Су-шка. Гарантирано от Путин.
73
13
 
34
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Либийците не обичат турците, зашото и те са били до б 1913 г, под робството на Османската империя. Триполитакското правителство е компрадорско като правителството на Борисов у нас. Там патриота е Хафтар и той се бори за обединена Либия, каквато беше по времето на Кадафи. Най-дивият народ се намира в Тархуна. Не е хубаво да си малък народ и да имаш много богатства. Няма как да ги опазиш. Едвали ли Либия ще я видим обединена, прекалено много външни интереси има там. Много кръв се проля и ше има.
72
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе ме интересува кой вярва на Песков,а защо Ердоган нерекъснато се меси в чужди държави,защо всички не излязат от Либия и оставят Либия сама да си решава проблемите,въпросите и да урежда реда в държавата си?Факт е,че Ердоган не защитава никой,освен собствения си интерес и отиде в Либия и той да се включи в грабежа от Либия,а също да удари и Гърция.
71
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76 Само шамшали като тебе.
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТака ли?Ние сме пък за Франция,а руснаците нямат нищо общо ,прочети пак текста от статията - "Опита се да му отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който категорично отрече участие на руската държава във войната в Либия, която според него е "станала пристанище за наемници от огромен брой страни".""Огромен брой страни" - прочете ли го? И сега Ердоган си навира носа там,за да ла/па и той.Пет пари не дава Ердоган за либийците,важното,че ще удари Гърция и ще ла/па от Либия.
69
6
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Това че е признато от ООН не го прави законно. Законно е само ако е избрано от народа.Народа, народа. Примери за фалшификация на избори колко щеш!
68
12
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Съвсем доскоро, Ердоган защитаваше турските интереси, а не като "тиквaтаа" да се дynи на всеки. Сега когато Ердоган се обърна срещу Русия, голям престъпник стана.Последно Ердоган умен държавник ли е или нагъл крадец?
67
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора какво ви нтересува толкова Ердоган , вие сте си оправили собствената Държава , в Германия селата имат обща Канализациона Система за отпадните Фекални води а у нас селата са като по Византия с външни тоалетни е яма 5 м.
66
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либия дава петрол и газ на Италия, което е трън в *** на Путин. Затова са там вагнеровците в опит да осуетят доставките за Италия и италианците да се молят на Путин да им достави от миризливия руски газ. След стопирането за следващото хилядолетие на грандиозните путински проекти СП2 и Османски поток на Путин му остана единствения ход да взривява вражеските газопроводи и да реже подводните интернет кабели с цел отмъщение, може и някое атентатче маскирано под марката на ИД да им спретне.
65
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ви гледам коментарите , имам чувството че всички живеят в гората и днеска са си купили лаптоп с интернет и решили да напишат коментар и то не къде да е а точно тука в тоа сайт ....хаха.....смешници
64
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора зарежете световните проблеми и вземете мерки за личната си финансова сигурност защото около лятото се очаква новата световна финансова криза. Това по никоя телевизия не го обсъжтат а е жизнено важно. Просто го имайте предвид. Глyпака Борисов действа по същия начин като хамстера Станишев. "Всичко ни е идеално и се развиваме" Лъже и манипулира бизнеса докато не фалират 2020 година и хората да се чудят откъде да изкарат 2 лева за хляб.
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Амчъм Дейвис Защото да се месиш в политиката на чужда държава е проява на лош вкус. Всяка държава трябва сама да решава конфликтите си. На Ердо не му е работа да се меси. Той не се интересува от Либия има си свои собствени подбуди да се вре там. От него друго не може да се очаква. Ако наистина беше голям политик а не жаден за величие се..ндур, щеше да не се намесва. Но той е нищо ново под слънцето. Всички са еднакви и той не прави изключение. Даже още по - зле.
62
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз не казвам че Ердоган не е престъпник, рекетьор и трафикант на Сирийски петрол. Но това не значи че не е националист и ислямист.------Ердоган нарече арабите и евреите "мръсно семе".Толкова за ислямизма му.Той преследва лични цели и забогатяване,цели власт,грабеж и нищо друго.
61
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не моогат да направят нищо по отношение на двата газопровода. Накрая ще бъдат завършени и американците ще лaпат бибероната. След година и немските автомобилостроители ще смажат Тесла, а китайците американските технологични компании. За САЩ не се очертава никакво светло бъдеще.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкоз се омотали,че сценария е същия като отпреди.
59
4
 
15
 
! Отговори
Да мреш за Либия преди 4 години
Колко ли турски донаборници ще си спомнят, че са български граждани?
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не казвам че Ердоган не е престъпник, рекетьор и трафикант на Сирийски петрол. Но това не значи че не е националист и ислямист.