Близкият изток кипи от гняв, САЩ са опасно близо до участие във война

Протестите срещу Израел и САЩ стават все повече
21 окт 2023 09:25, Александър Попов
160
Близкият изток кипи от гняв, САЩ са опасно близо до участие във война
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кораб на военноморските сили на САЩ прехваща ракети, изстреляни от бунтовниците хути в Йемен. Две американски бази в Сирия са подложени на обстрел. В Ирак безпилотни апарати и ракети обстрелват американските сили. С разгарящата се в момента война в Газа, в целия Близък изток предупредителните светлини за предстоящи проблеми мигат в червено.

САЩ изпратиха две групи самолетоносачи в Източното Средиземноморие, за да възпрат Иран и неговите съюзници Сирия и Хизбула да открият нови фронтове срещу Израел. Две хиляди американски морски пехотинци са в постоянна готовност за разполагане в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън прекара седем часа в Израел в сряда, като изрази пълната си подкрепа за израелската кампания срещу Газа, макар и да призова израелските лидери, и го повтори в речта си от Белия дом в четвъртък вечерта, да не се заслепяват от ярост. Байдън обеща да предостави на Израел милиарди долари допълнителна помощ.

Преди това държавният секретар Антъни Блинкен прекара седем часа в среща с военния кабинет на Израел - не с обикновения израелски кабинет, а с военния кабинет.

През цялото това време САЩ пренасят по въздуха огромни количества боеприпаси и оборудване, за да подпомогнат израелските военни усилия.

Всичко това се свежда до следното: Съединените щати се приближават към реалната възможност за пряко участие в регионална война в Близкия изток. Това не е кампанията от 1991 г. за прогонване на армията на Саддам Хюсеин от Кувейт или нахлуването в Ирак през 2003 г., които бяха предшествани от месеци на планиране и подготовка. След това САЩ и техните съюзници определиха времето, мястото и мащаба на нападението.

Сега САЩ в най-добрия случай се опитват да реагират на събития, които до голяма степен са извън техния контрол.

И на този опасен терен уязвимостта на разрастващото се американско военно присъствие в Близкия изток е очевидна.

Регионални съперничества

САЩ разполагат с войски в Североизточна и Югоизточна Сирия - страна, в която действат армията на Башар Асад, сили на Русия, Турция, Иран, Хизбула, редица антирежимни фракции и кюрдски милиции, както и все още активните остатъци от Ислямска държава. Израел редовно бомбардира цели в Сирия, напоследък, както се смята, летищата в Алепо и Дамаск, с цел да попречи на Иран да внася оръжия и боеприпаси.

САЩ имат военно присъствие и в Ирак, където безброй добре въоръжени и закалени в битките подкрепяни от Иран милиции действат до голяма степен независимо от правителството в Багдад.

И сега идва ред на Иран.

Въпреки десетилетията на драконовски санкции, вдъхновени от САЩ, Иран успява да разработи редица сложни оръжия. Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК) е натрупал ценен боен опит в Сирия и Ирак. Предоставя обучение и оръжия на хутите в Йемен, сирийския режим, Хизбула, Хамас и Ислямски джихад.

След като през януари 2020 г. САЩ убиха командира на ИРГК Касем Солеймани, Иран изстреля залп от ракети по американска база в съседен Ирак.

И докато преместването на един войник или морски пехотинец от САЩ в Близкия изток струва хиляди долари, за войник от ИРГК е необходимо само едно пътуване с автобус, за да стигне до Багдад, Дамаск или Бейрут.

САЩ може и да разполагат с най-силната армия в света, но както доказаха американските провали във Виетнам и Афганистан, това не е гаранция за победа над решителен и изобретателен противник.

По време на неотдавнашните си посещения в Бейрут, Дамаск, Багдад и Доха иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан многократно предупреди, че ако Израел продължи офанзивата си срещу Газа, не може да се изключи откриването на нови фронтове. Може би празна риторика. А може би не.

Протести срещу Израел и САЩ

Докато войната в Газа бушува, Близкият изток кипи от гняв. В Йордания, Ливан, Либия, Йемен, Иран, Турция, Мароко, Египет и другаде избухнаха протести срещу Израел, но голяма част от гнева е насочена и срещу най-гласовития, настойчив и щедър поддръжник на Израел - Съединените щати.

Йорданският крал Абдула, най-сговорчивият арабски приятел на Вашингтон, отмени планираната среща на върха с президента Байдън в Аман след смъртоносния взрив в баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа. Несъмнено той и другите участници в планираната среща на върха - египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас - не искаха да се видят рамо до рамо с американския лидер, който така страстно прегръщаше Израел, докато броят на жертвите в Газа растеше.

САЩ все още могат да разчитат на съюзници сред автократите в региона. Улиците са нещо съвсем различно.

Гневът се разрасна след смъртоносния взрив, който разкъса баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа във вторник, убивайки стотици. Палестинските власти обвиняват Израел, че е нанесъл удара по болницата. Израел отрича.

На среща в Кайро в четвъртък президентът Сиси и крал Абдула излязоха със съвместно изявление, в което предупреждават, че "ако войната не спре и се разшири, тя заплашва да потопи целия регион в катастрофа".

През изминалата седмица правих репортажи от ливанско-израелската граница, която е в основата на тази катастрофа. Бойците на Хизбула ежедневно атакуват позиции на израелската армия, като използват управляеми ракети, за да поразяват танкове, войници и най-често оборудване за наблюдение и комуникации. Военните крила на Хамас и палестинския Ислямски джихад от време на време изстрелват залпове от ракети към Израел. Израелците отвръщат на удара, насочвайки се към военната инфраструктура на Хизбула. И от двете страни има убити и ранени бойци и цивилни.

Това е достатъчно, за да се поддържат нервите на ръба, но все още не е достатъчно, за да се стигне до тотална война, и все още не е достатъчно, за да се въвлекат САЩ в конфликта. Но тази възможност е съвсем реална.

Американските самолетоносачи, които се намират точно над хоризонта, са там, за да възпрат Иран, Хизбула и други страни да не отидат твърде далеч. Ако те го направят и САЩ отговорят, тогава всички залози отиват на кино.

Всички парчета от пъзела вече са на мястото си, за да може десетилетната вражда на Израел с палестинците да се превърне в регионален катаклизъм. И САЩ може да се окажат в центъра му. CNN/Бен Уедман/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
10
 
39
 
! Отговори
Пешо Z преди 6 месеца
Сащ не смеят да пръснат в момента.Само Ирак е подготвила 600 000 армия ,жадуваща за отмъщение.
116
21
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 6 месеца
A kипя ли онзи ден когато не нор малниците имитиращи черни гарги нападнаха младежите отишли на концерт и избиха част от тях а други отвлякоха?
115
6
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой го засърбяха ръцете да запали тази война? Това е въпросът. По веме на мандата на Тръмп - пълно затишие. Дойде памперса байдън и започнаха войните. Правете си изводите.
114
28
 
12
 
! Отговори
Таня преди 6 месеца
САЩ нямат право на асвабадителни вайни. Само РОССИЯ може да асвабаждава.
113
11
 
35
 
! Отговори
хахахаххахаКЕФффф преди 6 месеца
До AnonimenКато в Корея и Виетнам ли....където янките се прибираха в Чували а Макартър в безсилиети си молеше за атомна бомба за да спре виетнамци с пушки от 1 та световна война. САЩ умре, но ще завлече и същзниците си с нея. Вече не е първа икономическа сила а армията и е пълна с ЛГБТ и Феминистки, които няма да се бият, но добре ще протестират! По-тъмните Хамериканци имат вече права и също няма да отидат на заколение! Да не говорим за 20% араби в нея - по скоро ше бомбят САЩ!
112
42
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 6 месеца
Само ни САЩ не се опъвайте,че тогава лошо.Иска ви се или не,те са господарите на света
111
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз им го пожелавам на САЩ. Нека си сърбат попарата, която са надробили. А как ще им го натаковат техните бездомни наркомани дебели, които изведнъж ще се усетят защо живота им е толкова скапан! Милиони бездомни, наркомани, болни-и не само сред най-бедните прослойки. Престъпност, хартиени домове, антидепресанти и да изброявам ли. Ние такъв живот ли си пожелахме? Дрогирани зомбита и не са виновни хората, такава им е системата.
110
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 111. Не е въпроса какви са евреи ли, араби ли или марсиянци. Българите просто сме чувствителни на тема геноцид защото и нас са ни истребвали.
109
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Американските самолетоносачи са там, за да възпрат Иран, Хизбула и други страни да не отидат твърде далеч. Ако те го направят и САЩ отговорят, тогава ще се задейства руските хиперзвукови Кинжали, който ще пратят самолетоносачите на дъното на Средиземно море.
108
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
международното право е вече правото на по-силния, правото на джунглата. Око за око, зъб за зъб. Няма да има мир в следващите години, Китай, Иран, Сирия и Северна Корея ще се намесят и те по различни начини и още повече ще станат конфликтите. Щатите вече са почнали да печатат долари като луди и това ще създаде хипер инфлация не само там, а по целия свят.
107
3
 
23
 
! Отговори
Жал ми е За Зеленски преди 6 месеца
все пак и той е Юдей, а и цялото му Правителство, както и това на Бай Дэн е от Юдеи! а вече не е в Новините...
106
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Йорданският крал Абдула отмени планираната среща с президента Байдън в Аман след смъртоносната израелска бомбардировка на баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа, при която загинаха над 800 жени и деца.
105
5
 
50
 
! Отговори
мика преди 6 месеца
Къде са господата от ООН, нормално много бързо реагират, вижте само в Украйна какво беше срещу лошата Русия. Живеем в едно лицемерно общество с лицемерни институции прогнили от пропаганда. Избират си какво да отразяват, опитвайки се да манипулират общественото мнение. Знаем как беше отразена войната в Ирак и Сирия, Либия и Виетнам...там хора не живеят, там имаше само терористи които американците бомбандираха. Жалко е наистина че и обществото е незаинтересувано за да обърне тая машина за контрол.
104
7
 
30
 
! Отговори
кои са евреите преди 6 месеца
Евреите измислиха комунизма като доктрина. Хитлер е евреин .Сталин е евреин .Ротшилд е евреин. Едни от най-големите конспиратори на световното господство са евреи. Ако има дявол на земята то той се намира в Сащ и е евреин. Защо ли .Защото сащ управлява света засега ,а евреите са неговите слуги.
103
4
 
47
 
! Отговори
хммм преди 6 месеца
Те САЩ не са спирали да участват във войни последните години, само патките на село и вие от днесбг не го разбрахте все още.
102
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До хайде стигаЕврейте са лукав и неблагодарен народ. Чети повече за тях и ще го разбереш сам. Хитлер и сталин също са евреи. Кастите при тях са много.
101
17
 
3
 
! Отговори
до 112 преди 6 месеца
До АнонименОхо, значи пак путинофили с опорки. БРИКС- пак Русия, пак руски ботуш, сакън.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Четох списък на промените на конкретната територия, около 20 точки, преди Израел е било британско споразумение, преди това Османска империя, преди това Египет, преди това Йерусалимско кралство и т.н. и т.н.
99
25
 
10
 
! Отговори
хайде стига преди 6 месеца
много арабски пропагандатори се навъдиха тук. Арабски ли са, русофилски ли са (видя се ролята на ГРУ в подготовката на Хамас срещу Израел), все тая. Но сте сбъркали терена. Трудно българите ще защитят кауза срещу евреите, които спасиха даже по хитлерово време. Нека макитата да реват, че не сме спасили техните 13 хиляди. Къде е било тяхната съпротива срещу това? Къде е било гражданското им общество? Тук цял народ и църква и парламент се надигна- в една страна съюзник на Хитлер!
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 110БРИКС