Опасно: Насилие в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим

Сблъсъците избухнаха по време на Рамазана и в навечерието на Пасха
6 апр 2023 07:41, Елка Василева
19
Опасно: Насилие в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим
Снимка: архив, БГНЕС

Сблъсъци избухнаха снощи за втори път през вчерашния ден между израелската полиция и палестинците на територията на комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим, съобщиха пред Ройтерс очевидци, само часове след като арестът и извеждането на над 350 души при полицейска операция на територията на комплекса на храма и въпреки призива на САЩ за успокояване на напрежението.

Сблъсъците, които избухнаха по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и в навечерието на еврейския празник Пасха, предизвикаха размяна на огън между Израел и въоръжени бойци в Газа, както и опасения от разрастване на насилието.

Снощи за втори път служители на израелските органи на реда влязоха в комплекса на мюсюлманския храм и опитаха да евакуират богомолците, използвайки зешеметяващи гранати и гумени куршуми, казаха представители на Вакъфа, назначената от Йордания ислямска организация, стопанисваща комплекса на джамията.

Богомолците хвърляли предмети по полицаите, казаха очевидци. Палестинският Червен кръст съобщи, че шест души са ранени.

Израелската полиция заяви, че десетки младежи са внесли камъни и пиротехника в джамията и са се опитали да се барикадират в нея. Но Вакъфът каза, че полицаите са влезли по време на молитви.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас коментира, че "израелската операция в джамията Ал Акса и посегателството от израелска страна срещу богомолци са шамар по неотдавнашните усилия на САЩ за гарантиране на мира и спокойствието по време на Рамазана".

По-малко от 24 часа по-рано израелските органи на реда отново щурмуваха джамията, за да изведат от нея по думите им агитатори, които се били заключили вътре, след като усилията това да стане чрез диалог се провалили.

Палестинският Червен кръст заяви, че при първите за вчерашния ден сблъсъци са пострадали 12 палестинци, включително от гумени куршуми и побои. Израелската полиция съобщи, че двама нейни служители са били ранени при този случай.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби изрази безпокойство от насилието в джамията и заяви, че е наложително израелците и палестинците да успокоят напрежението.

Арабската лига осъди категорично израелската полицейска операция срещу джамията Ал Акса в Йерусалим и заяви, че акцията на органите на реда застрашава регионалната стабилност, предаде Ройтерс.

В позиция, разпространена след извънредно заседание, посветено на случая, лигата заклейми по думите ѝ "престъпленията, извършени от израелските окупационни сили срещу беззащитни мюсюлмански богомолци" в храма.

Предприетата в ранните часове на днешния ден акция крие опасност от "задействане на спирала на насилие, застрашаваща сигурността и стабилността в региона и света", се допълва в комюникето.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ситуацията е предизвикана от "екстремисти", които са се барикадирали в джамията с оръжия, камъни и пиротехника.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абдул Гаит осъди операцията в отделно изявление по-рано днес.

"Екстремисткият подход, на който е подвластна политиката на израелското правителство, ще доведе до масови сблъсъци с палестинците, ако на него не бъде сложена точка", заяви той.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Специалист преди 1 година
Случая изисква незабавната намеса на международната общност в подкрепа на окупирания и тероризиран палестински народ, като следва да бъде наложена най-строга мярка и Израел са бъде забранен като държава със закон, а евреите качени обратно на корабите с които са дошли някога в Палестина и пратени на майка им на оная . Е сещате се!!!!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Израел е да завладее цялата територия като изцяло заличи палестинците като нация и всичко свързано с тях. Това е геноцид, който няма равен в историята, престъпление извършващо се пред очите на всички, но най- страшното е не лицемерието на останалия свят, а мълчанието на мюсюлманската общност. Докога светът ще си затваря очите пред жестокостите на ционизма?!
9
2
 
2
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Исламистите не спират да вэршат дяволски дела като терор, измами, клевети срещу невинни дори на светите Божии празници като Пасха, срещу Божия свят народ Израел на неговата свята дадена от Бога земя, ислямските аравски терористични групи обединени в престъпнота подкупнана от безбожните нации терористична групировка Палестинска автономия, протинозаконно окупира тероризира,осквернява 80% от свята земя Израел И с измами ислямските диктартори като Абас приписват свои терор и окупацията на Израел
8
6
 
1
 
! Отговори
Слава Палестине! преди 1 година
Хайде всички да скимтим във фейсбук срещу Исраил и да си слагаме палестинския флаг по аватарите. Нали тъй е редно та постъпват инклузивните евроатлантици?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала! Само от бой разбират и заслужават празните мюслюмански глави. Тия не ги ли мачкаш системно почват веднага да ти се качват на главата като в Европа
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните провокации на израелския окупатор... но лицемерният ес мълчи. Европейците заслужават да бъдат мачкани с оръжие, също както палестинците биват мачкани сега.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 Какво са ти криви имигрантите? Нали ВИЕ ги искате? ВИЕ трябва да бъдете изолирани и репредирани!
4
5
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 1 година
След тестове се доказа ,че много джамии са свързани с мощна древна черна система тип"Мека". във всяка се активира древна система .За първи път у нас подобна древна разузнавателно следяща система е снимана в гробницата в Старосел по време на въстановителни работи. Системата дава информация за всички планети и спътници в Слънчевата система. Информацията постъпва от големи територии .в Старосел постъпваше от Истамбул,разломни зони около Санторини имаше корекции от Луната и МАрс
3
5
 
11
 
! Отговори
Highlander преди 1 година
Новият Първи министър на Шотландия Хъмза Юсаф публично се оплаква, че в Шотландия 99% от управляващите са бели.След 10 години ще ви се иска правителствата в Европа да бяха действали като Израел.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си в една държава и не играеш по правилата и, това се случва. Ако те им харесва да си ходят в мюсюлманска държава и да правят каквото си искат в джамиите там. Щом ходиш на молитва с камъни и пиротехника очевидно е, че нещо не е наред.
1
4
 
21
 
! Отговори
българина преди 1 година
защо ООН и сащ не реагират на Окупирания западен бряг, а реагират на окупирана източна украйна? чакам някой евроатлантик да отговори!