15 жертви на израелски въздушен удар срещу Дамаск

Засегнати са жилищни сгради
19 фев 2023 09:54, Елка Василева
82
15 жертви на израелски въздушен удар срещу Дамаск
Снимка: архив, БГНЕС

Петнадесет са жертвите на израелски удар по Дамаск, при който е засегната жилищна сграда, намираща  се район на столицата със засилени мерки за сигурност, в който има и ирански културен център и в който са централите на редица служби за сигурност, предаде Франс прес.

Въздушният удар е бил нанесен по квартала Кафр Суса, в който са централите на сирийското разузнаване и на сирийската служба за сигурност. В квартала живеят и високопоставени представители.

"В 0,22 ч. израелският враг извърши въздушна агресия от окупираните Голански възвишения, като взе на прицел няколко района на Дамаск и околностите му, сред които и жилищни сгради", се казва в съобщение на сирийското министерство на отбраната.

От кадри, разпространени от държавната новинарска агенция Сана, се вижда почти изцяло разрушен жилищен блок.

Според сирийския Център за наблюдение на човешките права жертвите са 15, сред които имало и цивилни. При удара е била засегната жилищна сграда, която е била близо до иранския културен център, а целта на удара са били обекти, в които е имало членове на ирански милиции и на ливанското движение Хизбула, допълва неправителствената организация.

Това е най-кървавата израелска въздушна атака по Дамаск към този момент, заяви Рами Абдел Рахман, ръководител на сирийския Център.

Според агенция Сана няколко сгради са напълно разрушени.

Министерството на отбраната съобщи преди това за 5 жертви и за 15 ранени, от които някои в критично състояние, като каза, че сред убитите имало и един военнослужещ.

От началото на войната в Сирия през 2011 г. Израел извърши стотици въздушни удари по тази страна, като взе на прицел основно позиции на сирийската армия, на иранските сили и на Хизбула, които са съюзници на сирийския режим.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
8
 
! Отговори
Марчето преди 1 година
"Иранският културен център" всъщност е шпионски център за разработка на нападения срещу Израел и САЩ. Трябваше и него да го гътнат.
51
6
 
13
 
! Отговори
тхб преди 1 година
да хвърляш бомби върху страна разрушена от земетресение е долно много долно
50
8
 
8
 
! Отговори
Га-га преди 1 година
В статията са пропуснати някои значителни факти.:1. Този удар по ирански цели в Сирия, е в отговор на извършеното нападение преди седмица, срещу израелски танкер в персийския залив от ирански дронове камикадзе.2. Жертвите в Дамаск са вследствие на изстреляна и излязла от контрол ракета на сирийското ПВО, която е паднала върху жилищен блок.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел е в официална война със Сирия вече много години. На времето Хафез Асад отказа мирен договор за разлика от Садат.
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС веднага санкции.
47
7
 
24
 
! Отговори
Явс преди 1 година
Цивилизования свят сега няма ли да осъди тази вероломно атака срещу Сирия?Нещо съд за военни престъпления?Помощ за Сирия за да се защити от агресора?
46
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е ООН? Израел напада други държави, избива цивилното им население (Сирия, Иран), изселва и тероризира палестинците като заграбва земите им..... Питам, къде е скап аното ООН?
45
4
 
18
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Тихо сега, не е политкоректна тази статия. Не в европейските ценности.
44
2
 
23
 
! Отговори
Израелския удар преди 1 година
е бил добър и демократичен,нали...
43
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е помощта на лицемерните евреи за Сирия.
42
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само си представете Путин да го беше направил какъв вой до небесата щеше да се вдигне. Що за гадост? Хората бедстват, ти ги обстрелваш допълнително. Тъжно.
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американска хуманитарна помощ за заметресението
40
3
 
27
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Няма ли да има санкции? Или поне възмутени Евро чиновници?
39
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемери са Нато,ЕС при положение ,че не могат да се оправят от земетресението,ти да ги млатишш.В ада да се пържат с парите си.Всички петролни кладенци и водата се контролира от САЩ .
38
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции за Израел защо няма?!
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо реакция на ЕС? Ах да, Израел беше заплашил ЕС с нюк, ако ги критикува и санкционира.
36
4
 
33
 
! Отговори
Веселин преди 1 година
Вместо да помагат на пострадалите от земетресенията, ракети стрелят. А нали ЖАЩ и евродружките щяха да дойдат в Сирия да помагат?!
35
0
 
17
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
До Анонимен:::Това е евроатлантическият начин бе дами, господа и мили еднополови.. Така малко по малко, ще ни изяснят що е модерна Демокрация. Либералното възприятие пропагандирно от Шломо Пасси и другите им чеда та през Раданка Дълбочката.. Те желаят нам само най доброто.. за тях!
34
6
 
38
 
! Отговори
demolitor преди 1 година
Сега наясно ли сте , защо цял свят мрази това племе. В момента когато всички изпращат хуманитарна помощ към тази страна , юдейте сипят бомби
33
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това може. По Сирия може. И щом е партньор на САЩ значи е демократично и морално.