САЩ ликвидираха генерал, "приятел на Путин" - защо това е важно?

Белокосият генерал Солеймани е смятан за архитект на много военни кампании
3 яну 2020 19:30, Елка Василева
347

Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин е нарекъл свой приятел генерал Касем Солеймани, командващ елитните ирански бригади „Ал Кудс“, който беше ликвидиран при американски ракетен удар в Багдад. За това нееднократно писаха ирански медии, посочва Newsru.com

По данни от Иран генерал Солеймани няколко пъти е бил в Москва за срещи с руските власти. През лятото на 2015 г. Солеймани е убедил руското ръководство  да бъдат нанесени въздушни удари на територията на Сирия в подкрепа на режима на Башар Асад. По информация на агенция Фарс в края на декември 2015 г. при поредното посещение на Солеймани в Москва по време на срещата Путин го е нарекъл „моя приятел Касем“.

Руската страна обаче нееднократно официално е опровергавала тези информации. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че никаква среща с генерала не е имало.

Още по темата

На Солеймани бяха наложени санкции от ООН, съгласно които той изобщо не можеше да напуска Иран. Генералът обаче свободно пътуваше не само из страните в Близкия изток.

За това, че генерал Солеймани е бил „осъден“ от администрацията на САЩ, още преди две години писаха близкоизточни медии. През януари 2018 г. кувейтският вестник „Ал Джарида“ съобщи, че САЩ са се договорили с Израел за необходимостта от провеждане на операция за ликвидиране на командващия бригадите „Ал Кудс“. Вашингтон обвиняваше Солеймани в причастност към терористични актове срещу американски граждани.

Солеймани ръководеше елитното подразделение „Ал Кудс“. Той беше смятан за сивия кардинал, който стои зад амбициите на Иран в Близкия изток и де факто външен министър по въпросите, свързани с войната и мира.

Той до голяма степен беше смятан за главен архитект на войната, разпалена от Башар Асад в Сирия, на продължаващия конфликт в Ирак, борбата срещу Ислямска държава и много други важни военни кампании.

Белокосият командир притежаваше огромна власт. Той беше мразен от мнозина, но също мнозина го почитаха и митовете и мемовете за него в социалните мрежи се множаха.

Смята се, че именно той е убедил Владимир Путин да се намеси в конфликта в Сирия, което промени разстановката на силите в региона, пише Би Би Си.

Смъртта на Солеймани е важен повратен момент в сериозната криза между САЩ и техните съюзници от една страна и Иран от друга. Това вероятно ще доведе до ескалация и ответни действия, което ще насочи и без това неспокойния регион по още по-опасен курс.

Как е извършено убийството?

В момента на ракетния удар Солеймани се е намирал в автомобил на летището в Багдад. По данни на „Вашингтон пост“ ударът срещу колоната автомобили е бил нанесен от дронове. Потвърждавайки смъртта на генерала, от иранския Корпус на стражите на Ислямската революция съобщиха, че той е загинал при удар, нанесен от американски хеликоптери.

По-рано беше съобщено, че в района на летището в Багдад са се взривили три ракети. Месната полиция съобщи, че е загинал един човек, а девет души са ранени.

„По указание на президента въоръжените сили на САЩ предприеха решителни отбранителни действия за защита на персонала на САЩ в чужбина, убивайки Касем Солеймани – командваш силите „Ал Кудс“ от Корпуса на стражите на Ислямската революция, включени от САЩ в списъка на чуждестранните терористични организации“, се казва в изявление на Пентагона.

Позовавайки се на анонимни източници, „Ню йорк пост“ съобщава, че при ударите са убити 7 души. По данни на вестника са били ударени два автомобила. Целта е била поразена при второто захождане – преди това са били изстреляни три ракети, но те не са причинили щети.

Скоро след появата на съобщенията за смъртта на генерала президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в Twitter американското знаме без никакъв коментар.

Заедно със Солеймани при ракетния удар е загинал и Абу Махди ал Мухандис, иракския му помощник от цели десетилетия. Така Вашингтон обезглавява командната верига на проиранските сили в Ирак - първият командваше силите "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на иранската революция и по-специално отговаряше за иракските въпроси. Вторият бе същинският ръководител на Хашд аш Шааби, коалиция от паравоенни групи, интегрирана вече в структурите на иракската държава.

Кои са „Ал Кудс“?

От 1998 г. до смъртта си генерал солеймани бе ръководител на „Ал Кудс“ – елитна бойна част от Гвардейците на революцията, която се занимава с операции под прикритие в чужбина.

Иран е признавал ролята ѝ в конфликта в Сирия и в Ирак, където бе оказана подкрепа на доминирана от шиити паравоенна групировка, воювала срещу терористичната организация „Ислямска държава“.

Администрацията на Тръмп смята, че „Ал Кудс“ е основният ирански механизъм за подкрепа и обучение на терористични групировки в Близкия изток, сред които ливанската „Хизбула“ и палестинската „Ислямски джихад“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
САЩ унищожават всеки който не е с тях! Така и този военен от Иран е бил голяма пречка за тях! Всяка държава има нужда от такива хора за да държи войниците си в строй! Не бих се учудил ако сега стане анархия там, но все пак това е целта на САЩ!Да почива в мир човека!Щом е бил приятел на Путин значи е и наш приятел!
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирак е 70% шиитска страна.След това безумие 10 те хиляди американци там са обречени да си идат.Парламента гласува да ги изгони и ако не си тръгнат означава повторна окупация.Обаче за разлика от преди 17г. Ирак си има и армия и правителство и те са почти изцяло шиитски.И най-великато армия не може да изкара повече от месец без храна и гориво.А логистиката е отрязана и по суша и по въздух. Следва поредното позорно бягство, подобно на това в Сирия преди 3 месеца. Кой кого,всъщност?
244
0
 
2
 
! Отговори
Политика преди 4 години
Дали е загинал? Кой знае със сигурност? На международната сцена в политиката и икономиката едно изчезване също е хитър ход, който носи дивиденти.
243
2
 
12
 
! Отговори
Ар4и преди 4 години
Империята сее демокрация с дронове! Защо убиха ген.Солемани ли? Защото той организира съпротивата на шиитските милиции в Сирия, Иран и Ливан срещу главорезите ИДИЛ. Помним кой ги създаде- САЩ събраха сунити-ислямисти, GB ги обучи и прати PR-и (WhiteHelmet), С.Арабия финансира войната. 4 г. коалицията на САЩ уж се бореше с ИДИЛ, а всъщност ги пази и въоръжава. Руската авиация нямаше да се справи, ако не бе подкрепата на терен от Сирийската армия и Шиитските милиции. Е как да не гръмнат Солемани?!
242
0
 
1
 
! Отговори
Джулия преди 4 години
До защо не полковникът? Абе и ти си един "умник"! Мислиш, че си оригинален? Ми не, жалък си.
241
0
 
0
 
! Отговори
Джулия преди 4 години
До Путин се крие. Путин си е Ново Огарево. А
240
5
 
9
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Чета, че разни мишки предпочитали Свят управляван от САЩ и Израел.. Искам да напомня на кравоглавите-кухороги добитъци, че именно заради ***, като ТЯХ, САЩ създаде Ал Каида... да ги изплаши, а после да се прави на защитник на добитъка! И още нещо, кравоглави-кухороги, някога в *** ви кратунки, промъквал ли се е въпроса - НИЕ къде сме в плановете на САЩ?! Да ви кажа - никъде, най-доброто е харизване на Турция, а най-лошото опорна база за атака срещу Русия и съответно приоритетна ядрена цел
239
3
 
5
 
! Отговори
Цв Караянчева преди 4 години
Пффф много разбирачи на международното положение бе, ц ц ! И мен ме атакува кола камиладзе, ама оцелях. Виетнамския генерал е дал фира за разлика от мен
238
2
 
14
 
! Отговори
тя преди 4 години
Този генерал е бил изключителен експерт по воено дело , има много заслуги в борбата с ИД и е бил срещу американската агресия в арабските страни , което не се е харесвало на САЩ и го премахнаха !
237
2
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 4 години
Тоя чичак генерала верно е очистен.Ама е абсолютна фейк новина. Тотално фалшива, че е приятел на Путин.Това е поредният опит за раединение на масите. *** овце вие не сте нито руснаци нито американци!!!И няма нужда да си избирате под кое робство да сте!!!Просто бъдете българи!!!Ревете по форумите и коментарите под новините за БЪЛГАРИЯ!!! Бъдете обединени, а не обратното. Не разбирате ли, че това е целта на занятието да ни раздърпат...Ваша воля...
236
18
 
7
 
! Отговори
Путин се крие преди 4 години
след като разбра, че С-400 не помагат и вземат ли го на прицел няма къде да се скрие Путинския вагаботним избяга най-позорно в Сибир, стари подземия в пермафроста копани за Хрушчов по време на Кубинкста криза.Поканил е и корейчето Ким да му прави компания, все такива му са причтелите на Путин, или с *** или дебелаци.
235
3
 
22
 
! Отговори
агитпроп преди 4 години
Защо не стоменавате за убийствената статия за корупцията в България и за липсата на свобода на словото? Публикувана в Шпигел онлайн!
234
27
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Всичките приятели на Путин са убийци. Така че, нищо ново.
233
34
 
17
 
! Отговори
патриот преди 4 години
Щом е приятел на Путин-браво на американците!!
232
33
 
12
 
! Отговори
мястото е подбрано преди 4 години
много внимателно за изпепеляване на мортира, за да не се наранят случайни минувачи. Докато при подобни операции руските служби не подбират, като тровиха КГБ-ейското ченге в Англия намазаха с новичок цялата околия, отровиха и дъщеря му, интересно защо руссофиллистийците не протестират, та дори Путин нямаше куража да признае вината си, като наакано дете с папмерс, което си мисли че аккото му не мирише.Путини работи, подмолен плъх без достойнство, докато при американците всичко е ясно, няма скрито
231
10
 
20
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
Помните ли:Кого нарекоха корейците:"ИЗКУФЯЛ СТАРЕЦ"-Путин,Лавров или ТРЪМП! ТА НАИСТИНА ТРЪМП СИ Е ТАКЪВ И ПО ВИД И РАЗСЪДЪК!
230
7
 
36
 
! Отговори
Ийон Тихи преди 4 години
До ОООООО-НЕ!Срамувам се, че на света са се родили такива фекални индивиди като теб. Света няма нужда от вас, прости и наивни хорица. Без реални виждания за живота и базирайки всичко на омразата и собствените си проблеми. САЩ нямат никакво право да убиват......какво доказателства има,че ИРАН спонсорира терористи. Нима Иранци събориха кулите? Не бяха ли Саудитци. НЕ съм защитник на ИРан - и там си имат своите проблеми. Къде няма. Само че не съм чул Иранец да намушка или изнасили жена в Берлин.
229
21
 
14
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 234Ти бъди доволен че САЩ държат юздите на арабите че иначе ще караш колело с ремарке като виетнамски селянин.Оставиш ли ги сами да си определят цената на петрола целия в свят ще станем пешеходци
228
14
 
29
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
За всяко нещо си има възмездие!Това най-вече се отнася за американцете!Колко регионални войни разпалиха,колко държави разтуриха и объркаха!Идва и тяхния ред!ТЕ СА ДЪРЖАВА БЕЗ КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ И НИКОЙ НЕ ГИ ОБИЧА!
227
27
 
23
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
САЩ са преколяма лъжица за Иран.Таке че иранците да свалят гарда иначе ще стане като с Ирак и Либия.Трябва да сме реалисти.