Нахлуха в комплекса на посолството на САЩ в Багдад

Протестиращите закачиха транспарант "Америка е агресор"
31 дек 2019 15:00, Елка Василева
62
Нахлуха в комплекса на посолството на САЩ в Багдад
Снимка: Reuters

Десетки гневни привърженици на шиитски милиции нахлуха в комплекса на американското посолство в Багдад, след като разбиха портал и подпалиха приемна. Това наложи да бъде използван сълзотворен газ, чута бе и стрелба от огнестрелно оръжие, предаде Асошиейтед прес.

Репортер на Асошиейтед прес от мястото на събитието разказа, че е видял в комплекса да се издигат пламъци, както и че е видял най-малко трима американски войници на покрива на основната сграда на посолството с насочени към протестиращите оръжия.

Протестиращите, много от които са с униформи на милиции, влезли в комплекса, след като разбили портала за автомобили. След като навлезли в комплекса, те тръгнали по коридор вътре в него, но след около пет метра спрели и сега са на около 200 м от основната сграда.

Още по темата

Засега не е ясно дали служителите на дипломатическата мисия са в нея или са евакуирани.

Протестиращите закачиха на стената транспарант, на който пише: "Америка е агресор". Към протестиращите се присъединиха и командири на военни фракции, верни на Иран, отбелязва Асошиейтед прес. Сред тях беше Хади ал Амири, водач на действащите със санкцията на иракската държава Сили за народна мобилизация, съставени от подкрепяни от Иран милиции.

Иракският вътрешен министър Ясин Ясири в един момент също се появи пред посолството, за да огледа обстановката. Пред Асошиейтед прес той заяви, че премиерът е предупредил, че американските удари по шиитските милиции ще имат сериозни последствия.

Ясири допълни, че ще бъдат изпратени още служители на силите за сигурност, за да отделят протестиращите от сградата на посолството, индикация, че иракските военни няма да се намесват, за да разпръсват тълпата със сила, отбелязва Асошиейтед прес.

Пред посолството има и палатки на стотици гневни протестиращи. Засега няма данни за пострадали.

В района, часове след избухването на насилието, пристигнаха бронирани автомобили с около 30 иракски войници. Те се разположиха около стената на комплекса, но не близо до мястото, където беше извършено нахлуването в посолския комплекс. Пристигнаха и четири автомобила с части на полицията за борба с безредици, но те бяха принудени да се върнат от протестиращите, които блокираха пътя им.

Засега няма коментар от Пентагона и Държавния департамент на САЩ, както и от самото американско посолство.

Междувременно иракският премиер Адел Абдел Махди призова хилядите привърженици на проиранските милиции, щурмували американското посолство в Багдад, да освободят подстъпите към сградата, предаде Франс прес.

Махди предупреди, че всякакви прояви на агресия срещу чужди дипломатически мисии ще бъдат пресечени от силите за сигурност и строго наказани от закона, съобщи Ройтерс. Той направи това изявление два часа след началото на щурма на протестиращите срещу американското посолство, предизвикан от въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия, при които бяха убити на 25 бойци на проиранската милиция Катаиб Хизбула.

Иракският премиер разпореди от днес да бъде обявен тридневен общонационален траур за жертвите на извършените в неделя американски въздушни удари, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
43
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Дори и Ирак след толкова кръв и разруха се събуди!а ния дремем и търпим?!Не народ а Мур.ша.
31
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми Садам е бил щатски възпитаник бе тиквеници, докато руснаците не му промиха мозъка и се обърна срещу народа си. Вие какво искате оня да убива невинни, а САЩ да гледа?
30
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето крадено злато на садам, крадените петролни кладенци дори не могат да покрият щетите от инвазията.
29
6
 
42
 
! Отговори
Най после преди 4 години
Даа 2020 ще е интересна година хората се събуждат и виждат заразното зло сащ как са съсипали живота им.
28
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сума ти милиарди им опростиха на тия мързеливци само и благодарение на САЩ и тия пак недоволни. За да си просперираща страна се изка и труд, а не кланяне в джамии по 15 пъти на ден и размножаване.
27
1
 
15
 
! Отговори
Кашоги преди 4 години
Ът, дадох едни долари на джихади джон че и виолетови тойоти как ти заръча, пък съм призрак от много демокрация, що така?
26
7
 
32
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Дори и Иракчаните се разбонтуваха срещу агресорите и крадците,скоро ще избягат и марионетките и народа ще си върне страната.А у нас кога?
25
24
 
10
 
! Отговори
Роналд Ът преди 4 години
Нормално е да са в упадък, когато не следват демократичните норми за развитие.
24
4
 
45
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Личи че американците много ги обичат по света. мине не мине и някой ги гръмне....от радост.
23
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме в диктатура на БКП от 1944 .Сменя се само матрицата .Сега сме в синя демокрация ,но реално спим зарибени и източвани от Дайнов и червените.
22
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краварите си мислят, че световната геополитика е като компютърните им игри Call of Duty.
21
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Има, посланика им е избягал с кола, в момента местоположението му е неизвестно и се издирва. Ще го вадят от някоя крайпътна канавка като плъх.
20
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся Иран като им забие самолет в пентагона и ще почнат пак кампании за чарлита
19
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ся Тръмп като изпрати тюлените ще се разбягат като пилци.
18
4
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Пак инсценировки и провокации,става смешно вече ;) !!!
17
1
 
25
 
! Отговори
Мевляна Руми преди 4 години
И от това посолство ще се спасяват с вертолет от покрива.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен че е време и тук да ги наритаме, но първо най-вече техните купени лигльoвци, един двама вече цвърчат отдолу че видиш ли ирак бил по-добре.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иракския народ се пробуди , а ние сме в дълбока кома
14
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живей иракско-американската дружба!От тая дружба американосите получават безплатен нефт и каквото друго заграбят, а иракчаните - демокрация! :)))
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактТрябва в целия свят да има демокрация.