Цените на петрола рязко паднаха след пускането на "Евър"

За броени часове станаха от 64,7 на 63,12 долара
30 мар 2021 11:05,
21
Цените на петрола рязко паднаха след пускането на "Евър"
Снимка: БГНЕС

Цените на нефта рязко паднаха, след като заседналият кораб "Евър Гивън" в Суецкия канал бе преместен и отпуши плаването, съобщи Ройтерс. Така цената за барел петрол падна с почти 2% за броени часове в понеделник от 64,7 на 63,12 долара.

Още преди изгрев-слънце вчера властите в Египет съобщиха, че 400-метровият кораб е изваден от плитчината, в която беше заседнал. През уикенда 14 влекачи издърпваха "Евър Гивън", пише "24 часа". Техника за драгиране успяла да подкопае дъното под огромния плавателен съд, а няколко мощни катера го избутали към по-дълбоката част на канала. Според Ройтерс курсът на кораба първоначално е бил коригиран с приблизително 80%, след като под него били изгребани 27 000 куб. метра пясък.

Работниците чакаха приливът да достигне 2 метра, за да възстановят изцяло посоката на кораба, така че той да е разположен в средата на плавателния воден път. Това стана следобед в понеделник и така контейнеровозът бе в състояние да плава и отпуши канала.

Уебсайтовете за морски трафик показаха изображения на кораба далеч от бреговете на Суецкия канал за първи път от седем дни. Някои по-малки кораби вече бяха започнали да преминават транзитно покрай заседналия съд.

Шефът на нидерландската компания "Роял Боскалис", която участва в операцията по преодоляване на кризата със заседналия кораб в Суецкия канал, предупреди, че най-трудната част е била след първото преместване.

Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви, че египтяните са успели да сложат край на кризата с контейнеровоза.

"А чрез възстановяване на нормалното състояние на нещата, с египетски сили, целият свят може да бъде уверен в пътя на своите стоки и нужди, които се пренасят през тази корабоплавателна артерия", отбеляза ген. Сиси.

Опашката от търговски кораби, които чакаха каналът да бъде отворен, надхвърли 370, като 25 от съдовете са петролни танкери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто Джо Байдън е назначен за Президент,цената на петрола скочи с 40 процента!
17
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
А как са го "пуснали" този Евър? Това може ли да е заглавие?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При резките промени в цената на нещо си винаги намирисва на далавера. Засядането на контейнеровоза не е природно явление.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Акцизът е 90 стотинки на литър, и 1.10 за бензина... И 6 долара за барел да стане, под 1 лев няма да платим никога...
14
1
 
11
 
! Отговори
Льольо преди 3 години
Е да, ама наште бензинжии баш докато беше заседнал кораба купиха стотици тонове на високата цена, и ся докато ги продадат - у нас ще продължи да се покачва до около Коледа.
13
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
Това ли ви е рязко падане на цената с 1 долар на барел. Рязко падане е от 64 долара да падне на 24 долара.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
11
3
 
6
 
! Отговори
А в Кочината ни преди 3 години
горивата се внигнаха с още 2 стотинки. Вече бензина е 2.10
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Абе я го отпушете и направете по широк тоя канал, че да може още да паднат цените.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като прочетох "рязко падане" си помислих, че цената е слезла под 10$.
8
1
 
7
 
! Отговори
София преди 3 години
Само дето при нас цената си расте. Ама нема значение, при нас новините така или иначе идват със закъснение, та всичко е наред.От 2,30 го направиха 2,50 за 1 вечер. Всичко е точно. Живи и здрави.
7
0
 
10
 
! Отговори
gluposti преди 3 години
Напоследък всичко, което чета или чувам е или пълна безсмислица или голямо преувеличение. Все едно всички са се наговорили да се преструват, че не могат да анализират данните, които им се дават. На работа е почти същото. Само преувеличават значението на нещата.
6
3
 
10
 
! Отговори
Даскала преди 3 години
Бойко се провикна навремето - "ставайте овчари или се омитайте в Европата"Е румънците го чуха - станаха овчари но нашите се ометоха в чужбина!От пожарникар акъл да искаш!
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо. Ние зареждаме от Русия. Там транспорта не се влияе от това задръстване. Естествено в знак на солидарност нашите доставчици вдигнаха цените,за да не се чувстваме пренебрегнати. И след пускането на канала няма да ги намалят защото както казах не зареждаме от там и няма причина да ни засегне това намаляване. Важното е да живее дружбата между Бойко и Валентин Златевски. И никой не обясни как когато барел петрол струваше 30$ бензинът беше 1.7лв, а когато стана 60$ цената е 2 лв.
4
2
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"През уикенда 14 влекачи.."Вие сериозно ли? 14 влекачИ?Отново статията противоречи на заглавието, защото 2% не е рязък спад.
3
0
 
3
 
! Отговори
греен преди 3 години
Тоз е толкова греен, колкото гори 4 ри тона мазут на час. Като видя нещо с крещящи имена ..ясно става колко е греен.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oт 64 на 63! Бacи рязкото пропадане...
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде да видим какво ще се случи тук.