Ердоган против "сделката на века" на Тръмп

Йерусалим е червената линия, обяви турският президент
31 яну 2020 17:07,
16
Ердоган против "сделката на века" на Тръмп
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново потвърди позицията си срещу така наречената "сделка на века" на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, като призова мюсюлманските страни да се противопоставят срещу плана и да подкрепят палестинците и Йерусалим, включително неговите свещени паметници, пише вестник Daily Sabah.

"Ние никога няма да признаем или да приемем ("сделката на века" на Тръмп), защото тя има за цел да анексирана заетите от палестинците земи", каза Ердоган на среща с членовете на управляващата Партията на справедливостта и развитието в столицата Анкара.

Той продължи, като заяви, че оставянето на съдбата на Йерусалим и палестинците в ръцете на Израел ще бъде "най-голямото зло за човечеството".

Още по темата
Президентът отбеляза, че Турция няма проблем с еврейския народ, но е против потисническата политика на Израел, която има за цел да узурпира правата на палестинците, пише "Фокус".

Ердоган подчерта значението на Йерусалим и свещените паметници в града за мюсюлманите и християните, като призова всички да се противопоставят срещу плана. "Йерусалим е нашата червена линия", подчерта Ердоган.

"Кога ще се противопоставите?", попита Ердоган мюсюлманските страни, включително Саудитска Арабия, която той заяви, че не прави нищо по въпроса, който засяга всички мюсюлмани.

Така нареченият мирен план едностранно отменя предишни резолюции на ООН по палестинския въпрос и предлага да се даде на Израел почти всичко, което те са поискали.

След решението на Тръмп през декември 2017 г. да признае Йерусалим за столица на Израел, въпросът е обсъден в Общото събрание на ООН, след като е наложено вето от САЩ върху проекта за резолюция по въпроса.

Общото събрание прие проекта за резолюция със 128 държави "за", 9 "против", а 35 се въздържаха, с което помолиха САЩ да оттегли решението си да признае Йерусалим за столица на Израел.

По време на арабско-израелската война през 1967 г., Израел окупира Източен Йерусалим. През 1980 г., като ход, който никога не е признат от международната общност, Израел анексира целия град, твърдейки го за "вечна и неделима" столица на самопровъзгласилата се еврейска държава.

По отношение на ситуацията в северозападната провинция Идлив в Сирия, Ердоган заяви, че Русия нарушава споразумението.

"Събитията в Сирия са също толкова важни, колкото и събитията в рамките на границите на Турция. Няма да мълчим за ситуацията в Сирия и Идлиб", каза той и добави, че Турция не може да толерира поредната вълна от мигранти, защото вече има над 3,6 милиона сирийци на собствена територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болни еврейски мозъци ....били божи народ със завещана земя ! Я вземете се изстреляйте в космоса с вашите религиозни глупости ,че колко невинни хора умряха заради вашите несъстоятелни претенции ! По-големи убийци от вас няма фанатизирани нашественици!
14
3
 
3
 
! Отговори
Праведен Християнин преди 4 години
До Анонимен Думите са ви голяма заблуда и затова явно подкрепяна от мнозина. Палестина е римското погрешно име на вечната родина Ханаан на Израел-Божия избран свят народ, дадена лично от Бога за вечно наследство на наследниците на Авраам, Исаак и Ираел-чрез които Бог изпраща Своя Син Спасителят Йешуа Месията на Израел и Твореца и Господ на вселената,роден като евреин от девица, който няма нищо общо с измамните палестинци-ислямски арабски терористи и окупатори-врагове на Бог и Божия народ!
13
3
 
2
 
! Отговори
Вечна Истина преди 4 години
Израел е Божият избран свят народ и според Божието Слово -Истината-Библията обещаната и дадена земя на Израел от 3500 години и столица Ерусалим е вечно наследство на Израел,освободена от 1948 година! А ислямските арабски нашественици са нечестиви врагове на Бога, от алчност завист дори да имат 22 арабски държави и 54 ислямски, не спират с измама и терор да ограбват и рушат Божия народ и окупират Израелска земя чрез лъжи за мир, който нямат,но горко им Божия гняв и проклятие и идващ съд за злодеи
12
4
 
2
 
! Отговори
Justice Defense преди 4 години
Палестински народ нямя нито палестински език, а това е само фалшиво име на ислямски арабки терористи, престъпници срещу човечеството, мира и правосъдието и най-голямото зло и заплаха за Божия народ Израел и а цялото човечество. И сделката на Тръмп е същата като на исламските тероисти Арафат И обама протиивоаконно ограбвающи Божията свята земя Израел с вечна столица Ерусалим над които исламксите окупатори нямат никакво право още по малко да бъдат подкупвани за престъпленията си както до сега !
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хан крум... . Тя и България е била на три морета ама се пита в задачата каква е сега. Така че Евреите да отиват в Пустинята и още 40 години да я обикалят. Исус Христос нее Евреин какъвто искат да го изкарат евреите. Езика който е говорил е аремииски който в днешно време го говори една малка група в Ирак. Така че вземи чети по дебели книги а не ми говори за Римляни. Иерусалим е Палестински град от векове.
10
25
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Всеки, дори и малко грамотен човек, който е присъствал в уроците по история знае, че Ерусалим е бил столица на еврейската държава докато римляните при Веспасиан и синът му Тит не разрушили царството и не изгонили евреите от териториите им. Арабите са нашественици по тези места и не могат да претендират да делят града с израилтяните. Турците също са нашественици и за това така яростно защитават арабските нашественици по исконните еврейски земи. Израел просто се защитава от нашествениците.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джими Картър срина плана на Тръмп за решаване на въпроса с Израел и Палестина.Тази новина не е новина за България нали.
8
3
 
2
 
! Отговори
alag verig преди 4 години
До Анонименtrump nema da spi i da e...
7
18
 
5
 
! Отговори
? преди 4 години
Кой го пита пък изобщо бай ти Реджо? Великите сили си правят каквото си искат! За съжаление не живеем в идеален свят.
6
12
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Браво на Ердоган -ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЧОВЕК КОЙТО ОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ СМЕЛО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ИЗРАЕЛ !! БРАВО!! ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК И ВЕЛИК ЗАЩИТНИК НА БЕДНИТЕ СМАЗАНИ ПАЛЕСТИНЦИ!
5
27
 
9
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Планът на Тръмп е единствения план който може да се реализира реално. Палестинците не го искат защото ще им спрат многомилиардните помощи и те ще трябва да работят и да се издържат сами!!!! А те сега смучат от всички!
4
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мюсюлманите просто не искат да има мир в Израел и това е. Единственият шанс за мир е да бъдат изгонени всички араби от Израел и да се сложи твърда граница.
3
29
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ердоги да не скача, че ще му падне курса на лирата....както стана неотдавна.
2
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой те пита теб бе амсалак...
1
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пука му на Тръмп за мнението на Ердоган.