Триполи официално поиска военна помощ от Турция

Ердоган праща войници там следващия месец
Обновена: 27 дек 2019 22:03 | 27 дек 2019 08:20, Елка Василева
32
Триполи официално поиска военна помощ от Турция
Снимка: архив, Reuters

Либийското правителство на националното съгласие (ПНС), базирано в Триполи, официално поиска военна помощ от Турция, предаде Ройтерс, като се позова на негов представител.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще изпрати войници в Либия по молба на ПНС. По думите му това ще стане най-рано следващия месец.

Представител на поддържаното от ООН правителство каза снощи, че то е поискало от Турция военна подкрепа по въздух, земя и море, за да спре офанзивата на т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) към Триполи.

Още по темата

През април базираната в Източна Либия ЛНА под командването на Халифа Хафтар започна операция за превземане на столица. Тя стигна до подстъпите на Триполи, но никоя от двете страни в конфликта не може да вземе превес.

Най-малко двама цивилни бяха убити вчера, а 20 - ранени, при въздушен удар в либийския град Зауия, на 45 километра западно от столицата, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.
При атаката била поразена търговска улица.

ПНС обвини за въздушния удар ЛНА. Никой не е поел отговорност за нападението.

От началото на офанзивата към Триполи са били убити по данни на ООН повече от 280 цивилни и над 2000 бойци. 146 000 либийци са били принудени да напуснат дома си, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
За тези които не са в час, деградацията под крилото на алахата е от векове, трябва да са заети да се избиват еди друг, и никой да не може да надделее, това отговаря на скотската им порода .!.
26
0
 
7
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
За тези които не са в час: Хафтар е учил в СССР и е бил доверен човек на Кадафи. Двамата стават врагове при събитията в Чад, поради безцеремонността на Кадафи. По-нататък Хафтар живее в САЩ и е близък до ЦРУ. Независимо от това, той не е от най-активните при свалянето на Кадафи. Днес армията на Хафтар се състои основно от бивши войници на Кадафи (+ опълченци от западни и южни племена) и се бори срещу радикалните ислямисти (опозиция) в Триполи, поддържани от Турция и Катар.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"....коментиращите тук българи подкрепят ислямиста превратаджия Хафтар..." Ти луд ли си бе Парцалев? - толкова ли не си в час къде и с кой са ислямистите, и най-вече кой ги създава....
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завиждам на турците,мъжкари са,войнствени хора са.Както е казал Наполеон(дайте ми една армия от турците,и да завладея света!
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите нали бяха против ислямистите защо сега коментиращите тук българи подкрепят ислямиста превратаджия Хафтар а не законното признато от ООН правителство на Либия
22
3
 
16
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
Русия залага на 100% печалба в Либия! С Вагнер(за, които до сега не си е признал нарочно за да е някъде в средата) подкрепя Хафтар, но и с признатото правителство от ООН поддържа диалог! Нали не си мислите, че Турция и Русия ще се бият в Либия? Аскера ще влезе и, ще очисти, като в Сирия и после с Русия ще поделят интересите!
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция праща башибузука в Либия.
20
3
 
15
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Положението в Либия съсвсем не е еднозначно както в Сирия. Русия играе и на двата фронта. Хафтар (възпитаник на САЩ) е подкрепян официално от Саудитска Арабия и от ОАЕ, което не е по вкуса на Путин, но пък плужeците от Триполи, подкрепяни от Европа и Турция също не са по вкуса на Путин. Иначе когато Русия накрая реши, войната ще свърши за седмица.A това което ни се представя от медийте е съвсем далече от истината.Така, че да видим какво ще реши Путин след договорките с Ердоган.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и Турция ще оправят Либия.Ще спасят Европа от арабско-африканското нашествие.Меркел да взема всичките работници, дошли от Африка, защото ще се затваря трудовия пазар.
18
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианските миачу на чинии за какви се имат и кой подкрепят.Отдавна трябваше да играе атомът над измислената им държава.Няколко килотона над Везувии и са чао.За какви се имат тез.Ясно е че французите са страхвливи да се справят с италианските шебеци дано поне Израел ги погребе тези с няколко ракети Йерихон.Щом е в същата коалиция.
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Италианските *** за какви се имат и кой подкрепят.Отдавна трябваше да играе атомът над измислената им държава.Няколко килотона над Везувии и са чао.За какви се имат тез.Ясно е че французите са страхвливи да се справят с италианските шебеци дано поне Израел ги погребе тези с няколко ракети Йерихон.Щом е в същата коалиция.
16
4
 
20
 
! Отговори
Див Петел преди 4 години
В общи линии руските наемници обучават и поддържат *** които Ердоган ще стреля, което означава със сигурност че конфликта по оста Москва-Анкара е гарантиран. Интересно ми е как от 2010г. насам постоянно избухват конфликти в непосредствена близос до ЕС и постоянно имаме проблем с бежанците. Американците ли го правят или руснаците? Или и двете страни имат общ интерес да се разпадне обединена Европа?
15
11
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Все си мисля, че някой ден и ние ще се молим на Турция за военна помощ.
14
8
 
8
 
! Отговори
Младь катаець преди 4 години
На мода в китай е да доведеш булка рускиня с дръпнато дете.Голем банкеть!
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вагнер ще увеличи производството на Груз 200.
12
13
 
7
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Русия и Китай също.Ясно е че Русия е само суровинен придатък на Катай.
11
1
 
11
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Не говоря само за този случай.Като цяло примерно Русия подкрепя сръбите Турке подкрепя Косово и Албания.Китай е против уйгурите а Турция ги подкрепя и тн.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов е наредил спешна мобилизация на експедиционния ни корпус. Момчетата вече са на джетовете на плажа в Сънито и очакват заповедта за отплаване към Либия.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НормаленНе са само Русия ,лъжат,те са коалиция - Русия, Франция, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет,а като пасивни държави симпатизиращи на тази коалиция,може да добавиш Гърция,Израел, Сирия и някои други държави.
8
19
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Както и предполагах не може да има дълготраен съюз между Русия и Турция, Китай и Русия или Турция и Китай.Русия винаги го играе булката.