В Судан се споразумяха да пазят цивилните

Не бе постигната обаче договорка за прекратяване на огъня
12 май 2023 18:26, Йоана Цонева
0
В Судан се споразумяха да пазят цивилните
Снимка: БГНЕС

След почти седмица преговори, воюващите страни в Судан подписаха споразумение за облекчаване на страданията на цивилното население, но не постигнаха напредък към постигането на мир. Това съобщи "Би Би Си".

Това е първата стъпка към оказване на помощ на хванати в капан цивилни. Воюващите фракции се съгласиха да позволят безопасно преминаване на хората, напускащи бойните зони, да защитят хуманитарните работници и да не използват цивилни като живи щитове.

Не бе постигната обаче договорка за прекратяване на огъня. Въздушните удари и престрелките в столицата Хартум продължават.

Преговорите се провеждат с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, страната домакин.

Още по темата
Американски служители заявиха, че предпазливо се надяват, че сега има импулс за безопасното доставяне на хуманитарни доставки, тъй като и двете страни се ангажираха да пуснат крайно необходимата хуманитарна помощ след грабежи и атаки, насочени към помощта. Те поясниха, че двете воюващи страни са далеч от постигането на мирно споразумение.

Междувременно Саудитска Арабия посочва, че има още работа за вършене, Ще последват други стъпки и най-важното е да се придържаме към това, което беше договорено, твърдят официалните лица.

Припомняме, че размириците в страната избухбаха в средата на април. Армията на страната и паравоенните сили влязоха в сблъсък за властта в страната. На няколко пъти враждуващите страни сключваха примирие, но то бе нарушавано. ООН и други международни организации опитват да окажат натиск за прекратяване на огъня. В крайна сметка воюващите страни седнаха на масата за преговори, но, престрелките продължават.

Конфликтът взе живота на стотици хора, а ранените са хиляди. Над 700 000 души са напуснали Судан от началото на военните действия. Президентът на САЩ Джо Байдън пък даде зелена светлина за налагането на санкции срещу Судан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари