След забавяне: Хамас пусна на свобода още 13 заложници

Израел на свой ред освободи 39 палестински затворници
26 ное 2023 07:45, Нели Христова
6
След забавяне: Хамас пусна на свобода още 13 заложници
Снимка: БГНЕС

Бойци на Хамас освободиха в събота втора група от 13 израелски заложници в замяна на палестински затворници.

Размяната на заложници срещу затворници беше отложена с часове в инфарктна обстановка, след като Хамас обвини Израел, че е нарушил задълженията си по споразумението, сключено като част от четиридневно прекратяване на огъня.

След намесата на катарски и египетски посредници и уверения от страна на Израел, Хамас се съгласи да освободи 13 израелци и четирима тайландски заложници късно през нощта.

Израел на свой ред освободи 39 палестински затворници.

Микробуси на Червения кръст превозиха заложниците през египетския граничен пункт Рафах преди прехвърлянето им в Израел.

Обратно у дома

Сред освободените израелци е 21-годишната Мая Регев, отвлечена от Хамас при тяхното смъртоносно нападение на 7 октомври срещу фестивалът Supernova.

Мая Регев и нейният 18-годишен брат Итай, който също беше отвлеччен от Хамас по време на фестивала, по-късно бяха показани вързани в задната част на пикап във видео, публикувано в социалните медии.

„Толкова съм развълнувана и щастлива, че Мая вече е на път към нас. Въпреки това сърцето ми е раздвоено, защото синът ми Итай все още е в плен на Хамас в Газа“, каза майка им Мирит в изявление, разпространено от семействата на заложниците, предаде АФП.

Семейството на освободената деветгодишна заложница Емили Хенд каза, че са "изключително щастливи" да я прегърнат отново. „Не можем да намерим думите, за да опишем емоциите си след 50 дни."

Израелските власти обявиха, че на свой ред са освободили 39 палестински затворници, включително 38-годишният Исра Джабис, осъден на 11 години затвор за детониране на газова бутилка на контролно-пропускателен пункт през 2015 г.

Предаването на заложниците от Хамас дойде часове по-късно от очакваното, след като екстремистите заявиха, че Израел избира кои от затворниците да пусне и не позволява хуманитарната помощ да достигне до цивилни в Северна Газа.

Терористичната организация по-късно съобщи, че е "отговорила положително" на египетските и катарските посредници, след като те са предали обещанието от страна на Израел да "изпълни всички условия по споразумението".

Преди ден Хамас освободи първата група 13 израелци, всичките жени и деца. Десет тайландци и един филипинец също бяха неочаквано освободени от Хамас. Израел на свой ред освободи 39 палестински жени и деца от своите затвори съгласно споразумение, което налага размяна в съотношение три към едно.

Хуманитарна помощ

Паузата на боевете в Газа отвори пътя за повече помощ за палестинците, тъй като Израел е поставил Газа под почти пълна обсада.

Общо 61 камиона доставиха храна, вода и хуманитарна помощ през "хуманитарни проходи" до северната част на Газа, съобщи службата по хуманитарни въпроси на ООН.

Други 187 камиона с жизненоважни доставки са били изпратени отделно на хуманитарни организации, работещи в ивицата Газа, се казва в съобщението.

Египет заяви, че е получил положителна обратна връзка и от двете страни относно идеята за удължаване на примирието с ден-два и освобождаване на повече заложници и затворници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Странно е да се освобождават пленени хора по един срещу трима престъпници. Хамас нахлу в домовете им, уби и плени много невинни хора, а тези в затворите са извършили престъпления. Който е бил в мюсюлмански страни знае що за чудо е там и как живеят.
3
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Нелче, поправи си езика ал-джазирски и пиши факти, а не преписвай пропаганда... Истината е , че "Терористите от Хамас освободиха невинни малолетни, оставяйки в плен близките им, цинично разделяйки между брат и сестра, деца и бащи, след като същите бяха зверски отвлечени от домовете им. В замяна Израел, бе принуден да освободи затворници терористи на тийнейджерска възраст терористки, осъдени за опити за убийства и раняване на стотици невинни."
2
1
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Проблемът не е само в "Хамас".Проблемът е в това,че приоритет на арабите е неграмотността и пълното подчинение на психопатични коранически лудости.Арабите са болни от безличностност и ги избива да мразят и убиват онези ,които имат интелект, творчески дух,персоналност.Подкрепям Израел .
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От кога в този все по-объркан и отиващ към пълно унищожение свят един невинен заложник се заменя с трима престъпници. От кога 1 невинен човек изкупува свободата на 3 престъпника!??