Родителите на убита иранска жена тормозени от силите за сигурност

От полицията казали на близките на Газалех Чалаби, че ще задържат тялото ѝ, "ако вдигат шум"
2 ное 2022 22:22, Йоана Цонева
2
Родителите на убита иранска жена тормозени от силите за сигурност
Снимка: БГНЕС

Родителите на иранка, която загина, след като беше застреляна, докато снимаше протести в родния си град, са били подложени на продължителна кампания на тормоз от страна на силите за сигурност, съобщи роднина на иранката пред в. "Гардиън".

33-годишната Газалех Чалаби е простреляна в главата в Амол на 27 септември. В четвъртък ще се проведе възпоменателна церемония по случай 40-ия ден от смъртта ѝ - края на традиционния за исляма период на траур.

Смъртта ѝ е особено шокираща, тъй като кадри от протестите, които тя прави на телефона си в момента, в който е простреляна, са запазени и качени в социалните мрежи. Последните ѝ думи са: "Не се страхувайте, не се страхувайте."

Лелята на Чалаби заяви в интервю, че племенницата ѝ е прекарала пет дни в кома, преди да умре. "Тя е била простреляна отпред", казва роднината. "В челото й имаше малка дупка. Куршумът излезе отзад на главата ѝ, така че в задната част на главата ѝ имаше дупка с големината на мандарина".

Лелята разказва, че докато Чалаби е била в кома, родителите ѝ многократно са били тормозени от силите за сигурност, които са заплашвали да задържат тялото ѝ и да я погребат на неизвестно място, "ако вдигнат шум". Силите за сигурност също така заплашват да предприемат ответни действия срещу брата на Чалаби, ако родителите проговорят, и дори отхвърлят желанието на Чалаби органите ѝ да бъдат дарени, защото това би я превърнало в мъченица, казва тя.

Още по темата
Заплахите са типични за тактиката на сплашване, използвана от службите за сигурност, за да се опитат да потушат протестите, които обхващат страната от седмици след смъртта на Махса Амини в полицейския арест на 16 септември.

Протестите представляват едно от най-смелите предизвикателства за иранските духовни лидери от десетилетия насам, като набират все по-голяма сила и разочароват властите, които се опитват да прехвърлят вината за размириците върху чуждестранните врагове на Иран и техните "агенти" - разказ, в който вярват малко иранци.

Службите за сигурност предприеха ожесточени репресии: според една правозащитна организация са убити най-малко 253 души, включително 34 иранци под 18 години, а няколко хиляди души са арестувани, като много от тях са отведени в специални центрове за задържане, ръководени от страховитите Революционни гвардейци.

Във вторник студентите от университетите продължиха да провеждат седящи стачки в подкрепа на някои от протестите, пренебрегвайки строгите предупреждения от страна на елитните сили за сигурност и кървавите репресии.

Лелята на Чалаби заяви, че племенницата ѝ не е била редовен участник в митингите и протестите преди смъртта на Амини, "но след това ... тя не е могла да мълчи".

В нощта на смъртта ѝ, казва леля ѝ, пред сградата на губернатора е имало пожар.

"Бяха минали само няколко минути от началото на пожара, когато бяха произведени първите изстрели от въздуха. След това те [силите за сигурност] започнаха да стрелят директно по хората", казва лелята. "Някои свидетели ни казаха, че тя е била простреляна от покрива на сградата на губернатора. Един куршум е попаднал в челото на Газалех и тя веднага е паднала на земята.

"Според доверен лекар още трима или четирима души са били простреляни в Амол и са починали веднага същата нощ. Същата нощ са били арестувани 300 до 350 души.

"Много хора са станали свидетели на момента, в който Газалех е бил прострелян."

Някои от протестиращите призоваха западните правителства да приложат санкции спрямо началниците на полицията в провинциалните градове, където са извършени доказани убийства. Стойността на санкциите, като например замразяване на активи и забрана за пътуване, е спорна, тъй като много ирански служители по сигурността нямат активи в чужбина и нямат намерение да пътуват на Запад.

Чалаби, който има бакалавърска степен по банково дело, е наближил 34-ия си рожден ден, когато умира. В свободното си време обичаше да се занимава с алпинизъм или да търси нови романи. Леля ѝ казва, че е обичала приятелите си и е имала страст към живота. Освен брат си, тя оставя след себе си майка си, която работи в благотворителна асоциация за болни от рак, и баща си, общински служител.

При подготовката за 40-дневното възпоменание в четвъртък братът на Газалех пише за своята "красива сестра", като казва: "Дори и след като минат 40 години, няма да мога да повярвам, че си отиде".

Близък приятел на семейството каза: "През последната седмица от живота си тя постоянно изпращаше снимки от уличните протести на приятелите и семейството си. Изпращаше свои снимки, на които вече не носеше забрадка.

"През последните дни от живота си тя говореше с хората навсякъде по улиците за тези протести. Тя насърчаваше всички да не мълчат. Беше станала безстрашна, повече от всякога в живота си. Имаше нещо в очите ѝ, сякаш искаше да покаже и възпроизведе смелостта си.

"На погребението ѝ имаше много полицаи в цивилни дрехи и те снимаха хората, за да ги сплашат. Досега разузнавателната служба е извикала членовете на семейството ѝ и ги е заплашвала по телефона".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари