Йордания с опасения, че във войната в Газа най-лошото предстои

Няма да позволим на Израел да изнесе кризата, заяви министър
20 окт 2023 10:01, Елка Василева
24
Йордания с опасения, че във войната в Газа най-лошото предстои
Айман Сафади. Снимка: БГНЕС

Йорданският външен министър заяви, че страната му се опасява, че най-лошото във войната между Израел и Хамас тепърва предстои и няма признаци за успех в усилията за намаляване на напрежението, предаде Ройтерс.

На пресконференция с германската си колежка Айман Сафади заяви, че войната би имала "катастрофални последици" и призова за "защита на региона от опасността от нейното разширяване".

Още по темата
"Всички признаци сочат, че най-лошото предстои. Катастрофата ще има болезнени последици в следващите периоди", заяви Сафади, като добави, че дипломатическите усилия не дават резултат за прекратяване на конфликта.

"Решението за прекратяване на войната не е в наша власт, а в Израел и ние трябва да положим всички усилия, за да я прекратим", заяви Сафади.

В Аман Сафади заяви, че кралството ще се противопостави "с всички свои средства" на масово разселване на палестинци, което би довело до големи промени в региона.

"Ние няма да приемем такова решение. Това е червена линия и ще бъде обявяване на война", добави министърът.

Конфликтът събуди отдавнашни страхове в Йордания,  в която живее голям брой палестински бежанци и техните потомци, че разширяването на кризата ще даде на Израел шанса да осъществи политика на прехвърляне на палестинците от Западния бряг.

"Няма да позволим на Израел да изнесе кризата, която създаде, в Йордания", каза Сафади.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
нн преди 6 месеца
Основателни притеснения. Израел след тази война ще иска да изгони всички араби от ивицата Газа. Това за Израел е шестица от тото, няма араби, всичко там е Израел. Хитро и законно. Кой умрял, умрял, ако Израел изгони арабите, Израел печели войната, макар че е дал малко жертви.
21
3
 
1
 
! Отговори
Тц,тц преди 6 месеца
До 456. Объркал си се!!! Йордания е ХАШЕМИТСКО кралство! Модерна арабска държава,с почти изцяло урбанизирано(градско)население! С най-много световни спогодби и икономически договори от арабския свят! Сътрудничество с НАТО от 1995г!!! Тя и Египет са единствените арабски държави, поддържащи връзки с Израел! Къде видя нещо общо с феодалния палестински свят и неговите терористи???
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ах как искам Турция отново да окупира България...ама дори по турско българите не са били разселвани и гонени от земите си... Един историк, политически анализатор правилно направи корекция на термина "открит затвор" който се използва за Газа,която е под пълна блокада от 16 години. Не е "открит затвор", а концентрационен лагер. И даде перфектно о яснение за двата термина. Та се чудя навремето Ботев терорист ли е бил?
19
5
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 6 месеца
А какво става с "многополярния" съюз БРИКС? Нали обичат многообразието? Нямат ли план за спасяването на Палестина? Примерно да си я приберат при тях? Доволни ще останат!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Странни племена са арабските! Гордеят се исторически с култура,медицина,математика ,поезия, сега се гордеят с газ и нефт,а когато допря до това да са солидарни с палестинците, се оказа само на думи?! Никой не обича бедните и каръците,дори били те от една вяра!Пак цивилизования свят ще ги спасява, а не мюсюлманските братя..
17
4
 
1
 
! Отговори
Що така? преди 6 месеца
Тоя не обелва нито дума за Хамас и НАД 200 ЗАЛОЖНИЦИ, които биват държани в Газа. Що така бе Миме?
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сафади заяви, че войната би имала "катастрофални последици" .............. прав е. Бройката на ислямските терористи изключително рязко ще намалее.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Интересно, всички реват за горките палестинци, а никой не ги иска. Нито Египет, нито Йордания, Ливан, Русия, Турция, Сирия.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Неразбрал Аз в таз ситуация не разбирам какви са евроатлантическите опорки -------------- ами свали си ушанката, че те стяга и не можеш да мислиш.
13
5
 
1
 
! Отговори
Неразбрал преди 6 месеца
Аз в таз ситуация не разбирам какви са евроатлантическите опорки и директиви и кого трябва да аплодирам....евреите или палестинците?Някой ако знае да ме светне към кого с управниците ни щото не ми е ясно!?Към кого трябва да са овациите ми че да съм политически толерантен!?Чудя се и се мая..!
12
2
 
10
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
Йордания е държавата на палестинците, ама не щат повече ,да не си нарушат рахатлъка,хитро!А иначе ревем ,че имало геноцид!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще има шляпкане на ислямисти и хамашисти.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израел трябва да сезира България за предаването на терориста Георги Милков, както и за закриването на Панорама по БНТ.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Йордания да върне заграбените палестински земи и така да основе палестинската държава. Друго си е еврейте да ти вършат мръсната работа а ти само да цоцаш. Палестинците в Йордания са бежанци на собствената си земя!
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Решението за прекратяването на войната е в Хамас, които трябва безусловно да предадат всички заложници, и да се предадат на властите, за да бъдат съдени за престъпленията си. Ако този от снимката твърди, че Хамас трябва да бъдат защитени, значи подкрепя тероризма им.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички араби мрънкат , но си мълчаха , а в някои държави имаше празненства когато палестинците от Хамас колеха бебета и хора от музикалния фестивал . Сега да си носят последствията , нали се сещате ,че Хамас не си копае парите от земята - спонсорира се от същите тези арабски държави , но естествено тези средства не се ползват подобряване живота на хората в Палестина ,а за въоръжение и обучение на терористи.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А не ве... Сетихте се . Кога трябваше да помогнете за мира в региона като се създаде една държава с ясни граници между палестина и Израел вие казахте не . Сега чергата ви гори под краката
5
0
 
1
 
! Отговори
мунчо преди 6 месеца
германската си колежка?????
4
6
 
10
 
! Отговори
АнтиЗомби преди 6 месеца
Ще позволим, няма да позволим ..какво зависи от вас? Винаги най радикалните са най онеправдани и плачат за овладяване на кризите които са предизвикали подмолно или с бездействието и мълчанието си, наблюдаващи със задоволство полудяването на собствения си народ, в името на една религия която не се вписва в новите реалностти. Ударната сила която пренася един самолетоносач е достатъчна да унищожи напълно средно голяма държава за 24 часа, до основи. Налягайте си пapцaлитe и мълчете.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много загрижени за братята им палестинци, но накрая всеки вика вземи ги ти.