120 бебета в ковьози са в опасност в Газа

Горивото в обсадения анклав свършва
22 окт 2023 15:50, Нели Христова
81
120 бебета в ковьози са в опасност в Газа
Снимка: БГНЕС

Застрашен е животът на най-малко 120 новородени бебета, които са поставени в ковьози в болниците на разкъсваната от война Ивица Газа, тъй като горивото в обсадения анклав свършва, предупреди в неделя агенцията на ООН за децата.

Болниците са изправени пред остра липса на лекарства, гориво и вода не само за хилядите ранени в повече от две седмици на войната между бойците в Газа и Израел, но и за рутинните пациенти. „В момента имаме 120 новородени, които са в ковьози, от които имаме 70 новородени с механична вентилация и, разбира се, това е мястото, където сме изключително загрижени“, каза говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс. Захранването е една от основните грижи за седемте специализирани отделения в Газа, които лекуват недоносени бебета, за да им помогнат с дишането и да осигурят жизнена подкрепа, например когато органите им не са достатъчно развити.

На фона на масовите прекъсвания на електричеството Световната здравна организация (СЗО) предупреди в четвъртък, че болниците вече са изчерпали горивото за генераторите. СЗО каза, че около 1000 души, нуждаещи се от диализа, също ще бъдат изложени на риск, ако генераторите спрат. 20 камиона с хуманитарна помощ преминаха от Египет в Газа в събота, но в пратката нямаше гориво.

Здравното министерство на Газа съобщи в събота, че 130 недоносени бебета са застрашени от смърт поради липса на гориво. Около 160 жени раждат всеки ден в Газа, според Фонда за населението на ООН, който изчислява, че има 50 000 бременни жени в Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
ортопед преди 6 месеца
какво е ковьоз?
62
0
 
2
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 6 месеца
Евреите вършат геноцид още от давидово време.Който е чел Библията ще ме разбере...
61
2
 
1
 
! Отговори
А преди 6 месеца
извадените от коремите на майките и обезглавени в Израел ...
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кувьоз
59
3
 
3
 
! Отговори
Война и Мир преди 6 месеца
При война се вижда най-ясно по делата кой е на страната на доброто с Бог и Неговия праведен народ Израел и кой е на страната на злото с дявола и нечестиви му безбожни измамни крадливи масови убийци като нацисти, комунисти ислямисти и др.терористи - корумпирани лъжци, крадци, клеветници, похитители, изнасилвачи,убийци като наглите ислямски араби които имат 23 държави от 54 ислямски но окупират ограбват тероризират малката единствена земя на Израел, защото терора е изгоден бизнес за ислямистите
58
1
 
4
 
! Отговори
Къде са ЕврейскиДеца преди 6 месеца
Тези уж цивилни араби, които не се евакуираха са членове на терористични групи или свързани с тях про-терористи, защото въпреки многократни предупреждения на Израел и даването на семействата на палестинските терористи 24 часа, дори 48 ч. за евакуация, каквито предупреждения и време за евакуация ислямските терористи никога не дават на Израелски цивилни дори и 1 час, защото ислямските терористи отдавна са изгубили човешката същност като са продали душите си на дявола за милионите подкупи от ООН
57
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 6 месеца
До момента не успях да прочета нито една статия на "Днес.бг" без правописни грешки.
56
0
 
4
 
! Отговори
Пффф преди 6 месеца
Кувьоз се пише, неграмотни жОрналисти.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През 2006-та в ивицата Газа живееха 880 000 души. Кега са 2 500 000....Не работят, получават помощи от ООН и арабските страни , плодят се и правят ракети от металните тръби дето ООН им ги смени с гумени.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Щом са в кОвьози , няма опастност.
53
11
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Пълна блокада до освобождаването на всички израелски и чужди заложници, взети насила след непровокирана зверска терористична атака над цивилно население.
52
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Винаги с Израел!!!
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Израелците не се интересуват от това. Ако някой го спомене, пак ще кажат за отвлечените 200 души и за убитите на концерта. Разбира се, това също са ужасни неща. Но защо Газа е под блокада толкова години? Всеки път ли ще излизат с оправданието, че арабите са отгледали Хамас и затова децата им, бебетата им трябва да бъдат избити? До кога ще слушаме гнусните коментари на западни лидери как щели винаги да са с Израел?
50
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма ли ЕС да наложи санкции на Израел за тези военни и хуманитарни престъпления? След близо две години четене на морал за Украйна, сега някак си всички политически лидери са са скрили в миши дупки, чакайки бурята да отмине. Не се вижда да отминава, а сякаш по-зле ще става. На над 1.5 млн. цивилни се налага геноцид, а политическите лидери са се скрили.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 55: - 1. В библията пише че по тези земи живеят палестинци и евреите се сражават с ..///Лъжа! Пише за филистимци и земята на Хаанан.По късно идва наемованието Палестина, като област, не като държава.Днешните палестински араби не са наследници на филистимците.Все едно турците живеещи в Тракия, да претендират, че са генетически наследници на тракийците, същото важи и за българите.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 54Има 2 журналисти на бТВ ,но предават едната страна а само за Израел ,за ивицата газа нищо )////Смеат ли журналистките да отидат у Газа? По време на революцийте у Египет две американски журналистки бяха изнасилени от талпата, едвам беха спасена от арабски жени присъстващи на протеста.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има 2 журналисти на бТВ ,но предават едната страна а само за Израел ,за ивицата газа нищо )
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Египет се дистанцира от Газа, за да задържи туризма си. Но не ясно как гражданите ще приемат подобна политика!
45
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 6 месеца
Арабите са като северно-американските индианци, а евреите са като колонизаторите. Индианците хващат един бял, скалпират го и какво, на другия ден колонизаторите избиват всички в селото им. Нещо такова става в ивицата Газа и кой ще спечели, евреите. Много от арабите най-вероятно ще я напуснат завинаги.
44
2
 
6
 
! Отговори
кУУУУвьоз, не кОвьоз преди 6 месеца
Напишете в Гугъл думата " кУвьоз" и ще излязат заглавията на стотици материали, в които се казва "кУвьоз", а не "кОвьоз".