Войната в Украйна влияе смъртоносно на арабския свят

Според Блинкен нарастващите цени на пшеницата и петрола са катастрофални
Обновена: 31 мар 2022 11:49 | 31 мар 2022 11:49, Йоана Цонева
52
Войната в Украйна влияе смъртоносно на арабския свят
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна има "смъртоносно" въздействие върху арабския свят, особено чрез постоянно нарастващите цени на пшеницата. Това каза американският държавен секретар Антъни Блинкен, който е на посещение в Алжир, предаде АФП.

Блинкен изнесе реч по време на обиколката си в Алжир, която започна с безпрецедентна израелско-арабска среща на върха в пустинята Негев, на която присъстваха Блинкен и външните министри на Израел, Египет и три арабски държави, които нормализираха връзките с Израел през 2020 г.

Зависимите от украинския внос северноафрикански държави са изправени пред това, което Блинкен определи като "катастрофа", тъй като войната в Украйна влияе пряко на световните пазари на пшеница и горива. И Русия, и Украйна са световни производители на пшеница, докато Москва е основен глобален доставчик на петрол и газ, пише БГНЕС.

Руската инвазия има "смъртоносни последици за гражданите в региона", каза държавният секретар пред журналисти в столицата на Алжир.

Още по темата

Блинкен се срещна с президента на Алжир Абделмаджид Тебун след разговори с външния министър Рамтане Ламамра по време на първото му посещение като висш дипломат на САЩ в северноафриканската страна.

Отношенията между Вашингтон и Алжир се влошиха в резултат на споразумението между Израел и Мароко, подписано с посредничеството на тогавашния президент Доналд Тръмп. Администрацията на бившия президент призна мароканския суверенитет над Западна Сахара, богата на фосфати пустинна територия, където Алжир отдавна подкрепя движението за независимост Полисарио.

Във вторник в Мароко Блинкен изрази подкрепа за марокански план за автономия на Западна Сахара, който той определи като "сериозен, надежден и реалистичен".

По-рано тази седмица Блинкен бе на безпрецедентна среща на върха в Израел, на която присъстваха външните министри на Мароко, Бахрейн и Обединените арабски емирства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как се чувства Израел заобиколен от гладни хора? А помните ли, че ви го казахме преди 1 месец че ще стане така? Не може ние т*пите и грозните българи да сме се сетили, а вие умните и готините да не сте! От което следва, че май точно това ви е била целта! За това подкукуросахте зеленото клоунче, нали? За да вбесите арабите и да ги вдигнете на макс.
22
4
 
37
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Брех, американецът се загрижил за арабите? Докато подкрепят Израел да ги бомбардира, що не ги жалеха? Когато сринаха Либия, Ирак, Сирия, що не ги мислеха? Ами САЩ да им внесат жоро, кво чакат, може и без пари! Не само бомби.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАРИ КАЗИАНИС- Център за национални интереси: Трябва да бъдем откровени: САЩ са Съединените щати с дълг. Между другото, от 2000 г. насам натрупахме дълг от 25 трилиона долара чрез финансиране на войни за смяна на режими, намаляване на данъците и подобни неща. Защо правим всичко това? Защото световната резервна валута е нашата. Защото можем да вземем заем от всеки, всъщност при нулева лихва. Или Федералният резерв може да печата пари и всичко ще бъде наред.
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са мислили как ще се изхранват преди да снесат по 7-10 деца на семейство. Поснавам сенегалец с 23 братя и сестри от 1 баща и 4 съпруги /1 семейство/
19
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
По-голямо убийствено нещо от войната за арабският свят ще е признанието,че сме създадени от висши раси от други планети.Недейте да им го казвате,че тогава ще има масови самоубийства.Има много добри хора сред тях.Познавам такива.Просто са убедени в пророкът Мохамед.
18
3
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Докато САЩ са водещата сила, а доларът главната валута, светът ще си е все същото място. В случай, че(силно се надявам) отслабнат значително, току виж и Европа живне поне малко, когато не е ограничавана, потискана, контролирана и общо казано, управлявана от тях и назначените им протежета.
17
3
 
28
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
същите тези които избиха милиони араби и превърнаха близкият изток в развали ,сега го играят загрижени ....няма такава мерзост като краварската .,Русия моля те намери начин дда ги заличиш тия !Молим ти се цялото нормално човечество!
16
3
 
28
 
! Отговори
Койотите вият сега преди 2 години
Да сте мислили преди да разбудите мечката!
15
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Бившите ви подчинени от ОАЕ и Саудитска Арабия ви показаха средния пръст и сега се опитвайте да всявате страх и надувате балона, хем ако успеете и раздор между самите арабски държави да вкарате, най-доволни ще сте. Едната теория гласи, че след тази криза САЩ ще са още по-влиятелни и светът ще е все по униполярно ориентиран с тях начело. Според другата, САЩ ще отслабнат още, а Китай ще е напреднат още и светът отива на мултиполярен модел. Не харесвам и двете перспективи, но предпочитам втората.
14
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не руската инвазия а тъ пите ви санкции предизвикаха невиждана енергийна и хранителна криза. Майстори са да забъркват каши по света и да обвиняват другите. Ако не бяхте толкова на гли да предизвиквате така руснаците всичко щеше да си е наред и Украйна щеше да си е цяла и мирна.
13
8
 
49
 
! Отговори
8888 преди 2 години
САЩ са пощръклели, обикалят, ръчкат, плашат, провокират. Зад всеки конфликт са те! Агресори!
12
7
 
13
 
! Отговори
Радвайте се преди 2 години
Неща стници
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щяха да са добре, ако не бяха крили Божков от правосъдието. Сега да плачат на рамото на Путин.
10
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е най-добре да се носочи към създаване на новия СССР в Африка. Първият СССР в Европа и Азия се показа несъстоятелен. Вторият може и да успее. Ако не успее поне ще качи отново африканците на дърветата ... Последното е шега!
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама те от така наречения арабски свят от няколко години са започнали да действат в тази насока и малко по-малко ще излезнат от тази зависимост. И докато се "вайкат" за тях така наречените западни държави те ще се оправят и дори може и да се обърнат нещата. И накрая пак запада ще е много изненадан.
8
3
 
34
 
! Отговори
666 преди 2 години
Тея и, наистина са тръгнали да прекрояват света, Бог да ги накаже дано!
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влияе смъртоносно на американския интерес. Затова цял месец обикаляте като гладни кучета да просите подкрепа.
6
5
 
30
 
! Отговори
минчо преди 2 години
Абе ние сме втасали, тоя за арабите се размислил. Ще ви питам откъде ще вземете зърно за хляб?
5
2
 
14
 
! Отговори
Уго чавес преди 2 години
Ужас ! Потресен съм ! Мъка
4
4
 
39
 
! Отговори
Гадове сащ преди 2 години
Крадеца вика дръжте Крадеца...