Освободиха палестинец, лежал 40 г. в израелски затвор

Присъдата на Карим Юнис е за убийството на израелски войник
6 яну 2023 08:30, Елка Василева
12
Освободиха палестинец, лежал 40 г. в израелски затвор
Снимка: БГНЕС

Палестински затворник бе освободен, след като беше лишен от свобода в продължение на 40 години, предаде ДПА, като се позова на съобщение на израелските медии.

64-годишният Карим Юнис е затворникът, останал най-дълго време зад решетките в Израел, според Палестинската затворническа общност.

През 1983 г. Юнис и негов братовчед получават доживотни присъди за убийството на израелски войник. По-късно, през 2012 г., присъдата е намалена на 40 години затвор.

След освобождаването си Юнис е посрещнат от много хора в родното си село близо до Хайфа в Северен Израел. "Бих пожертвал още 40 години от живота си за свободата на моя народ", каза той с палестинското знаме в ръка.

Семейството на убития войник осъди освобождаването на Юнис. "Не можем да повярваме, че убиецът е излязъл от затвора и се разхожда из страната ни като всички останали", каза племенник на убития войник, цитиран от новинарския сайт "Уала".

Израелският вътрешен министър Арие Дери призова за отнемане на израелското гражданство на Юнис, след като това бе поискано от семейството на убития войник.  Това е от голямо значение "що се отнася до някой, които се е превърнал в символ на престъпно терористично деяние", каза той в писмо до израелския главен прокурор.
(БТА, Десислава Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До номер 7. Това,в което живееха палестинците преди Въскресението на Държавата Израел не бяха къщи ,а нещо странно.Живееха с козите си в едно помещение.Дойдоха евреите и застроиха домове и за тях,но уви...Аз питам обаче защо османските ислямски турци ни изхвърлиха и продължават да го правят от домовете ни? Защо превърнаха в руини Царство България? Защо поробваха със сексуални цели дечица? Коментар? Защото няма добър мюсулмнин,ако той се оснавава на антиевропейският коран! Ислямът е терор за нас.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата Израел е червеният сбъднат успешно рай на Карл Маркс.............Държавата СССР изповядвала някакъв бенбен на цвят хитлеризъм и лъжели всички че са червени марксисти
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел трябва да бъде заличен.
2
18
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Въпрос:Ако израелец убие арабин в арабска държава,дали ще бъде освободен от затвора?Този случаи доказва,че действително Израел е демократична държава,но арабите-мюсюлмани не заслужават демократично отношение.Те и днес убиват невинни израелци.
1
9
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Единствената държава заплашвала ЕС с нюк е Израел.