Русия води дезинформационна война в Близкия изток

На Запад ни е трудно да си представим колко малко се чува на други места
Обновена: 7 апр 2023 14:53 | 7 апр 2023 14:36, Йоана Цонева
85
Русия води дезинформационна война в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Концепцията за руска кампания за дезинформация - насищане на социалните медии с опорните точки на Кремъл и подкопаване на опозиционните фигури - може да ви звучи познато.

След нахлуването на Русия в Украйна миналата година Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз предприеха бързи и решителни действия за противодействие на руската пропаганда, като забраниха излъчването на спонсорираните от държавата телевизионни канали Russia Today (RT) и Sputnik, а YouTube също блокира техните канали, пише Х.А. Хелиър* за "Политико".

В арабоговорящия свят обаче руската дезинформация все още не е получила същото внимание - и в резултат на това Русия се справя много по-добре на този фронт в широкия Близък изток.

Ако разразите гнездото на стършелите в руската пропаганда, ще откриете познати разкази, които работят извънредно, за да изкривят общественото възприятие.

Само ако прегледате сайтовете на социалните медии като Twitter, ще откриете многобройни репортажи от новинарски агенции, насочени към арабската аудитория, които приписват глобалната криза с пшеницата по-скоро на гнусните мотиви на ЕС и САЩ, отколкото на руската блокада и последвалия отказ за сътрудничество.

По подобен начин в първите дни на войната управляваните от Русия новинарски канали в арабския свят уверено обявиха пред милионната си аудитория, че украинският президент Володимир Зеленски е избягал от Киев. Те изпомпваха отдавна опроверганото твърдение, че Украйна е изградила тайни лаборатории за разработване на биологични оръжия, и дори разпространиха дълбоко фалшиво видео на Зеленски, в което "той" моли войниците си да сложат оръжията си и да се предадат.

Уникалната сила на социалните медии се състои в това, че подобни истории често се самоподдържат, като на практика генерират собствена инерция, подобно на камък, който се търкаля по хълма. Всяка история, която е опакована с достатъчно популярни ключови думи и разпалена от възмущение, може да поддържа видимост в продължение на седмици и месеци, придобивайки известна легитимност единствено благодарение на дълготрайността си.

Белите каски в Сирия например бяха подложени на непрестанна кампания от фалшиви новини, обвиняващи ги за атаки с химическо оръжие в Сирия, които след това бяха разпространени от проправителствени медии и подкрепени от Кремъл. След това тези истории бяха поддържани от така наречените "меки симпатизанти" - потребители, които създават ехо камери в социалните медии чрез постоянно споменаване на определени теми, позволявайки на тези говорители да процъфтяват чрез многократна употреба... докато не се нормализират.  

Същият този наръчник на руските финансирани и подкрепяни от държавата радио- и телевизионни оператори, който е очевиден в Сирия, сега е видим и в Украйна. Достатъчно е да се вгледате в много от лъжливите твърдения, които се изпомпват и разпространяват в социалните медии, и ще откриете Sputnik и RT Arabic.

Още по темата
Последният, който е виден в Близкия изток, както някога в Европа, работи 24 часа в денонощието на осем сателитни станции, което прави канала един от петте най-гледани новинарски телевизии в региона. Не само това, RT Arabic е и един от най-популярните новинарски сайтове в региона, като в някои месеци изпреварва дори Al-Jazeera, а каналът му в YouTube има повече абонати от всеки друг филиал на RT. Като цяло платформите на RT Arabic в социалните медии са събрали общо 804 милиона гледания - брой, който нараства експоненциално от февруари 2022 г. насам.   

Значителното онлайн присъствие на RT Arabic означава, че прокремълската пропаганда се подава директно на по-младите поколения в арабоговорящия свят - и методите им не са изтънчени. RT Arabic често публикува съдържание два или три пъти по-бързо от Al-Jazeera или BBC, а често и многократно. Целта изглежда е да се претовари аудиторията с поток от информация, която след това да се ретуитва и препраща ad nauseam, като по този начин се изтласкват и несъгласните с нея гласове.

Под тези големи мрежи, финансирани от Русия, се крие и плетеница от други медии в региона, които действат като меки симпатизанти - подобно на това, което наблюдаваме и в западните страни. Тези медийни източници след това папагалстват прокремълските опорни точки, като настройват и разпространяват темата сред местната аудитория. Задачите на тези медийни източници обаче се простират отвъд разпространението на неверни съобщения за войната в Украйна - те по-скоро поставят действията на Русия като защитници срещу западните проекти в региона и ги изтъкват като неизбежни победители в конфликта.   

Тези опити за погрешно оправдание на руската външна агресия намират благодатна почва в арабскоговорящия свят, където мнозина са основателно разочаровани от голяма част от западната външна политика през последните няколко десетилетия. Нещо повече, подкрепата на Вашингтон за Израел при окупацията на палестинските територии прави западните възражения срещу руската окупация на украинските територии да звучат особено кухо, дори когато много хора на Запад изразяват симпатии към палестинците - включително все повече американски демократи, според проучванията на Галъп.

И все пак, въпреки всичко това, остава фактът, че в западните столици уверената контрареклама на руската пропаганда е толкова повсеместна, че често ни е трудно да си представим колко малко се чува на други места - така че, нека това бъде сигнал за събуждане, за да разберем как руската пропаганда си пробива път на други места.


Х.А. Хелиър, стипендиант на фондация "Карнеги", е старши научен сътрудник в Кралския институт на обединените служби и в университета в Кеймбридж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Запад ни е трудно да си представим колко малко се чува на други места ---------- Да ако спрете да лъжете така очевадно, хората може и да ви чуят... Сърдете се сами на себе си... превърнахте лъжата и омаскаряването на другия в системна практика... Аз не ви вервам... :)
77
1
 
2
 
! Отговори
Правда преди 1 година
Всички злодеи, още повече масови диктатори (нацистки, комунстически,ислямски терористи) винаги използват фалшива пропаганда за да укрият и извинят престъпленията си и за да ги припишат с лъжи и клевети на невинните си жертви: както нацистите клеветят лъжливо евреите, и ги убиват,за да им ограбат всичко, дори и зъбите...Комунистите клеветят християните да ги убият и ограбят, Ислямски терористи лъжливо клеветят евреи и християни за свои зли дела като окупация,терор, апартейд,за да убият и ограбят
76
3
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Въпреки мръсната си пропаганда, въшкавите руснаци ще бъдат смачкани.
75
1
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 1 година
цензура не е имало, щото няма как и да гледаш не-русофилска телевизия. Можеше да се хване западно радио да се слуша, а дънки само контрабанда. Пропагандата си беше същата - руснаците са най-великите, а всичко лошо е от запада. Корупция от горе до долу, щото нали всичко е държавно, ем има за всеки, ем няма за никой.
74
2
 
1
 
! Отговори
След революция 1917 преди 1 година
остана само дезинформацията. Това е положението.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До На 35 години съм: ми то щото си на 35 задаваш такива *** въпроси ;)
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само в близкия изток??
71
4
 
7
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
ВПН използваме тук в БГ форума, като ни блокират защато сме написали Слава на Русия! За коментари Слава Украини обаче маже, не блокират ;)
70
0
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 1 година
Не не използват ВПН, социалните мрежи не са блокирани, използват ги без ВПН..
69
1
 
5
 
! Отговори
Шоуто се гледа преди 1 година
Това че някакъв пропагандистки канал се гледа не е фактор дали показва истина. Някои си го гледат като турски сериал - да се посмеят.
68
6
 
1
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
как влизат руснаците в соц мрежи - питай си ги тях. Те да си питат Роскомнадзор, те отговарят за блока. Само внимавай да не са с ВПН че в свободна рашия е до 15 години затвор за това тежко престъпление.
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са херувимчета
66
1
 
7
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Имам познати руснаци онлайн са активни и в Инстаграм и във фейсбук и в туитър!!! От Русия! Защо лъжеш??
65
3
 
8
 
! Отговори
На 35 години съм преди 1 година
Ако някой е живял през комунизма, може ли са каже дали тогава е имало също толкова цинзура от Москва колкото сега има от Вашингтон и Брюксел? Или повече??
64
5
 
4
 
! Отговори
Вервайте преди 1 година
ЕС блокира руските медии викат русофилите тука. А Путин още преди това изгони независимите от руското министерство медии от РФ. Фейсбук, Инстаграм, Твитер и не знам още колко са били "екстремистки". Аман от лицемерни русофили и двойни стандарти.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Диип фейк!
62
5
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАТООООООВЦИТЕ НАПРАВИХА ПЪЛНО ЗАТЪМНЕНИЕ НА ИСТИНАТА ЗА ВОЙНАТА !!! ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ , БЕЗ ЕВРОПАТА И ЧАСТ ОТ АМЕРИКА !!!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"дълбоко фалшифо" :D
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те изпомпваха отдавна опроверганото твърдение, че Украйна е изградила тайни лаборатории за разработване на биологични оръжия," ------------------------- викторчето нюланд призна за биологичните лаборатории на територията на окраина и много се притеснявала тези лаборатории да не попаднат в ръцете на руснаците! Нещо пропагандата ви издиша...
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"новинарски агенции.. които приписват глобалната криза с пшеницата по-скоро на гнусните мотиви на ЕС и САЩ, отколкото на руската блокада и последвалия отказ за сътрудничество." --------------------------------- фактите са, че от над колко бяха? ... 90 кораба с пшеница над 80 са отишли към западна европа! Ако толкова се бяха загрижили за "глобналната криза" и положението в близкия изток, може би тези кораби щяха да бъдат разпределени малко по-различно.