Няма Железен купол за тунели: Как "метрото" в Газа спомогна за атаката?

От години Хамас отклонява бетона от помощи, за да строи коридорите
16 окт 2023 20:30, Нели Христова
54
Няма Железен купол за тунели: Как "метрото" в Газа спомогна за атаката?
Снимка: БГНЕС

Многобройните тунели под Газа са най-известни като проходи, използвани за контрабанда на стоки от Египет и извършване на атаки в Израел.

Но съществува втора подземна мрежа, която израелските отбранителни сили разговорно наричат ​​"метрото в Газа". Това е огромен лабиринт от тунели, според някои сметки на няколко десетки километра под земята, използвани за транспортиране на хора и стоки. За съхранение на ракети и тайници за боеприпаси; и разполага с командни и контролни центрове на Хамас, всички далеч от любопитните очи на самолетите и дронове за наблюдение на IDF.

През 2021 г. Хамас заяви, че е построил тунели на дължина 500 километра под Газа, въпреки че не е ясно дали тази цифра е точна и достоверна. Ако е вярно, подземните тунели на Хамас биха били малко по-малко от половината от дължината на системата на метрото в Ню Йорк.

"Това е много сложна, много голяма – огромна – мрежа от тунели на сравнително малко парче територия", каза Дафне Ричмънд-Барак, професор в израелския университет Райхман и експерт по подземна война.

Не е ясно колко струва тунелната мрежа на Хамас, която управлява бедната крайбрежна ивица. Цифрата вероятно е значителна, както по отношение на работна сила, така и на капитал.

Газа е под сухопътна, морска и въздушна блокада от Израел, както и под сухопътна блокада от Египет от 2007 г. и не се смята, че притежава тип масивна машина, която обикновено се използва за изграждане на тунели дълбоко под земята. Експерти казват, че копачите, използващи основни инструменти, вероятно са се заровили дълбоко под земята, за да изкопаят мрежата, която е свързана с електричество и подсилена с бетон. Израел отдавна е хванал Хамас да отклонява бетон, предназначен за граждански и хуманитарни цели, към изграждането на тунели.

Критиците на Хамас казват, че огромните разходи на групировката за тунели биха могли вместо това да платят за цивилни бомбоубежища или мрежи за ранно предупреждение като тези отвъд границата в Израел.

Асиметричното предимство

Тунелите са били атрактивно средство за водене на война от средновековието. Днес те предлагат на войнстващи групи като Хамас предимство в асиметричната война, отричайки някои от технологичните предимства на по-напреднали военни като IDF.

Това, което прави тунелите на Хамас различни от тези на Ал Кайда в планините на Афганистан или Виет Конг в джунглите на Югоизточна Азия, е, че са изградили подземна мрежа под една от най-гъсто населените зони на планетата. Близо 2 милиона души живеят в 88 квадратни мили, които съставляват град Газа.

"Винаги е трудно да се справяме с тунели, не ме разбирайте погрешно, във всеки контекст, дори когато са в планински район, но когато са градски, тогава всичко е по-сложно – тактическите аспекти, стратегическите аспекти, оперативни аспекти и, разбира се, защитата, която искате да осигурите за цивилното население“, каза Ричмънд-Барак, който също е старши сътрудник в Института за право и сухопътна война Либер и Института за съвременна война в Уест Пойнт.

След терористичната атака на 7 октомври в Израел, при която бяха убити най-малко 1400 души, предимно цивилни, IDF многократно е твърдял, че Хамас се крие в тези проходи "под къщи и вътре в сгради, населени с невинни цивилни от Газа", като на практика ги превръща в хората в щитове. Оттогава израелските военни въздушни удари са убили най-малко 2670 палестинци, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването в Газа в неделя.

Очаква се IDF да преследва мрежата при предстоящото си сухопътно нахлуване в Газа, тъй като през последните години положи крайни усилия, за да елиминира тунелите на Хамас. Израел започна сухопътна атака срещу Газа през 2014 г., за да се опита да премахне подземните проходи.

В петък Израел предупреди около 1,1 милиона, живеещи в Газа, да се преместят на юг преди вероятната си операция, според ООН. Критиците казаха, че такава заповед е невъзможно да се изпълни в кратък срок насред военна зона. Висшият служител на ООН по правата на човека каза, че призивът за евакуация "противоречи на правилата на войната и елементарната човечност".

Преместването на цивилни от град Газа ще помогне да се направи по-безопасно премахването на тунелите
, но подобни операции ще бъдат опасни, каза Ричмънд-Барак.

IDF може или да направи тунелите временно неизползваеми, или да ги унищожи. Според Ричмънд-Барак бомбардирането на подземните проходи обикновено е най-ефективно начин да ги елиминира, но такива удари могат да засегнат цивилни.

Ясно е, че технологията сама по себе си няма да е достатъчна, за да спре подземната заплаха.

Израел похарчи милиарди долари, опитвайки се да защити границата с интелигентна система, която може да се похвали с усъвършенствани сензори и подземни стени, но Хамас все пак успя да започне своето нападение на 7 октомври по суша, въздух и море.

Ричмънд-Барак каза, че е необходим холистичен подход, който да използва визуално разузнаване, наблюдение на границите и дори да моли цивилните да следят за всичко подозрително.

"Няма безупречно решение за справяне със заплаха от тунел", каза Ричмънд-Барак. "Няма Железен купол за тунели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: войнатунелиГазаИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 месеца
Като почнат терористите да си пият урината и да си кльопат фекалиите...ше видиме как ше воюват...ХАХАХА...
50
0
 
3
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 6 месеца
А, в тия тунели, вода, ток, бензин и храна, за колко време има, щото Израел не бърза да атакува, а ще стяга обръча около Газа до последно...!!!!!
49
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Нали Израел пускаха отровен газ. И какво? Това не са обикновени тунели. Има защита срещу наводнение, цялата мрежа е асиметрична, отделни части се владеят от отделни хора. Това дефакто е втори град Газа под земята. Тунелите стигат на 100 км навътре в Египет дори.Отклонявали били бетон...та те си го внасят директно от Египет :)
48
6
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 6 месеца
Плъховете ще бъдат изкарани с " високотехнологична" газ!!!!!!!!
47
8
 
15
 
! Отговори
ясно преди 6 месеца
Газа е крайбрежна ивица Бомбиш между тунела и морето докато се съединят и тунелите се напълнят с морска вода за спа процедури.
46
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вярно е,купола не върши работа в дджжагалското"метро".За там са високо-пробивните ракети :) Те са за 3 метра железобетон,ама щом се съберат пплъховете повечко,пускаш една и всичко е ОК.!
45
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Един съвет към братята израелци. Да пуснат тактическо ядро в морето и цунамито ще залее тунелите, а терористите ще глътнат водица.
44
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви тунели, от 50 години има бомби, които пробиват 6 метрови бетонни стени.
43
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тунелът е удобен, докато не го открие противника. Когато го открият и пуснат вътре газ, няма да им е толкова удобен.
42
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Целия тпробем на тия *** от Газа е че искат цалата територия за себе си, вкл израелската, те самите досега не признаваха решението за две независими държави, сега се разпищяха че все пак са съгласни кат видяха че ги избават
41
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 40. Изгледай клиповете кък Железен купол коси ракетите. Ако 4950 ракети бяха пробили през купола жертвите щяха да са десетки хиляди. В мрежата има десетки клипове как купола прави ракетите на мармалад. Някои са пробили вярно е, но са били единици
40
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прехваления железен купол излезе тенеке - уж прихвана 50 ракети от 5000, а реално дали ги е свалил или не... никой не може да каже, а то няма и значение. Дали са те тaкoвали 4950 пъти или 5000 - няма особено значение. Така че да си го прибират, да правят следващия, че на тоя вече маркетинг живота му умрЕ.
39
7
 
7
 
! Отговори
ВАДЕТЕ АРМИЯТА преди 6 месеца
ВАДЕТЕ АРМИЯТА веднага, полицията от Перник убива беззащитни Българи!
38
18
 
4
 
! Отговори
КГБ преди 6 месеца
Евреите ,като ги подгонят арабите преди бягаха назад ,назад и хоп влезат в Червено море и ние казваме на арабите Стоп и всичко утихва ,ама сега ,бягат назад не влизат в морето ,ами коленичат на брега и се молят .Господи Боже на Израиля помогни ни ! Края им дойде , сега ги гонят не палестинците ,а Компартията ,а тя когото подгони няма отърване ,онея от Охранка тука немогат да помогнат ,те самите се чудят къде да се скрият !
37
9
 
3
 
! Отговори
Лагрестин преди 6 месеца
До АнонименИма газ който само приспива.Приспиват едните и другите,след което израелците-на свобода,а терористите-в плен.
36
5
 
11
 
! Отговори
КГБ преди 6 месеца
Операция ,започна преди 19 часа ,а тука се мълчи .Над 24 хиляди войници са вече е в Газа има много убити ,да видим Московската Охранка ,кога ще пусне и какво ще пусне като информация ,чака Чичо Сам първо да разреши нещо за западния печат ......ние не бързаме ,дано този път не ги хлъзнат пак западняците да кажат ,че изобщо евреите се отказали и се пребрали по домовете си и си пият кафе на барчето в квартала !
35
8
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 6 месеца
Нали знаеш, че да твърдиш, че си агент от ЦРУ е федерално престъпление по законите на САЩ и те чакат 30-40 годинки за тия глупости, дето ги пишеш? Imposter знаеш ли какво значи изобщо?
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 33 У вашата глава е вечно някаква конспирация. ГАРАНЦИЯ гущероподобните имат пръст. Въпроса е защо ЕС и цивилизования свят налива пари в тия диваци. Да си ги обгрижват другите чaлmи, ооооо чакай. Никой не ги иска, дори и техните
33
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еврейте да обяснят как така допуснаха да ги нападнат. Никой не вярва да е случайно. Израелски военни коментират,че по оградите имат камери които включват сигнал за тревога ако мине някоя мишка и няма как да са минали десетки терористи и никой да не е разбрал навреме какво става. За кой ли път крият истината кой и защо го предизвика
32
5
 
12
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
По-прости хора от българите няма, не може да ми защитава палестинците, а в същото време на Бай Асан малките мангасарянчета да бият баба му и дядо му на село, да източват бюджета и да мислят само за измами и кражби!!!Въри го печи го простия човек си е ***!!!Агент Клер Готфийлд!ЦРУ!!!