Близкият изток кипи от гняв, САЩ са опасно близо до участие във война

Протестите срещу Израел и САЩ стават все повече
21 окт 2023 09:25, Александър Попов
160
Близкият изток кипи от гняв, САЩ са опасно близо до участие във война
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кораб на военноморските сили на САЩ прехваща ракети, изстреляни от бунтовниците хути в Йемен. Две американски бази в Сирия са подложени на обстрел. В Ирак безпилотни апарати и ракети обстрелват американските сили. С разгарящата се в момента война в Газа, в целия Близък изток предупредителните светлини за предстоящи проблеми мигат в червено.

САЩ изпратиха две групи самолетоносачи в Източното Средиземноморие, за да възпрат Иран и неговите съюзници Сирия и Хизбула да открият нови фронтове срещу Израел. Две хиляди американски морски пехотинци са в постоянна готовност за разполагане в региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън прекара седем часа в Израел в сряда, като изрази пълната си подкрепа за израелската кампания срещу Газа, макар и да призова израелските лидери, и го повтори в речта си от Белия дом в четвъртък вечерта, да не се заслепяват от ярост. Байдън обеща да предостави на Израел милиарди долари допълнителна помощ.

Преди това държавният секретар Антъни Блинкен прекара седем часа в среща с военния кабинет на Израел - не с обикновения израелски кабинет, а с военния кабинет.

През цялото това време САЩ пренасят по въздуха огромни количества боеприпаси и оборудване, за да подпомогнат израелските военни усилия.

Всичко това се свежда до следното: Съединените щати се приближават към реалната възможност за пряко участие в регионална война в Близкия изток. Това не е кампанията от 1991 г. за прогонване на армията на Саддам Хюсеин от Кувейт или нахлуването в Ирак през 2003 г., които бяха предшествани от месеци на планиране и подготовка. След това САЩ и техните съюзници определиха времето, мястото и мащаба на нападението.

Сега САЩ в най-добрия случай се опитват да реагират на събития, които до голяма степен са извън техния контрол.

И на този опасен терен уязвимостта на разрастващото се американско военно присъствие в Близкия изток е очевидна.

Регионални съперничества

САЩ разполагат с войски в Североизточна и Югоизточна Сирия - страна, в която действат армията на Башар Асад, сили на Русия, Турция, Иран, Хизбула, редица антирежимни фракции и кюрдски милиции, както и все още активните остатъци от Ислямска държава. Израел редовно бомбардира цели в Сирия, напоследък, както се смята, летищата в Алепо и Дамаск, с цел да попречи на Иран да внася оръжия и боеприпаси.

САЩ имат военно присъствие и в Ирак, където безброй добре въоръжени и закалени в битките подкрепяни от Иран милиции действат до голяма степен независимо от правителството в Багдад.

И сега идва ред на Иран.

Въпреки десетилетията на драконовски санкции, вдъхновени от САЩ, Иран успява да разработи редица сложни оръжия. Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК) е натрупал ценен боен опит в Сирия и Ирак. Предоставя обучение и оръжия на хутите в Йемен, сирийския режим, Хизбула, Хамас и Ислямски джихад.

След като през януари 2020 г. САЩ убиха командира на ИРГК Касем Солеймани, Иран изстреля залп от ракети по американска база в съседен Ирак.

И докато преместването на един войник или морски пехотинец от САЩ в Близкия изток струва хиляди долари, за войник от ИРГК е необходимо само едно пътуване с автобус, за да стигне до Багдад, Дамаск или Бейрут.

САЩ може и да разполагат с най-силната армия в света, но както доказаха американските провали във Виетнам и Афганистан, това не е гаранция за победа над решителен и изобретателен противник.

По време на неотдавнашните си посещения в Бейрут, Дамаск, Багдад и Доха иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан многократно предупреди, че ако Израел продължи офанзивата си срещу Газа, не може да се изключи откриването на нови фронтове. Може би празна риторика. А може би не.

Протести срещу Израел и САЩ

Докато войната в Газа бушува, Близкият изток кипи от гняв. В Йордания, Ливан, Либия, Йемен, Иран, Турция, Мароко, Египет и другаде избухнаха протести срещу Израел, но голяма част от гнева е насочена и срещу най-гласовития, настойчив и щедър поддръжник на Израел - Съединените щати.

Йорданският крал Абдула, най-сговорчивият арабски приятел на Вашингтон, отмени планираната среща на върха с президента Байдън в Аман след смъртоносния взрив в баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа. Несъмнено той и другите участници в планираната среща на върха - египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас - не искаха да се видят рамо до рамо с американския лидер, който така страстно прегръщаше Израел, докато броят на жертвите в Газа растеше.

САЩ все още могат да разчитат на съюзници сред автократите в региона. Улиците са нещо съвсем различно.

Гневът се разрасна след смъртоносния взрив, който разкъса баптистката болница "Ал-Ахли" в Газа във вторник, убивайки стотици. Палестинските власти обвиняват Израел, че е нанесъл удара по болницата. Израел отрича.

На среща в Кайро в четвъртък президентът Сиси и крал Абдула излязоха със съвместно изявление, в което предупреждават, че "ако войната не спре и се разшири, тя заплашва да потопи целия регион в катастрофа".

През изминалата седмица правих репортажи от ливанско-израелската граница, която е в основата на тази катастрофа. Бойците на Хизбула ежедневно атакуват позиции на израелската армия, като използват управляеми ракети, за да поразяват танкове, войници и най-често оборудване за наблюдение и комуникации. Военните крила на Хамас и палестинския Ислямски джихад от време на време изстрелват залпове от ракети към Израел. Израелците отвръщат на удара, насочвайки се към военната инфраструктура на Хизбула. И от двете страни има убити и ранени бойци и цивилни.

Това е достатъчно, за да се поддържат нервите на ръба, но все още не е достатъчно, за да се стигне до тотална война, и все още не е достатъчно, за да се въвлекат САЩ в конфликта. Но тази възможност е съвсем реална.

Американските самолетоносачи, които се намират точно над хоризонта, са там, за да възпрат Иран, Хизбула и други страни да не отидат твърде далеч. Ако те го направят и САЩ отговорят, тогава всички залози отиват на кино.

Всички парчета от пъзела вече са на мястото си, за да може десетилетната вражда на Израел с палестинците да се превърне в регионален катаклизъм. И САЩ може да се окажат в центъра му. CNN/Бен Уедман/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Имайте предвид, че набиращия популярност HasanAbi много обича да повтаря изречението на Ноам Чонски, че християнския ционизъм е много по-мощен от юдейския ционизъм. Хасан е американец от турски произход, учил в Турция.
96
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Из целите щати трябва да има заря .Най-вече до бялата колиба с две тополи тамън декора ще е съвършен .
95
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Евреите знаят, че зад гърба им е САЩ и извършват геноцид над палестинците, а целия свят си затваря очите за военните престъпления извършвани от Израел. САЩ трябва да бъдат сложени на мястото си за да има мир по света
94
1
 
9
 
! Отговори
До ЗАЩО преди 6 месеца
За да се случва това,което се случва сега.Помощи и еврофондове не се контролират
93
3
 
36
 
! Отговори
Хайде преди 6 месеца
Скоро . Русия ,Индия ,Китай единнен фронт срещу сащ и някои западни излагации. От друга страна половината арабски свят срещу сащ и израел ,неутрални ОАЕ ,но подържащи исляма.Повече от 2/3 от населението на земята против милитаризма и хегемонията на американските агресори .
92
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Тези хора са полудели! Да се надяваме да падне един малък астероид там, та да вземат да се кротнат малко евреи и араби.
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ЗАЩО..Ивицата Газа... и Хамас са две различни неща....
90
29
 
8
 
! Отговори
воевода преди 6 месеца
Безплодни са жалките опити на руската хунта да спре настъплението на ВСУ. Всеки ден нови населени места в Донецк и Запорожие са освободени от путинова окупация. Слава на бойците срещу мракобесния московски режим.
89
3
 
38
 
! Отговори
Идеалист преди 6 месеца
Израел е само прокси военна сила в Близкия Изток на САЩ. Отговорността на за геноцида срещу палестинците е на САЩ. Същото се отнася и за Украйна!
88
6
 
18
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 месеца
Парадокс е че ЕК и ЕС са плащали дълги години Помощ за Хамас , в размер на близо 600 милиона евро годишно - тоест , включително и Българите са спонсорирали Теротисти .
87
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия терористи ,Палестина терористи ,сащ и израел демократи.Това се казва доминация-излагация.
86
2
 
23
 
! Отговори
МДА преди 6 месеца
Американци започнаха войната срещу източноправославните народи ,запада я подържа.Сега непредвидено американците се оказаха и във война с исляма. Исляма не прощава. Агресора ще гори в пъкъла .Каквото посееш това жънеш !За американците ,които винаги са въоръжавали терориски организании ,само и само да са на власт и да не се надигат ИСТИНСКИТЕ демокрации .
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През нощта югоизточната част на Украйна беше обхваната от тревога - каналите за наблюдение на Незалежная съобщиха за изстрелване на руски ракети, включително в посока Вознесенск, Николаевска област. В този град има военно летище със същото име - предполага се, че може да е станало цел на РВС.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
РВС нанесе удари през нощта по военната инфраструктура в Днепропетровска област - тревога за въздушно нападение е прозвучала в югоизточната част на Украйна. Ударите по инфраструктурни обекти, разположени в Кривой Рог, вече са потвърдени от началника на регионалната военна администрация Сергей Лисак. През нощта жители на Днепропетровска област чуха експлозии, след което започна пожар. Все още няма информация какъв обект е ударен. През нощта югоизточната част на Украйна беше обхваната от тревога - каналите за наблюдение на Незалежная съобщиха за изстрелване на руски ракети, включително в посока
83
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Опасявайки се от руското настъпление, зомбакнацистишена увеличиха плътността на минно-експлозивните заграждения в тази зона 16 пъти.
82
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Въздушно-космическите сили на Русия с ракетен удар унищожиха позицията на зомбираната по натовски стандарт биомаса в Очеретино. От място се съобщава, че зомбакнацистишена е претърпял големи загуби, убити и ранени зомбита. По-рано в същото населено място беше унищожена железопътната инфраструктура, която се използваше от киевският наркокартел за логистика при подготовката на отбраната на Авдиевка. В самото авдиевско направление артилерийският обстрел на украинските позиции продължава.
81
2
 
12
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
24-та механизирана пехотна бригада участва във военните действия в Артьомовската агломерация. Зомбитата на киевската хунта продължават да използват гражданската инфраструктура за военни нужди, като най-често се крие зад цивилни лица, а след поражението им ги използва като още една информационна възможност за дискредитиране на руската армия.
80
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Тази нощ РВС атакуваха г.Константиновка, в резултат на което пунктът за временна дислокация на зомбитата на киевският наркокартел, който беше организиран в сградата на училище 13 на бул.Космонавти, 12а. Координати: 48.5110016, 37.6787677 Според доклади на местни жители след удара е регистрирана дейността на линейките, което показва ефективността на поражението. Според източници в училището са били разположени зомбита, техника и въоръжение от 24-та механизирана пехотна бригада (базирана в г.Яворов, Лвовска област).
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ислямската съпротива в Ирак атакува американската военна база в Харир призори днес. В изявлението се казва, че днес е нанесен удар по американската база Харир в северната част на страната, която се намира на 45 км от международното летище Ербил. Базата е атакувана от два дрона. Ударът е нанесен от групировката "Ислямска съпротива на Ирак", която включва бойци от шиитски въоръжени групи, които преди това са се сражавали срещу терористите от ИД. Не само йеменските фракции се противопоставят на Съединените щати.
78
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няколко ракети на Хамас, изстреляни от Ивицата Газа, проникнаха през Железния купол. Ракети паднаха в жилищни райони на Ашкелон. Все още няма данни за пострадали.