Галант: Освобождаването на двамата заложници в Газа е повратна точка

Хамас са уязвими, можем да ги достигнем навсякъде, заяви израелският министър
13 фев 2024 07:50, Анисия Иванова
22
Галант: Освобождаването на двамата заложници в Газа е повратна точка
Снимка: БГНЕС/EPA

Израелският министър на отбраната Йоав Галант определи освобождаването на двама от заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа, като "повратен момент" във войната, който е показал, че палестинското ислямистко движение "е уязвимо", предаде Франс прес.

Галант каза това на среща снощи с командосите, участвали в акцията в град Рафах в най-южната част от крайбрежната палестинска територия.

Това са първите заложници, които Израел спасява - повече от четири месеца след като бе нападнат от "Хамас" - атака, която постави началото на войната.

"Това е повратен момент в кампанията", подчерта Галант. Той се аргументира, че акцията е променила начина, по който двете страни в конфликта гледат на нещата.

"Изведнъж, "Хамас" са уязвими, можем да ги достигнем навсякъде", заяви още израелският министър на отбраната. Той увери, че "(израелското) население (вече) знае, че може да (ни) има доверие".

"Ще има още операции", добави Галант.

При нападението си на 7 октомври бойци на "Хамас" отведоха в Газа около 250 заложници. Израел смята, че в крайбрежната палестинска територия остават приблизително 130 от тези хора, като 29 от тях са мъртви.

Семействата на заложниците, които остават в плен на "Хамас", оказват силен натиск върху израелското правителство да постигне споразумение за тяхното освобождаване, отбелязва АФП.

Според Галант военната операция няма алтернатива.

"Нашето съществуване зависи от разубеждаването", изтъкна се израелският министър на отбраната. Той се аргументира, че въоръжените групировки ще помислят внимателно преди да нападнат Израел, ако знаят, че ще платят "много висока цена".

Разрушаването на ивицата Газа "има символно значение", допълни Галант.

Той каза това на фона на засилващите се международни призиви към Израел да се откаже от военната операция, която подготвя в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа, или поне да я отложи. Засега премиерът Бенямин Нетаняху обаче не дава индикации, че ще изпълни това искане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ГазаИзраелзаложници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Палестинците ядат заслужен бой, откакто осуетиха мира Израел-Саудитска Арабия, с най-зверската атака над цивилни - над 1200 заклаха, над 250 отвлякоха, над 130 държат под земята вече 4 месеца. Не чувам палестински призиви за освобождението им. Хак да им е до последния терорист!
16
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Един счупен нокът на кутрето на левия крак на 80-годишен израелски пенсионер, струва за Израел повече отколкото 100,000 избити терористи и ятаците им. Затова Израел винаги ще побеждава. Гордо и твърдо зад Израел в борбата му с терора!
15
1
 
1
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
Да изцбиеш 28 000 палестинзи даради двама. Заложници. Е. Геноцид. И. Еврейско. Малоумие...!!!
14
5
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Браво на Израел!До пълното военно и политическо унищожение на Хамас и до освобождаването на всички отвлечени! Колкото и време да отнеме, колкото и читатели на Корана да струва. Зверското и непровокирано нападение на Хамас, трябва и ще бъде наказано - непропорционално и безпощадно. За Израел в борбата с терора!
13
2
 
2
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 месеца
ТЪРСЯ ДА ЗАКУПЯ ДОМАШЕН ЛЮБЕЦ ТИП ТАМАГОЧИ ЧИ.Ф.***.ЧЕ ИЛИ Ц.ИГА.НЕ (без значение от пола) В КЛЕТКА (ваксинирано и обезпаразитено с педигрий)....КОГАТО СПРЕ ДА ПЛАЧЕ ЩЕ МУ ПУСКАМ РАЗЛИЧНИ МЪЧЕНИЯ ВКЛ.. ЕЛ. ТОК СИЛЕН ЗВУК ЩЕ МУ МЕНЯ ТИМПЕРАТУРАТА ЗА ДА ГО ПОДДЪРЖАМ ПОСТОЯННО В КРАЕН СТРЕС....НАПРАВИЛ СЪМ И МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ДА ГО ТОРМОЗЯ ДИСТАНЗИОННО....ОФЕРТИ МОЛЯ НА ЛИЧНИ!!!.....ДОСТАВКАТА ЗА МОЯ СМЕТКА
12
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Тъй-като ми е в специалността,а и се определям като ЛОВЕЦ НА ЕВРЕИ ,ми се иска да поясня нещо,за да спомогна за елиминиране на неграмотността. Думата "ч..и..Ф..у..т..ъ- идва от две френски думи,които ще рекат КОЙТО БЯГА,или БЕЖАНЕЦЪТ. Населението на Свят Израел е точно обратно на това. Става дума за ИЗРАИЛТЯНИ ОТ АШКЕНАЗКИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД ,което не е същото като феновете на перверзната истамбулска конвенция от сефардският б.а..Р..д..а..К. "Шалом" в София. Съветвам да се мисли!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
Грузинското дьонме преди 2 месеца
Може да плаши само туруците, понеже и гаргите не се страхуват от него!
10
3
 
2
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 2 месеца
Абе,между другото,какво стана с оня комплексар Ердоган,дето се разхождаше като някакъв котарак в чизми,крещейки,че България била уж некаква си турска територия? Срам го е да появи по цвичките на жена му,които повече му прилягат ли?Явно да,защото май си е глътнах ромският грузински мустак и нека си му е кофти да фучи вече. Аз твърдя,че това е абсолютната му смъртна агония. Агония по цвички,на шпиц,с нещо като невидим омърлушен мустак.
9
3
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Абе,между другото,какво стана с оня комплексар Ердоган,дето се разхождаше като някакъв котарак в чизми,крещейки,че България била уж некаква си турска територия? Срам го е да появи по чвипките,които повече му прилягат ли. Явно да,защото май си е глътнах ромският грузински мустак.
8
5
 
4
 
! Отговори
Моше Даян преди 2 месеца
Важно е, че са освободени двама, но по-важното е, че ги няма сто терориста!
7
3
 
2
 
! Отговори
Тео преди 2 месеца
Това "рязубеждаване" и взаимна нрпоносимост ще ви докарат една качествена пустиня, необитаема за хиляди години напред на тази територия. Едните се смятат за богоизбрани, на другите Аллах им вкарва факсове да колят ... абе, хвани единия, удари другия! Така си се забавляват!
6
5
 
9
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
С това клане в Газа свърши мита за вечните жертви еврей,те се показаха по големи касапи и от фашистите.
5
2
 
9
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
Женският национален отбор на Ирландия по баскетбол е отказал да се ръкува с Израелският отбор преди мача.
4
6
 
1
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 месеца
СПОКО ЧИ.ФУ.ТЧ.ЕТА СЛЕД КАТО РУСИЯ ПРИКЛЮЧИ С ХА.ЗА.РС.КО У.СР.АЙ.НСК.ИТЕ Ю.ДЕ.Й ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШЕТО ВРЕМЕ....ВЕЧЕ ЦЯЛ СВЯТ ВИ МРАЗИ И ВСЕКИ АТ.ЕН.ТАТ Е ОПРАВДАН....УБ.ИЙ ИЛИ ОС.АК.АТИ ЕВ.РЕ.ЙН ИЛИ ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО МУ .... СПАСИ ЧОВЕК...а ся трийте
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Признавам, че по-умна, по-хитра, по-маневрена и по-силна армия на Земята от армията на Израел няма. Давам си сметка, че евреите наистина са нещо специално в човешкия род. Сега си и давам сметка защо евреите са така мразени. Хората в мнозинството си са склонни да ненавиждат успяващите, хитрите, умните и изобщо тези, които видимо ги превъзхождат и могат с превъзходството си да ги доминират, побеждават и управляват. 7млн шепичка държава като нас Бг, а постиженията им са на светлинни години от нас
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия как воюват при жертви 2:200 защото "славните" "бойци" на хамас се крият в тълпата и чакат да ударят в гръб.
1
16
 
6
 
! Отговори
православен българин преди 2 месеца
Напълно съм съгласен с евреите. Слава на Израел и Украйна пазещи ни от тероризма и неговата руска разновидност - рашизма.