Блокирани камиони с помощи за Газа и дългата сянка на глада

Гутериш: Време е да се наводни Газа с животоспасяваща помощ
88
Блокирани камиони с помощи за Газа и дългата сянка на глада
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш застана вчера до дълга опашка от чакащи камиони и заяви, че е време "наистина да се наводни Газа с животоспасяваща помощ", като нарече глада в анклава "морално безобразие", предаде Асошиейтед прес.

Той призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Гутериш говори от египетската страна на границата, недалеч от южния град Рафах в Газа, където Израел планира да започне сухопътна атака въпреки широко разпространените предупреждения за потенциална катастрофа. Повече от половината от населението на Газа е намерило убежище там.

Още по темата

"Всяко по-нататъшно нападение ще влоши нещата още повече - ще влоши положението на палестинските цивилни граждани, на заложниците и на всички хора в региона", каза Гутериш.

Гутериш неколкократно отбеляза трудностите при доставянето на помощи в Газа, за които международните хуманитарни организации до голяма степен обвиняват Израел.

"Тук, от този контролно-пропускателен пункт, виждаме съкрушение и бездушие ... дълга опашка от блокирани камиони с помощи от едната страна на портите, дългата сянка на глада от другата", каза той.

Около 7000 камиона с помощи чакат в египетската провинция Северен Синай, за да влязат в Газа, гласи изявление на губернатора Мохамед Абдел-Фадейл Шуша.

Гутериш добави: "Време е Израел да поеме твърд ангажимент за пълен ... достъп на хуманитарни стоки до Газа, а в духа на състраданието по време на Рамазана е време и за незабавно освобождаване на всички заложници."
По-късно той заяви пред журналисти, че хуманитарното прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците трябва да се случат едновременно.

Запитани за коментарите на Гутериш, от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху се позоваха на публикация в социалните мрежи на външния министър Израел Кац, в която той обвинява ръководителя на ООН, че е позволил световната организация да се превърне в "антисемитска и антиизраелска".

По приблизителни оценки 1,5 млн. палестинци сега са намерили подслон в Рафах, след като са избягали от израелската офанзива в други райони на ивицата Газа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: ООНГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
Палестинци=Терористи преди 1 месец
Гутерес, Ердоган, Путин, Обама, Байдън и др. про-терористични антисемитски лидери са съучастници в ислямските терористични престъпления вкл.сатанински извратени зверства само безбожни нечестиви корумпирани измамни продали се на дявола врагове на Бога като всички антисемити нацисти комунисти ислямисти дръзват само да вършат срещу истината правдата човечеството Бога и Божия свят народ Израел основна мишена на дяволските дела на терористите, които трябва да се върнат в Мека или бъдат избити.
51
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 1 месец
До Антисемит: Бълнуваш ли ? Бълнувай си - от теб нищо не зависи.
50
4
 
8
 
! Отговори
до Българинь преди 1 месец
Никакъв контрол няма да има,нито ще ги ликвидират!Цялата идея е да изтребят палестинците и да се настанят на земята им.След всички тези убийства и разрушения групировките ще са още по озверели.На теб да ти убият семейството и да гледаш как детето ти умира от глад и студ и да не може да му помогнеш как ще гледаш на тези,които са ти го причинили?В Палестина има и мюсюлмани и християни.Там спокойствие няма да има.Да не забравяме ,че за евреите ние сме ,,гои"т.е. роби.
49
7
 
4
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Не видях дума за отвлечените в непровокираната атака над Израел, в която Хамас заклаха над 1000 и отвлякоха над 200. Не видях дума за предаването и разоръжаването на Хамас и лидерите му. Тия призиви са подигравка с държава, водеща война с терора, която естествено няма да спре до пълното унищожение на заплахата над гражданите си и до освобождаването на отвлечените. Веднъж овладян, Рафах ще има и постоянен контрол на Израел, за да спре потока в подземните тунели и наземните корумпирани египтяни.
48
4
 
9
 
! Отговори
страшно преди 1 месец
Хиляди деца и бебета убити,изгорени живи,осакатени ,оперирани без упойка.Да нКе говорим колко от живите вече са скелети умираши мъчително от глад.Наскоро гледах видео на равин,който казваше,че трябва да се изтребят жените и децата.Живеем в 21 век,а мълчим,позорно мълчим.Децата не са Хамас,Хизбула,Ислямска държава.Всички деца имат право на нормален живот.Това,което става в Газа е геноцид.
47
5
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Глад я. 1. След като бе зверски нападнат, Израел си затвори границите за стотици хиляди, които си работеха в Израел и на практика изхранваха болшинството араби в Газа. 2. Катар спря доларите в брой, болшинството за терора на Хамас, които изхранваха десетки хиляди копачи, зидари и склададжии. 3. След като ООН-то, УНВРА, ЮНЕСКО и ЧК бяха разобличени като спонсори на терора под прикритието на "хуманитарни помощи", лъснаха реалните размери на "изхранването". Гютериша го знае, затова циври през ден.
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО ИЗРАЕЛ, САМО ИЗРАЕЛ, ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА ИЗРАЕЛ! ИЗРАЕЛ Е БЪЛГАРИЯ!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОЙ ПО ЗУРЛАТА НА ИЗРАЕЛ
44
5
 
6
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
***. Тръгнал да защитава такива, дето са ни клали 5 века..
43
2
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос до 43 преди 1 месец
Чиба в анадола, башибозук. Българи да вземат страна на башибозук, забрави.
42
5
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Да измират, пет пари не давам. Какво стана със заложниците, освободиха ли ги, че башибозукът иска да го хрантутим?
41
8
 
5
 
! Отговори
Антисемит преди 1 месец
Скоро по цял свят ще има яко трепане на евФрейските лаййняя! Маммитссатта им гадна прокаджена евФрейска гадан ***! Отмъщението ще е жестоко! Толкова жестоко, че дори измисленият им холокост ще им се привиди като детска приказчица в сравнение с това, което иде!
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Хамаз" е бил създаден от външни хора, турци, евреи са участвали в създаването им и други, според по-компетентни хора, идеята за "Хамаз" е била еврейска, за да контролират арабите и всяват раздори вътре между самите араби, ако се наложи, а не от палестинци, така чееее... , но нещата се променят и отношението също. Виж и Украйна, как бе разделена и брат убиваше брата в Донбас и други области десет години подред!
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кой почна пръв на 7 октомври ? Кой опече във фурната Дете пред очите на Майка му..." Микимаус в някое анимационно филмче, а ТИ си патока Доналд.
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мръсни ***,малко ги е трепал Хитлер
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е пяната и червата по устата, евpoтрепки, къде 13 те щама санкции?
36
6
 
4
 
! Отговори
До десастре преди 1 месец
Преди да вдигнат гълъбите британците, Лигата на нациите (ООН) даде цялата палестина на евреите,а цялата Йордания на арабите. Само че арабите винаги са лакоми и искат още. Достатъчно е да видиш какво правят в Европа. И след 25 години кланета и нападения над християни и евреи в Палестина, ООН трябваше отново да разделя остатъка, за да угоди на арабите. И те пак нападнаха Израел, не са спрели да нападат и Европа.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист Дори и с цената на Геноцид? Палестинцитя НЯМА да се предадат, НИКОГА.
34
9
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Всички ислямски клетки на тероризъм трябва да се унищожат! Браво на евреите!
33
1
 
3
 
! Отговори
До 21,22 преди 1 месец
шMeuл, хубаво е че няма да оставиш поколение което с npokажeния ти ген да мъpcи земята българска АМИН