Ердоган иска да разпусне най-голямата феминистка организация

Опитът за закриване посрещна остри критики
14 апр 2022 19:52, Йоана Цонева
19
Ердоган иска да разпусне най-голямата феминистка организация
Снимка: БГНЕС

Турски прокурори предизвикаха възмущение сред феминистките, като поискаха закриването на най-голямата група за защита на правата на жените в страната, обвинявайки я, че е "против морала".

На "Ние ще спрем убийствата на жени" (WWSF) е изпратено писмо, в което се иска групата да бъде разпусната от съображения за обществена сигурност и сега организаторите са изправени пред дълга съдебна битка, за да останат отворени. Прокурорите твърдят, че групата е нарушила закона и е действала неморално, като е "разрушила семейната структура, пренебрегвайки концепцията за семейството под прикритието на защитата на правата на жените", предаде "Ройтерс".

Фидан Атаселим, генерален секретар на WWSF, заяви: "Не смятаме, че това е просто атака срещу нас. За нас това е атака срещу всички жени в Турция, срещу всички социални движения, срещу цялото демократично обществено мнение."

Това е гротескна акция, каза Ема Синклер-Уеб, директор за Турция на Human Rights Watch. "Това е много провокативно", каза тя. "Властите знаят много добре, че това е много успешна и много видима кампания.

"Гротескно е да се преследва тази група, напълно непропорционално е - и какво преследвате? Всички знаят, че това е нелепо."

Това е последният залп срещу гражданското общество, което вече е разгневено от решението на президента Реджеп Тайип Ердоган да оттегли Турция от Истанбулската конвенция за насилието над жени миналата година. Този ход предизвика мащабни протести, много от които бяха организирани от WWSF, което доведе до остра полицейска реакция.

Още по темата
Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) защитиха решението, като заявиха, че съществуващите закони са достатъчни за защита на жените. Стъпката за закриване на WWSF се разглежда като опит за маргинализиране на феминистките активистки и разделянето им от по-консервативните жени, които се смятат за по-благосклонни към правителството. Тази година се очакват общи избори, на които Ердоган е изправен пред нарастваща опозиция.

"Те се оттеглиха от Истанбулската конвенция и обществото реагира много остро. Сега те се опитват да поляризират обществото. Опитват се да маргинализират нашето движение, но няма да успеят да го направят, защото ние сме организация, която черпи сили от обществото", казва Атаселим.

"В крайна сметка това е акт на разделение, който има за цел да настрои жените една срещу друга", каза Уеб. "Това е сеене на допълнително социално разделение, което върви напред и като начин да се навлезе в изборния цикъл - Ердоган настройва жените срещу жените в опит да подкрепи религиозните, набожните, консервативните жени срещу тези жени, за които може да каже, че са неморални", каза тя. "Те се опитват да направят от това културна война."

WWSF, която има 750 активни членове, е основана през 2010 г. в отговор на убийството на 17-годишна ученичка от нейния партньор. Организацията разполага с мрежа в цялата страна, която предоставя правна помощ на жертвите на домашно насилие, както и събира данни за убийствата на жени, наблюдава съдебни процеси и организира митинги.

Тя се появява на фона на увеличаването на броя на убийствата на жени в Турция. Според оценки на WWSF през миналата година 416 жени са били убити заради пола си, а от януари до март 2022 г. са убити още 72 жени.

Şükran Eroğlu от Центъра за правата на жените към Истанбулската адвокатска колегия заяви, че е очаквала атаката на властите срещу WWSF след промените в закона, които по-рано тази година ограничиха свободата на сдружаване. "Знаехме, че това ще има последствия", каза тя. "Така че това определено ще започне с женските сдружения, защото женското движение е във възход в Турция."

Гюлсюм Кав, която е основателка на WWSF, обеща да се бори срещу закриването.

"Това е посегателство срещу правото на живот на жените. Затова ние никога няма да се откажем от нашите права, от нашата борба. Ще се борим заедно с обществеността, за да може тази незаконна стъпка да бъде отменена", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам как ги забули жените откакто той е на власт, явно е голям комплексар. Ще стане като Афганистан ще им забранят да учат, после да излизат, да работят и ..... 200 години назад.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган, Орбан, Путин, Вучич. Това са лидерите, които бранят ценностите на нацията и затова ги наричат диктатори, защото са неудобни. Всички феминистични, джендърски и подобни организации трябва да се закрият. Те са създадени, за да рушат ценностните системи на страните.
14
1
 
12
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Бравос ! Женътъ тряаа си знай мястото ! Не кът наще татуирани уроспий ! И ,ако и сагъ татуиранътъ мъ изтрий три годин на сухо дъ стои ! Дъ и съ спука силикона дано !
13
2
 
9
 
! Отговори
ДАНО Я РАЗПУСНЕ преди 2 години
Мога само да го поздравя . Семейството го прави и поддържа само мъжа ! НЕ ЖЕНАТА , ТЯ САМО РУШИ И УНИЩОЖАВА ! Явно е взел пример от Путин който позволи леките шамари . Семейство и деца има само там където БАЩАТА Е ГОСПОДАР В ДОМА СИ . В близко бъдеще с възвръщане правата на мъжа очаквам Турция и Русия да увеличат населението си . Иначе не става .
12
0
 
5
 
! Отговори
Шорошоид-челник преди 2 години
Да, ама сега хелзинскуту комитет и държавнуту департамент ще прочетат осъдителна декларация и ще им наложат санкции! Нааа, нааа нааааа...
11
3
 
9
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
мястото на жената е в кухнята!
10
1
 
19
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Всички феминистки организации трябва да бъдат ЗАКРИТИ
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само бой с камъни за феминистките!
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КО СТАНА БЕ ЯСТРЕБИТЕЛИ? ВАШИЯ ВОДАЧ СЕ ОКАЗА ЗЛОДЕЙ, А ВИЕ ТВЪРДИХТЕ ЧЕ Е ГОЛЯМ ПИЧ
7
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо си е диктатор, те и без това жените в Турция не са свободни, те са си вещи там :)))
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадън пашалък йок!
5
3
 
12
 
! Отговори
Симпатяга преди 2 години
Браво. Ердо!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ммъъ, яяаааа, бърже да си обуват кадънските ***...
3
2
 
21
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
На независими държави като Турция, Русия и Китай не им трябват чуждестранни агенти и метежници.
2
1
 
8
 
! Отговори
Пореден опит преди 2 години
за майданче. Като видя ХРУ и се сещам за БХК и .... добре че нямам кобур.
1
14
 
5
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Много е гнъсен тоя пещерен геврекчия!!!