Жителите на Газа бягат от домовете си

Хиляди палестинци птърсиха убежище
14 окт 2023 22:30, Стела Стоянова
50
Жителите на Газа бягат от домовете си
Снимка БГНЕС, архив

Седмица след началото на войната жителите на Газа бягат от домовете си, докато израелската наземна офанзива се задава.

Хиляди палестинци потърсиха убежище в събота, след като Израел ги предупреди да се евакуират от северната част на Ивицата Газа преди очакваната сухопътна офанзива срещу Хамас, една седмица след най-смъртоносната атака в историята на Израел. Около 1,1 милиона души живеят в северната част на Газа и хуманитарните агенции казаха, че принудителното им преместване е невъзможно, тъй като войната бушува и запасите от храна, гориво и лекарства намаляват. Ръководителят на Хамас Исмаил Хания обвини Израел в събота, че извършва "военни престъпления" в Газа. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш описа ситуацията в Газа като "ново опасно дъно". „Дори войните имат правила“, добави той, докато Израел беше изправен пред обвинения в колективно наказване на жителите на Газа за действията на Хамас миналата седмица. „Цивилните трябва да бъдат защитени и никога да не се използват като щитове“, каза Гутериш.

Израел, който се закле да унищожи Хамас, е събрал сухопътни сили и танкове около Газа и е пуснал листовки, призоваващи цивилните да бягат от северната част на анклава. В Женева Червеният кръст заяви, че неоправданите "ужасяващи" атаки срещу Израел също не могат да оправдаят "безграничното унищожение на Газа". В Лондон хиляди се събраха в подкрепа на палестинците след подобна демонстрация в Ню Йорк в петък и други протести в арабския свят

"Това е само началото"

Израел се тресе от най-кървавото нападение срещу страната и скърби за 1300 жертви, открити в южните градове и кибуците, които войниците прочистиха в сражения, оставили мъртви 1500 бойци на Хамас. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че бомбардировките на Израел досега са "само началото" на кампанията за смазване на Хамас. При един удар израелските военни „самолети убиха Али Кади, командир на рота командосите от „Нухба“, участващи в атаката на 7 октомври, казва се в изявление на армията в събота. Военният говорител Джонатан Конрикус каза, че израелските сили вече са "навсякъде около ивицата Газа, на юг, в центъра и на север". „Вероятно ще се разгърнем в допълнителни значими бойни операции“, каза той. Със заповедта си за евакуация, каза Конрикус, Израел е „оповестил нашите намерения предварително, не защото има някаква военна логика, а защото искаме цивилните да не бъдат засегнати от войната... те не са нашият враг." Той обвини Хамас, че използва цивилни граждани от Газа като "свой жив щит".

Страхове от заложници

Над 1300 сгради в Газа са унищожени, съобщи ООН в събота, докато още експлозии разтърсват земята и кълба дим се издигат над град Газа. Предстоящото наземно нахлуване само засили страховете за 150-те заложници, които Хамас държи и заплаши да убие в отговор на всякакви необявени израелски удари по цивилни цели. Хамас съобщи, че 22-ма заложници са били убити при израелски удари, без да дава повече подробности. Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със семействата на 14 американци, изчезнали след атаката на Хамас, като каза за „60 минути“ на CBS: „Ще направим всичко по силите си, за да ги намерим“. Израелската армия потвърди, че се е свързала със семействата на 120 цивилни заложници досега.

Междувременно Египет и Израел се споразумяха да позволят на гражданите на САЩ да напуснат Ивицата Газа през ГКПП Рафа, каза американски служител, придружаващ държавния секретар Антъни Блинкен в регионалната му обиколка. Служителят каза, че САЩ все още нямат потвърждение, че споразумението се прилага, „но намерението е то да бъде изпълнено“.

Отговорността на Хамас

Палестинският премиер Мохамад Щайе обвини Израел в извършване на "геноцид" в Газа, докато при сблъсъците в окупирания Западен бряг загинаха 53 палестинци през последната седмица. Но Тал Хайнрих, говорителят на Нетаняху, каза пред АФП: „Всичко, което се случва в Газа, е отговорност на Хамас“.

САЩ изразиха силна подкрепа за Израел и изпратиха военна помощ, докато Блинкен беше на регионална обиколка, целяща да запази спокойствието в арабския свят. По време на саудитската част от обиколката си в събота Блинкен проведе „продуктивен“ едночасов телефонен разговор с китайския външен министър Ван И, търсейки помощта на Пекин за възстановяване на спокойствието, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Израел е изправен пред заплахата от отделна конфронтация на север с действащата в Ливан проианската групировка Хизбула, след като трансграничното насилие многократно избухваше в продължение на дни. Видеожурналист на Ройтерс беше убит, а шестима други репортери - от АФП, Ройтерс и Ал Джазира - бяха ранени в Южен Ливан близо до Израел, попаднали в трансграничен обстрел. Израелските сили казаха в събота, че са убили няколко "терористи", опитващи се да пресекат границата, и също така са "ударили терористична цел на Хизбула в Южен Ливан" в отговор на дрон, пресичащ границата.

Принудително прехвърляне

Израелските военни пуснаха в петък листовки, предупреждаващи жителите на Северна Газа да бягат "незабавно" в райони на юг от Уади Газа, със стрелки, сочещи на юг към територия с дължина 40 километра и широка 10 километра. Имаше объркване относно графика за заповедта за масова евакуация след съобщения за 24-часов прозорец. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза, че планът за евакуиране на над 1 млн души за един ден е "напълно невъзможен за изпълнение". Израелските военни подчертаха в събота, че жителите на град Газа не трябва да отлагат заминаването си, преди да започне офанзива, тъй като пътищата, излизащи от северната част на територията, отново бяха задръстени. Военният говорител Ричард Хехт каза, че има "прозорец" за безопасно преминаване към Южна Газа между 10:00 сутринта и 4:00 следобед, без да казва колко дни ще остане прозорецът. Хиляди жители на Газа се движеха в търсене на безопасност, носейки найлонови торби с вещи, куфари на раменете си и деца на ръце.

Палестинците не могат да напуснат анклава, блокиран както от Израел, така и от Египет, който не е отворил пропускателния пункт Рафах с Газа за бежанци. Ръководителят на Арабската лига Ахмед Абул Гейт каза, че заповедта на Израел е "принудително преместване", което представлява "престъпление". Загрижеността за регионалната стабилност накара Съединените щати да изпратят допълнителни боеприпаси на Израел и най-големия си самолетоносач в региона. Байдън отправи строги предупреждения към други регионални сили да не се намесват. Заклетият израелски враг Иран отдавна подкрепя финансово и военно Хамас и възхвалява атаката му, но настоява, че не е замесен. На фона на регионалните катаклизми Саудитска Арабия "реши да наложи пауза дискусията за възможно нормализиране" на връзките с Израел, каза пред АФП източник, запознат с дискусиите.

БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 44, преди 6 месеца
"Само да не и хрумне на Меркел да покани палестинците като бежанци в Германия, **" - - - Тази непоправима грешка вече бе направена преди повече от 10 години. Сега е вече късно. Те СА в Европа. Ние, слабохарактерните и нискочели европейци, им я поднесохме на тепсия, начело с юдите - управляващи в Брюксел и големите държави.
43
1
 
2
 
! Отговори
бай Гошо преди 6 месеца
да де, ама по отношение на пленените хамеркнанци, БайДрън е казал много ясно: Ще направим всичко по силите си, за да ги намерим. А въпросът е бил за освобождаването им. Живи.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А по-бързите и разумни вече го намериха в Европа това убежище. Благодарение на зомбираните и безмозъчни юрогейци и продажните им правителства. Сега тепърва ще им ядем калая на грешните управленски решения на същите тия юромарионетки, поставени от САЩ да изпълняват поръчките им. Които не са едно и две.
41
0
 
2
 
! Отговори
Краят е все по близо преди 6 месеца
Мозакът на човека е спрял да се развива много отдавна. Само играчките са станали по опасни,а това е много лоша комбинация! Нямам нищо против всеки да вярва в кавото си иска, но някой прекаляват!
40
17
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 6 месеца
Юдеите сриват цели квартали болници избиват масово жени и деца , но демократичните европейци не виждат какво се случва е , като приключат с палестина може да продьлжьт с европа нищо не се знае
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оставете евреите да се оправят както могат. Трябва да се вземат предвид особеностите на региона там, а именно - арабите не могат без да се бият периодично. Международната общност е добре да стои настрани в този конфликт. Не случайно повечето арабски държави в съседство са затворили границите си. И много правилно, като знаят що за пасмина са съседите им. Само да не и хрумне на Меркел да покани палестинците като бежанци в Германия, *** нещо не се чуват такива покани този път.
38
0
 
12
 
! Отговори
А сеа епа що преди 6 месеца
Египет не ги иска - нъл са си от една порода, или са просто *** с ножове ? Те техните си араби не ги искат наоколо тука тръгнали да ги защитават
37
0
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 6 месеца
Винаги е добре, когато започне да има смисъл да се записва редукцията на популацията в непери, примерно "населението в газа днес е с 14 (непера) по-малко от вчера" :).
36
5
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
До Анонимен 24 Това правило че с нашественици не се преговаря , а се избиват ,ваши най вече за агресивна Русия.
35
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 6 месеца
До Анонимен 20 Ето такива правдиви коментари харесвам. Браво.
34
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 месеца
До Анонимен 1 Слагаш запетайки където ти падне , ама се пишеш арабист, като Чуков.
33
3
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
Ако се изгорят живи ирански деца, как ще реагира иран? А тези агънца,палестинците, танцуваха при новините за зверствата в израел , причинени от хамас. Израел ни пази от арабските пълчища, а украинците от руската чума. Натаняху е пряко отговорен за това,че се довери на путин,че ще му пази гърба. На путин доверие? Боже,опази.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
...и никога вече няма да се върнат, защото този град ще престане да съществува.
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Арабските държави не правят нищо нито срещу Хамас ,нито за палестинците араби .Оставят Израел сам срещу терористи джихадисти ,че и да спазва международното право ти гледай .Защо Египет е затворил границата? Изпращат се помощи отвсякъде за палестинците приемайте ги!
30
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заради диващините на Хамас,народа им ще изгуби и малкото съчувствие,което получаваше досега! Палестинците дочакаха края на мечтата са за държава и то заради собствената си глупост.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
хамас тоя път ,каква грешка направиха. Народа на палестина теябва да остави Израел дс ги ликвидира . Тези хора ги дърпат назад вече деситилетия . Без тях конфликта може да се уреди . Сега е момента в който палестинския народ държи съдбата си с техните решения.
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В статията от 21.30 напускат, а от 22.30 вече бягат? А след още един час сигурно ще спринтират?
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вчера излезе информация, че около 1500 жени от Газа се очаква да родят в близките 1-2 месеца.А бе тези друго освен Това и война, умеят ли???
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега какво стана ? Всички там в региона плюят Израел, а никой Неиска хамасцитее? :)) Големи братя мюслитата иначе .. само на приказки. Пак чакст Европа да им оправя кашите. А после,ще има Европа е лоша, джуджето е хубаво. Въобще лицемери отвсякъде и навсякъде. Европа да се затвори и чао на всички. Да се оправят.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма такъв празник! Както евреите са обикаляли 40 г.след Моисей,сега палестинците ще обикалят, докато намерят обетована земя..Няма такава държава, няма такъв народ!