Забраниха на жените приемните изпити за университет в Афганистан

Талибаните дадоха подобни обещания относно достъпа до средно образование
28 яну 2023 20:55, Йоана Цонева
35
Забраниха на жените приемните изпити за университет в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Талибаните в събота потвърдиха забраната, наложена през декември за висше образование на жените, съобщи АП.

На афганистанските жени вече е забранено да полагат приемни изпити.

Министърът на висшето образование в правителството, управлявано от талибаните, Нида Мохамед Надим, твърди, че забраната е необходима, за да се предотврати смесването на половете в университетите. Също така, някои преподавани предмети нарушавали ислямските принципи.

Работи се по отстраняването на тези проблеми и университетите ще отворят отново за жени, след като бъдат решени, обеща той в телевизионно интервю.

Талибаните обаче дадоха подобни обещания относно достъпа на момичета до основното и средното училище, като казаха, че часовете ще бъдат възобновени за тях, след като "техническите проблеми" около униформите и транспорта бъдат решени. Но момичетата остават изключени от класните стаи след шести клас.

Говорителят на Министерството на висшето образование Зиаула Хашми каза в събота, че е изпратено писмо, напомнящо на частните университети да не позволяват на жените да полагат приемни изпити. Той не даде повече подробности.

Копие от писмото, споделено с Асошиейтед прес, предупреждава, че жените не могат да се явят на входния тест за бакалавърска, магистърска и докторска степен и че ако някой университет не се подчини на указа, ще бъдат предприети правни действия срещу нарушителя.

Писмото е подписано от Мохамад Салим Афган, държавен служител, отговарящ за въпросите на студентите в частните университети.

Приемните изпити започват в неделя в някои провинции, докато на други места в Афганистан - на 27 февруари. Университетите в Афганистан следват различен график поради сезонните разлики.

Мохамед Карим Насари, говорител на синдиката на частните университети, каза, че институциите са притеснени и тъжни от това последно развитие.

"Единствената надежда, която имахме, беше, че може да има някакъв напредък. Но за съжаление след писмото няма признаци за напредък, каза той пред АП. Целият сектор страда.

Той изрази опасения, че ако не се рестартира обучението за момичета, никой няма да се явява на приемни изпити, защото броят на студентите ще бъде нисък.

Освен това Насари каза, че частните университети искат властите да отменят данъците върху земята за университетите, построени върху държавна собственост, както и да отменят данъците за университетите като цяло, защото те търпят огромни финансови загуби.

Афганистан има 140 частни университета в 24 провинции, с около 200 000 студенти. От тях около 60 000 до 70 000 са жени. В университетите работят около 25 000 души.

По-рано тази седмица ръководителят на хуманитарните въпроси на ООН Мартин Грифитс и лидери на две големи международни хуманитарни организации посетиха Афганистан след посещението миналата седмица на делегация, водена от най-високопоставената жена в ООН, заместник-генералния секретар на ООН Амина Мохамед.

Посещенията имаха една и съща цел - да се опитат да обърнат репресиите на талибаните срещу жени и момичета, включително забраната им за афганистански жени да работят за национални и световни хуманитарни организации.

Припомняме, че на жените вече беше забранено посещенията на паркове, фитнеси,  салони за красота и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Много преди 1 година
Ще ходят на работа в Европа.
22
0
 
3
 
! Отговори
Халифът Щърк преди 1 година
Ислям" значи подчинение, безпрекословно следване на правилата и нормите, записани в книгата Коран. Бог изпратил архангел Гавраил и Мухаммад (Мохамед) в продължение на 22 години имал пророчески откровения, по време на които предавал думите на архангела на своите последователи.По-късно свидетелите записали тези откровения, изхвърлили това, което им се видяло несъответно и неподобаващо -- и се появил Коранът.Там са отразени културните ценности и норми на арабското общество от средата на 7-ми век.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако кадъните не са ъгласни с тази забрана, нека вдигнат национална домашна стачка. Да не готвят и да не спят с мъжете си.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До О, майчицее -- Богатството на тези в залива е случайност. Там има залежи от определен вид природно богатство, което се търси сега. Ако това го нямаше, щяха да гладуват и всеки, който има камила, щеше да бъде считан за чорбаджия. Ранносредновековните традиции нямаше да им помогнат, а напротив, щяха да ги теглят назад.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 Точно тук грешиш. В древния свят жените, които са притежавали големи богатства и същевременно са имали и високо образование, са може ли не само да гласуват наравно с мъжете, но са имали и определени видове свободи, каквито са били табу за останалите жени. Например, можели са да имат извънбрачни любовни приключения, без да се крият.
18
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Религиите, и политическите *** обслужващи определени бизнес интереси на елитите са тумор за човечеството! Религиите и политиците водят до разделение, войни и ненавист между хората! Политиците са пиявици, религиите са болест! Всеки човек е отговорен за себе си дали ще се подведе!
17
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Повечето са бедни. Направете си спрака, Почнете с Нигерия, и продължете сам. Ще се изненадате неприятно.
16
9
 
4
 
! Отговори
О, майчицее преди 1 година
Най-бедни били мюсюлманите?? Да се смеем ли, да плачем ли? *** чоо като отидете в Катар, в емирствата и ви падат калпаците. Не пиши глупости, че ставаш за смях. Жените ви копаят по фирмите до 6-7 да свържете двата края и платите детските градини. Ти в час ли как живеят повечето мюсюлманките в залива и че повечето никога не са работили? Хайде, лягай си, че жена ти вече спи да стане утре рано в зори.
15
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Колкото и да пищите, най-бедните са точно тези, дето за нищо не смятат жените. Сигурно и вие сте същите. Правилно ви пратиха на друго място.
14
0
 
3
 
! Отговори
Е ха а преди 1 година
До АнонимеН Брей ,,,,!!! Чел си КОРАНА ? Я гледай ? И на какъв език го чете и в коя сура е написано ??? ?
13
1
 
5
 
! Отговори
един преди 1 година
А вие що дирите тук, вървете в ислямските страни, там е за такива като вас, тук ще се чувствувате некомфортно, незачитан, пренебрегван и пр. Тук е друг свят.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е средновековно, а антично разбирането за ролята на жените извън политиката.
11
15
 
6
 
! Отговори
Абу Хурейра преди 1 година
Ислямът е религия, отговаряща на човешката природа. Жената има функция да е майка, да възпита поколение. На запад жените сметнаха, че ако кажеш такова нещо си назадничав и искаш да нареждаш. Ами не. Тя природата нарежда. Над половината от жените на запад нямат деца до след 30. Това е проблем, защото тези 51% имат трудности да заченат. Отделно на жената й се промива мозъка как е важна кариерата, да пътува, да е секси и хоп минала 35 и не може да има дете. Ислямът е голяма работа. Не за всяка уста
10
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не знаех досега, че българските мъже, ако зависеше от тях, биха вързали жените с вериги с определена дължина до печка и легло. Направо съм разочарован за това средновековно мислене.
9
4
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Ти ли ще кажеш какво да правят жените? Я по-сериозно! И на дъщерите си дори не можеш да нареждаш!
8
2
 
10
 
! Отговори
Я пак преди 1 година
В Щатите равенство? Някой не е стъпвал извън България и е гледал мноого филми. В САЩ има консервативни щати, че някои мюсюлмански държави са далеч в правата за жените сравнени с щати като Юта например. За заплащането. Мъжете взимат двойно повече за сходни позиции, не като тук 10%.+-. Проблемите за мъжа на запад идват, ако реши да се разведе. Докато тук може да не плаща дори мижава издръжка, там жената го обира и застава да работи за нея и детето до края на дните му. Други съществени разлики няма
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия неща са ги знаели и древните гърци, римляни и другите.Жената няма работа в политиката и обществените дела.
6
2
 
14
 
! Отговори
жена преди 1 година
Не се чудете, тук мнозина се изживяват като робовладелци на жени, основна причина - вън от дома им никой за нищо не ги брои.
5
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За заплащането не знам, но за другото споря, защото съм чел и слушал за правата им там. На повечето други места все още властва донякъде правилото затваряй си устата, защото си жена и марш в кухнята, дори и завоалирано. Свободата е за всеки. Напредъкът е бавен. А ако вие смятате, че е правилно на девет год. да служат, вкл. и за онези неща, просто не сте наред.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво.Това трябва и тук и няма да имаме *** като Йотова,Корнелия,Десито и всякакви шарлатанки из медиите, псевдо авторки в културата.