Хамас освободи 13 заложници

Очаква се да пуснат 50
24 ное 2023 18:30, Стела Стоянова
9
Хамас освободи 13 заложници
Снимка БГНЕС, архив

"Хамас" освободи първите 13 заложници днес, съобщи Times of Israel. Египетските власти потвърдиха, че те са предадени на сътрудници на Червения кръст и пътуват към КПП "Рафах".

Очаква се общо "Хамас" да освободи 50 заложници. Според постигнатите договорености на всеки освободен заложник от израелските затвори ще бъдат пуснати по трима палестинци.

Премиерът на Тайланд Срет Тависин пък съобщи в "Туитър", че "Хамас" е освободила 12 от общо 19 тайландски заложници. Твърди се, че това е станало с посредничеството на Египет. Тези заложници не са част от сделката между Израел и "Хамас".

От 7 часа тази сутрин започна четиридневното примирие между Израел и палестинската ислямистка организация "Хамас" след тежки боеве в Ивицата Газа. То предвижда цялостно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа, съобщи катарското външно министерство.

В 16 часа местно време (14 часа по Гринуич) в палестинския анклав започна да влиза допълнителна помощ.

"Всички ние се надяваме, че това примирие ще доведе до възможност да се започне по-обхватна работа за постигане на постоянен мир", подчерта катарският говорител.

Международната общност посрещна новината предпазливо. Местни служители съобщиха, че болница в град Газа е била атакувана от Израел часове преди официалното начало началото първото прекратяване на сраженията, продължаващи от близо седем седмици. Освен това двете страни сигнализираха, че паузата ще бъде временна. Служител на американския Държавен департамент предели договореното спиране на огъня като "обнадеждаващ момент", но посочи, че работата по освобождаването на всички заложници ще продължи.

"Хамас" потвърди в канала си в "Телеграм", че ще бойците от групировката ще преустановят всички военни действия. По-късно обаче Абу Убайда, говорител на въоръженото крило на "Хамас", призова във видеообръщение за "засилване на конфронтацията с (Израел) по всички фронтове на съпротивата" след края на примирието, включително на окупирания от Израел Западен бряг.

Същевременно израелският министър на отбраната Йоав Галант тази нощ заяви на пресконференция, че интензивните военни действия в ивицата Газа ще продължат поне още два месеца след края на краткото примирие.

По последни данни на палестинските власти броят на убитите от израелската армия в ивицата Газа вече е надхвърлил 14 800. Повечето от жертвите са жени, деца и младежи. Насилието на Западния бряг също не стихва, като снощи здравните власти в Рамала съобщиха, че израелски войници са застреляли 12-годишно дете в гърдите.

Израел започна опустошителната си инвазия в Газа, след като на 7 октомври въоръжени бойци от "Хамас" нахлуха през граничната ограда, убиха 1200 души и взеха около 240 заложници според израелските данни, припомня Ройтерс.

"Хората са изтощени и губят надежда в човечеството", заяви ръководителят на Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини след посещение в Газа. По думите му в палестинския анклав цари "неописуемо страдание". "Те се нуждаят от отдих, заслужават да спят, без да се страхуват дали ще преживеят нощта. Това е минимумът, който всеки трябва да може да получи", допълни Лазарини, пише "Сега".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: хамасзаложници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Палестинци=Терористи преди 4 месеца
Ислямските терористи като от Хамас Джихад ИДИЛ и др. Палестински престъпници не са нито бойци, нито освободители, а корумпирани масови убийци, нелегални окупатори, похитители, изнасилвачи, поробители военнопрестъпници срещу човечеството и др.нечестви измамни слуги на дявола и врагове на Бога! Държат от 8 Октомври 243 отвлечени еврейски цивилни вкл деца и жени, в тунели -в мрак и студ подложени на зверства, и след като обещаха да пуснат 50 заложници срещу 150 терористи, пуснаха само 13 на 49 дни
7
0
 
4
 
! Отговори
Къде са другите 230 преди 5 месеца
Никой не бива да вярва на наглите лъжи и измамни клевети на ислямските терористи и на корумпирани като тях съучастници ООН т.к. дори името Палестинци е лъжливо използвано от ислямски арабските престъпни групи за да окупират нелегално тероризират постоянно и ограбят 1! малка земя на Божия избран народ Израел, на който управляваните от дявола антисемити като ислямистите си приписват с измами своите престъпления срещу Израел.За отвличане на и на 1! Хамас заслужават смърт, ако не върнат всички 243!
6
1
 
1
 
! Отговори
Nadia преди 5 месеца
Number 4-Buaha ha ha...made me laugh but very true!
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1Единственият въпрос е кои заложници колко струват и колко трябва да се изръсим за нашите ?///Наши нема. Има двама на които пра-пра бабите им са родена в България, а те дори незнаят къде се намира България.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На палестинците тези заложници им излезнаха през Газа
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До toti. Имали са нещо наум, което само те си знаят какво е, а жертвите за постигането на това нещо са без значение. Тези, които им дърпат конците имат цел и план.
2
0
 
9
 
! Отговори
toti преди 5 месеца
Тия Хамакс ли кви там талибани ,си разрушиха сами държавата ,оставиха милиони без доб,без храна ,вод и се га държат 100-200 заложници на които не им е ясна садбата,както на тези 10 хиляди де напразно умряха и защо ...да се направят на велики разни *** ,които сега пълнят *** от страх,че няма да им се размине ,а ще ГОРЯТ В АДА !!!
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Единственият въпрос е кои заложници колко струват и колко трябва да се изръсим за нашите ?