Бомба със закъснител ли е лагерът "Ал Хол" - останките от ИДИЛ?

Хората там вярват в идеологията на "Ислямска държава"
6 юни 2020 20:30, Петя Славова
16
Бомба със закъснител ли е лагерът "Ал Хол" - останките от ИДИЛ?
Снимка: БГНЕС

Бежанският лагер "Ал Хол" в североизточна Сирия е залят от бягащите семейства на бойци на "Ислямска държава".

След като "Ислямска държава" беше победена през изминалата година, хиляди бяха изпратени в бежанския лагер “Ал Хол”, в който живеят почти 72 хиляди души. Повечето от тях са привърженици на терористичната организация, съобщава Bulgaria ON AIR.

Въпреки че кюрдските охранители патрулират около лагера, вътрешността все още се управлява от ИДИЛ със страх, че може да се превърне в перфектното място за възобновяване на групата, съобщава "Билд".

Лагерът "Ал Хол", близо до границата между Сирия и Ирак, не е обикновен бежански лагер. Това са останките от "Ислямска държава". В него живеят близо 72 000 души, повечето от които все още са поддръжници на джихадистите. Хиляди палатки се простират,  обляни от мръсотия и прах.

Още по темата

Този лагер е това, което кюрдските охранители наричат "бомба със закъснител".

Докато влизат  в "Ал Хол", журналистите на "Билд" са посрещнати с викане, а жените ги замерват с камъни. Младо момче казва: "Когато "Ислямска държава" се завърне, искам да бъда част от нея. Не искам да съм лекар или инженер. Искам да бъда нападател, убиец!"

Въпреки че са официални победени от от Сирийските демократични сили през март м.г., в този лагер живее нечовешката идеология на "Ислямска държава".

Изминали са месеци , откакто последната крепост на ДАЕШ - село Ал Багуз, беше освободена.

"Унищожихме "Ислямска държава", заяви тогава американският президент Доналд Тръмп. Групата, която през последните няколко години пороби и изнасили хиляди момичета от групата на "язидите", екзекутира цивилни и отсече главите им, атакува центъра на няколко европейски града, най-накрая беше победена.

Докато до 14 000 бойци бяха в затворите, техните съпруги и деца - сред тях 11 500 чужденци от 54 държави , бяха изпратени в "Ал Хол", където се охраняват от 450 кюрдски бойци.

"Ние контролираме оградите, стените, които обграждат лагера", заявява един от войниците. "Но отвътре "Ислямска държава" продължава да управлява лагера."

Наскоро видео, публикувано онлайн, показваше, че хората ентусиазирано пляскат с черен флаг на ИДИЛ, вдигнат в центъра на лагера. Войниците споделят, че двама души са били убити с ножове през нощта, а няколко жени и деца са изчезнали и няма следа от тях.

Кюрдите твърдят, че им липсват пари и войска, за да се бият ефективно в терористите и че винаги очакват нападение.

Преди да бъде убит - лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади призова последователите си в аудио съобщение да щурмуват затворите и лагерите на задържаните терористи: "Постарайте се да спасите нашите братя и сестри! Разрушете портите и стените, зад които те са в затвора", заяви тогава той.

Медията се натъква на семейства, живеещи под разкъсани брезенти и деца, забулени жени, които крещят: "Врагове на Аллах!" Мнозина от тях протягат десния си показалец във въздуха - знакът на ИДИЛ.

Голяма част от жените имат смартфони, които използват за комуникация с роднини отвън. Мнозина са изкарали в лагера големи суми пари, с които могат да си купуват храна и дрехи.

"Билд" се среща и с бивш боец на ДАЕШ – той е германец, избягал, за да се присъедини към групата през 2014 г. Губи крака си при атака. "Бях боец. Скъсах с идеологията на "Ислямска държава". Дойдох в Сирия само, за да предоставя хуманитарна помощ, но ИДИЛ ми предоставиха къща в Тал Афар, град в северозападен Ирак. Там те убиха и продаваха жени на пазара за робини", допълва той.

Медията успява да разговоря и с млада майка, която пристигнала в Сирия също през 2014 г., за да е съпруга на германски боец.

"Бях на 19 и бях влюбена", казва тя. Съпругът ѝ става боец през същата година г., когато видео показва как той осмива трупове на сирийски войници.

"Съпругът ми никога не ми е казвал за работата си. Винаги ми казваше: "Това не е твоя работа". Все още го обичам. Той е баща на децата ми", споделя още тя.

През 2017 г. тя успява да избяга с децата си и сама се предава на кюрдските бойци.

"Идването ми в Сирия беше най-голямата грешка в живота ми. Видях изгорени тела, мъртви жени. Това е война. Трябва да се владееш иначе ще се пречупиш психически. Един ден тук, в този лагер на ада, е по-лош, отколкото 1 година в затвора", категорична е жената.

В крайна сметка изглежда, че този лагер потенциално би могъл да се превърне в ядрото на нова война - началото на възкресението и отмъщението на "Ислямска държава", пише още "Билд".


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуснете 100 тина кюрди с прави лопати за няколко дена и проблема ще е решен.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдете толерасти, докато колят, таковат и Газят. Евала колеги ***, това Заслужаваме.
6
4
 
2
 
! Отговори
f преди 1 месец
алергии най-вече витамин Це лекува, но при тия с постоянните алергии, трябва да се излекува причината, къде е несъвместимостта..
5
4
 
2
 
! Отговори
f преди 1 месец
активният въглен е алкал и лекува всичко

може и малко пеницилин да приемете да обездвижите бацилите, а алкалът да ги отблъсне от тялото
4
4
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Те това създадоха натовските миролюбци и израелските им ментори.
Да си спомним как България обучава главатарите им в правец, как нямаше реакция, когато изгониха сините каски от голан, а израел бомбардираше сирийската армия преди да удари ислямистите.
Помощта на холандия и натовската медийна пропаганда, че това са борци за свобода.
3
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
напред войни към европа и сащ само вие ще оправите тези страни
2
9
 
2
 
! Отговори
f преди 1 месец
Малко не по темата, но само у нас медицината е толкова прогнила, убийте ги тия докторя и военни! Затова ли 2007 ни е отпуснат дълг от банката, да се похарчи всичко за най-силната военна техника в света, а за народа нищо, и сега въпреки армията всички да ни се качват на главата. Тия безумно скъпи трансплантации на стволови клетки само с българи ги правят да ни вземат парите, стволови клетки се пренасят с натривки на кости. Да сте чували нещо за алкално или антибиотично лечение, или алкохолно?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хич да не тръгват към Европа и САЩ там полицията бие, а хората расисти.