Най-лошият сценарий в Близкия изток - скъп петрол и моментална рецесия

През това десетилетие геополитиката се връща на картата
16 окт 2023 17:00, Анисия Иванова
48
Най-лошият сценарий в Близкия изток - скъп петрол и моментална рецесия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През следващото десетилетие геополитическият риск ще има важна роля при управлението на активи. Ако се осъществи най-лошият сценарий за развой на събитията в Близкия изток, влизаме в моментална рецесия. С повишаването на цената на петрола разполагаемият доход на населението веднага пада. А и преди това рецесията чукаше на вратата и не дойде тази година само защото потребителите бяха много силни и харчеха. Това каза Симеон Керанов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Най-добрите хеджове за геополитически риск обикновено са суровини и злато (разбира се, има и финансови инструменти като дериватите, но те понякога са доста скъпи). През следващите десетилетия те ще нараснат като стратегически актив - заради Зеления преход, заради средата на по-висока инфлация, която може би ще е характерна за това десетилетие спрямо предишното. Като цяло класът активи в десетгодишен период ще нарасне. Паралелно с това идва и причината, че той е най-добрият хедж за геополитически риск“.  

През това десетилетие геополитиката се връща на картата, подчерта гостът. „В десетилетието след финансовата криза от 2008 година този риск не беше актуален, не присъстваше никъде и никой не го отчиташе. Следващото десетилетие ще е обратното. Доста неща се обърнаха. Със сигурност ще присъства като риск и навсякъде ще се калкулира“."Откакто се заговори за търговска война между САЩ и Китай, а и с последвалата война между Русия и Украйна, в нашата индустрия живеем с презумпцията, че геополитическият риск винаги трябва да е калкулиран, когато се управляват пари".

"При най-лошия сценарий, ако конфликтът в Близкия изток нарасне в пълномащабен, тоест и Иран бъде замесен, тогава веднага и с много ще се вдигне цената на петрола - над 120 долара на барел. Това по-скоро не е главният ни сценарий, но това е геополитика. Не можем да знаем със сигурност, защото са замесени прекалено много политически страни“.

Другите варианти са конфликтът да остане на местно ниво и да бъде подкрепян от други държави, но не открито. В такъв случай цената няма да се покачи много и по-скоро ще се задържи на настоящите нива.

Въпреки агресивния тон на Иран вероятността за пълномащабен спор не е голяма, прогнозира гостът.

"Прекалено много страни са замесени. Самият Иран едва ли ще има чак такава добавена стойност, ако спорът стане пълномащабен".

"Но, ако сме в този най-лош сценарий и те са замесени, суровините и златото са най-добрият хедж. Там цените ще нараснат. Вторият хедж са държавните облигации. Още първия ден, когато "Хамас" атакува Израел, цената на държавните облигации се вдигна, тоест доходността по тях падна, но когато доходността пада цената се вдига. Връзката е обратно пропорционална. Така че държавните облигации веднага, независимо от прогнози за инфлация и т.н., моментално изиграха ролята на дефанзивен актив и цените се повишиха“, оясни гостът.

Едно покачване на петрола винаги е „тригър“ за рецесия, добави Керанов. „Така че, качи ли се петролът над 120 долара за барел, това значи повече разходи за транспортни компании, по-малко харчене на потребители. Моменталният ефект при най-лошия сценарий ще бъде около 2 процентни пункта от БВП. Тогава ще влезем в рецесия. Тогава активите, чиято цената ще нарасне, ще са държавните облигации и суровините“, допълни Керанов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е винаги може да се намери оправдание и причина за вдигане на цените на енергоносители и горива, а от там на всичко. Бг - беден, по беден, най беден.
35
1
 
3
 
! Отговори
Биотехнолог преди 6 месеца
Имаме милиони излишни тонове зърно което може да се преработи в алкохоил за горене става и за ДВГ та и за топлене. От 2,5 кг зърно излиза един литър вместо да усвояват парите за буболечки и батерии да строят промишлени дистилационни заводи .В Бразилия 40% от колите са на алкохол от захарна трастика...
34
0
 
4
 
! Отговори
Роко преди 6 месеца
Денков (куклата на Петков) ще ви намери и нефт и газ само дето ще му кихате 20% на неговите хора- има деца да издържа,а и в Харвърд курс некъв завършил-полага му се на Педков де, Денков не знае на коя планета е бръмнал му е мозъка от четене...
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом цената на руския Urals вече приближава $90/барел.
32
3
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 6 месеца
Руснаците не могат да се мерят с америкнците
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В цяла Германия неизвестни горят израелски знамена, в Берлин маркират домовете на евреите.. Германският вестник BILD съобщава за поредица от инциденти в страната, свързани с късането и изгарянето на националния флаг на Израел, а в Берлин за "възраждането на нацистката практика да се маркират домовете на евреи.
30
12
 
4
 
! Отговори
Споко преди 6 месеца
Споко, догодина идват ефките, идват 10 ефки, напролет като изсъхне почвата украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва, само да дойдат ефките и да изсъхне почвата, и Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по нашите цивилизовани правила и ще ни доставят евтини нефт, газ и всичко каквото ни е кеф ще си взимаме от там за стотинки.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пакистан, Саудитска Арабив, Катар, Йорания, дори Египет са против Израел.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предния път не успяха да задържат Газа, защото имаше палестинци там. Сега Израел им е заповядал да се махнат, няма кой да окаже съпротива освен шепата бойци от Хамас. А Хамас е с неравни сили срещу Израел, това трябва да се признае.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Германия последните години дойдоха като мигранти около 1 милион млади мъже мюсюлмани от близкия изток и Азия. В застаряваща Германия има 5 милиона младо население на тяхната възраст, половината жени. Как мислите - 1 милион ще се справят ли с 2.5 милиона немци транcдженъри, лгбт, куири и зелени екоактивисти на тротанетки?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин оцени загубите в Газа: Палестина трябва да стане независима.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Споко, много велики армии са станали за смях от напръв поглед слаб противник
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 23, колкото успяха да я задържат предния път, че даже и заселниците си изтеглиха, нещата са много сложни там
23
8
 
2
 
! Отговори
Споко преди 6 месеца
Споко, целият цивилизован свят подкрепя Израел, САЩ изпращат вече оръжия, и два самолетоносача там, и 350 хиляди израелска армия минават в настъпление и до дни, дори до часове Хамас, които са само 30 хиляди ще бъдат унищожени.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израел няма да си тръгне от Газа, ако успее да влезе и да разчисти от Хамас. Просто ще каже "тази земя е наша" и ще си увеличи територията.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Далавераджия на живо.
20
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 19, и какво ще стане бе копейко? Израел може сам да се справи с цяла Палестина, с Ливан, със Сирия, че дори и с Йордания (не че са толкова луди да се включат, краля им ясно го показа)! Единствено Иран би представлявал сериозна опасност, ама не се е родил още иранския муджахидин дето ще тръгне да провокира открито САЩ! За това там вече са два амеерикански самолетоносача - просто за да всяват разум в иранските канчета
19
2
 
5
 
! Отговори
Днеска са били преди 6 месеца
Евакуирани 200 украинци от Израел с двойни паспорти..мъжете могат да си избират дали ще бъдат мобилизирани в Украйна или в Израел:)
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
при сериозна ескалация на конфликта, цената на петрола ще ви е най-малкия проблем ако изрелците направят грешката и започнат пълномащабно налвизане в Газа, нещата много ще ескалират, недейте да си мислите че е така ще влязат ще разчистат и ще си тръгнат, Хамас точно това искат, надявам се да не се стигне до това
17
5
 
3
 
! Отговори
До РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Питай руснаците що и в Русия горивото поскъпна. Нали уж петролът им е евтин?