Докато светът е вперил поглед в Украйна, Близкият изток поема по нов път

Регионът се променя заради отслабени САЩ, надигащ се Китай и Русия, която изгражда отношения там
26 мар 2022 17:35, Красимир Ангелов
73
Докато светът е вперил поглед в Украйна, Близкият изток поема по нов път
Снимка: БГНЕС

Докато Русия се сблъсква с възмущението на Запада от нахлуването ѝ в Украйна, сирийският лидер Башар ал Асад беше тихо посрещнат без особен шум обратно в клуба на лидерите от Близкия изток в ОАЕ миналата седмица. Това бе първото му пътуване в чужбина за повече от десетилетие на война, освен посещения на ключовите му поддръжници Русия и Иран.

Докато световното внимание е фокусирано върху Източна Европа, геополитиката на Близкия изток се преначертава от много посоки. Ключови играчи показват нови амбиции и съюзи в лицето на това, което се разглежда като отслабени Съединени щати, надигащ се Китай, и Русия, която изгражда отношения там, докато други страни обръщат гръб, пише Питър Апс в свой анализ за "Ройтерс", публикуван в Bloomberg TV Bulgaria.

Резултатът е сложна мрежа от събития, които включват Турция и Израел, които се стремят да излязат като потенциални арбитри в конфликта Русия-Украйна, Обединените арабски емирства и Турция, които потъват все по-дълбоко в африканския конфликт в етиопския регион Тигрей, и все по-публичното сближаване между Израел и държавите от Персийския залив.

Картината включва също така сложната енергийна политика, която последва инвазията на Русия в Украйна, като Саудитска Арабия се съпротивлява на призивите на Запада да изпомпва повече петрол и Катар се очертава като потенциално спасение за Европа, отчаяна за алтернативни източници на руски газ, плюс винаги изключително сложните и развиващи се отношения между Иран и неговите потенциални врагове.

В ерата на атаките срещу Съединените щати от 11 септември 2001 г. или на „арабската пролет“ през 2011 г., всяко от тези събития можеше да е грабнало световните заглавия и вниманието във Вашингтон, Лондон и Европа. След пандемията обаче регионът се разглежда като с по-нисък приоритет, дори когато САЩ и съюзниците остават замесени в няколко от конфликтите му.

През февруари операция на специалните сили на САЩ в Сирия уби лидера на Ислямска държава Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши, напомняйки, че „войната срещу тероризма“ от 11 септември продължава. В по-широк план обаче останалата част от региона е разработила други приоритети, като множество държави провеждат свои собствени все по-независими външни политики.

Това е тенденция, която тихо нараства, откакто Арабската пролет накара множество държави от Персийския залив и Турция да се намесят във войните в Либия и Сирия, понякога една срещу друга и срещи руски проксита. Турция и ОАЕ сега също са замесени във войната на Етиопия срещу бунтовниците в Тигрей, като ОАЕ използват дронове, произведени в Китай, докато се приближават по-близо до Пекин и Москва дипломатически, въпреки че продължава да е домакин на американска военновъздушна база.

"Разочаровани" САЩ

Администрацията на Байдън заяви, че е "обезпокоена" и "дълбоко разочарована" от посрещането на Асад от ОАЕ в Абу Даби, като държавният секретар Антъни Блинкен каза, че Вашингтон се противопоставя на всякакви усилия за "реабилитация" на сирийския лидер след около 250 000 смъртни случая в войната през последното десетилетие.

Но подобно на Саудитска Арабия след възмущението на Запада след убийството на журналиста Джамал Хашоги, арабските държави изглеждат все по-нежелаещи да обръщат внимание на подобни западни подтиквания – и се придвижиха към видимо подобряване на отношенията както с Москва, така и с Пекин.

Нито ОАЕ, нито Саудитска Арабия са последвали призивите на Запада за налагане на санкции срещу Русия, нито членката на НАТО Турция или дългогодишният съюзник на САЩ Израел.

И двете имат свои сложни отношения както с Русия, така и с Украйна, представяйки се като потенциални "миротворци", дори когато Анкара въоръжава Украйна с дронове, а Израел поддържа труден диалог с Москва, на чието съгласие разчита, за да нанася удари по ирански цели в доминираната от Русия Сирия.

Този регионален конфликт с Иран остава друг изключително сложен двигател на динамиката на Близкия изток, като подкрепяните от Техеран хуситски екстремисти са въвлечени в бой със силите на Саудитска Арабия и ОАЕ в Йемен - война, която тази година видя множество ракети и безпилотни самолети на хусите да удрят цели и в двете държави.

Регионален сблъсък с Иран

Иранските милиции остават сила в Ирак, където американските сили вече са преминали към невоенна роля, но където американските служители казват, че Иран все още би искал да подтикне Вашингтон към пълно изтегляне. По-рано този месец дузина ракети, описани от иракски и американски служители като изстреляни от Иран, удариха близо до американското консулство в северния кюрдски град Ирбил, като според съобщенията също е имало удари близо до неразкрит досега учебен център, управляван от Израел.

Този удар беше описан от някои източници като потенциален отговор на израелските удари в Сирия, а и също като отмъщение срещу САЩ, насрочено да съвпадне с рождения ден на бившия лидер на Иранската революционна гвардия генерал Касем Солеймани, убит при удар с американски дрон на международното летище в Багдад през януари 2020 г.

Това убийство – поръчано от тогавашния президент Доналд Тръмп – предизвика няколко предполагаемо ирански атаки, включително ракетни атаки срещу американски войски в Ирак и Сирия през 2020 и 2021 г. Иран също изглежда стои зад опита за убийство миналата година на иракския премиер Мустафа ал Кадхими, част от дългогодишните усилия на Техеран да задълбочи влиянието си в страната.

Това не беше достатъчно, за да спре администрацията на Байдън да продължи напред с усилията за рестартиране на ядреното споразумение от ерата на Обама с Иран, разкъсано от Тръмп, но преговорите във Виена бяха изправени пред възможен крах този месец, след като Русия поиска всякакъв бизнес с Иран по силата на сделката да бъде освободен от международните санкции заради инвазията в Украйна.

Каква сделка е възможна сега, не е ясно – официални лица от Иран и Русия обсъждат търговията, като западните официални лица се притесняват, че руска оръжейна сделка може да бъде обвързана с усилията за използване на Иран за заобикаляне на санкциите след Украйна.

Остава неясно до каква степен регионалното противопоставяне между Иран и различните му противници ще бъде променено от новия статут на пария на Русия на Запад. Но Близкият изток се променя и това може да означава, че играе по много различни правила.

Още световни новини и икономически анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камилите забравиха ,кой ги направи това което са. Когато САЩ спре подкрепата и охраната им.... бързо ще залезят. Видяхме РФ която се охрани с евраците 20гн.... как се превзе за някоя и какви щети търпи. Тея камили ако направят 1 грешка дори и чао. Имат мн врагове в региона и само САЩ ги пазише 40г докато богатееха. Явно комплекса ги изби.. пари имат ама оръжие и армия не..
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67 Нерешителни са. Трябва да им помогнем. Да помагат на фронта в Донецк и да носят вода на юнаците чеченци.
60
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пичове - хайде, отивай от правилната страна тогава, като си от грешната. Ама не щеш, нали? Врякаш как си от грешната страна, ама не ти се ходи в "правилната". Много ги харесвам такива всезнайковци.
59
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравили са за Индия и Пакистан, които за първи път откакто са разделени имаха среща не за да сключат примирие,а за да обсъдят стратегията им за Русия. Като заради тази това Индия отказа среща с представители на Великобритания и ги върнаха върнаха едва ли не от летището.
58
5
 
30
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Ханс, Гюнтер, Рене, Джон и Нейтън май ще мият чинии скоро я в Кирай я в Русия
57
5
 
33
 
! Отговори
Терминала преди 2 години
Безродниците да хващат терминала и да заминават да мият чиниите на господарите си в кравария. Никой не ви ще продажните зaдници тук.
56
45
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да ходи в Масква, а който иска да ходи и в Пекин! Факт е, че и от двете места може да се върне с палка ...отзадзе..това е дивия комунизъм
55
5
 
6
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 2 години
Издънка в стратегическо-партньорския КЕЧ....
54
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
у света нема нищо по-хубаво от разочаровани англо-сакси )))
53
19
 
7
 
! Отговори
на снимката преди 2 години
Най големия терорист диктатор койтосъгласи стана част от това да убие милиони своите граждани без капка жал която превърна във бунище като я продаде за пукнат грош на краварника на евроатлантиците
52
2
 
6
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Брейййй, пък аз карам две нови коли на половин цена, италианецо :P Ти какво караш?
51
2
 
18
 
! Отговори
10987 преди 2 години
Настанаха времена, в които който има сметки за разчистване, действа. Третата световна война явно ще е война на десетки територии, когато освободени духом и финансово главорези, ще тръгват напред срещу противниците си.
50
2
 
1
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
До Анонимен 44 и пишеш тук,***
49
6
 
41
 
! Отговори
Пичове преди 2 години
само една дума - пак сме на грешната страна
48
5
 
66
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Според мен,когато се говори за отслабени"САЩ трябва конкретно да се каже в какво се състои отслабването,и става дума не само за САЩ,а и за ЕС.И първото нещо,което говори за слабост е лошият имидж и на САЩ,и на ЕС.Трябва да кажем без колебание -САЩ и ЕС в последните 10 г.унищожиха международното право и превърнаха международните институции в посмешище.Показаха че заради интересите си са готови да тъпчат всичко около себе си,че демокрацията е само параван.И това предизвиква ужас в целия свят!
47
5
 
45
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 години
Като няма какво смислено да напишат евроатлантиците го обърнаха на споделени мечти за мъжки ласки. Нищо де, те арабите и другите резане обичат и мъжки д.пета, така съм чувал. Тъй че евроатлантиците да не губят надежда.
46
5
 
57
 
! Отговори
Бай данчо преди 2 години
Байдън скъса толкоз долари ,че ще го изучават във САЩ дълги години .Този човек унищожи имиджа на Америка завинаги.Всеки дори и най малките почват ,да хапят умиращия лъв .Това е закон на природата .Може да си цар на животните но когато остарееш и хиената може да те изяде.Долара като световна валута ще остане между ЕС,Канада,Австралия и САЩ ..Стойността и силата му ще паднат на половина .Няма да се учудя и ако започне гражданска война в САЩ след време .
45
3
 
39
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 2 години
Играта на краварите и други понаха да я играят не по - лошо от тях самите!
44
41
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болшевиките разбират само от мъжка либоф. Байдън бил бисексуален и ги е яд.
43
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да идва Тръмп, че този дедо всеки ден гафове