Чуждестранни хуманитарни работници убити при въздушен удар в Газа

Сред тях са граждани на Полша, Австралия и Великобритания
Обновена: 2 апр 2024 10:13 | 2 апр 2024 10:11, Елка Василева
35
Чуждестранни хуманитарни работници убити при въздушен удар в Газа
Снимка: архив, БГНЕС

Седем служители на неправителствената организация "Световна централна кухня" (World Central Kitchen), сред които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа, цитирана от Ройтерс.

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Полша, Австралия и Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и един палестинец, заяви говорител на медийната служба.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на "този трагичен инцидент". "ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със "Световна централна кухня" в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа", се казва в изявление на военните.

"Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на "Световна централна кухня" са били убити при атака на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на хуманитарните ни усилия за доставка на храна в Газа", написа организацията в своя публикация в "Екс". "Това е трагедия. Работниците, предоставящи хуманитарна помощ, и цивилните граждани НИКОГА не трябва да бъдат мишена. НИКОГА", се добавя в съобщението.

"Световна централна кухня" доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва Ройтерс. Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач шеф Хосе Андрес основава "Световна централна кухня" през 2010 г., като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, засегнати от природни бедствия, бежанци на границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от ковид, както и на хора в конфликтите в Украйна и Газа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Близък Изток
Иран се закани да отговори на Израел подобаващо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ръководните африкански мюсюлмани на ООНто защо пращат пушечно доброволческо християнско месо там, ами не пратят миротворци да обградят Хамас отвсякъде и да се приключва. Така само хранят хамасците, до другите не стига.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искам да върнем на Путин афганите и сирийците, щото благодарение на подкрепата му за диктаторските режими там, ислямистките бежанци се сурнаха по света. Затова ИДИЛ много "обича" Джуджака ненормален.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искам да върнем ромите на индийците, да видим ще имат ли сили да подкрепят Иран и Хамас.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Израелците прекалиха с отстъпките Ислямските палестинци да спрат да раждат по 6-12 деца в семейство и да се прибират в "Мюсюлмания", откъдето са дошли. А ООНто, пълно с хамасци на заплата и управлявано от африканци, да спре с лицемерните си помощи, знаейки, че Хамас ги краде и препродава. А индийците да спрат да се правят на ощипани с тяхната подкрепа за Иран и Хамас, че да им върнем ромите и - кой откъдето.
31
2
 
0
 
! Отговори
Росен Симеонов преди 3 седмици
Свобода за Палестина 🇵🇸🇵🇸🇵🇸 Ционистите избиха 35,000 души. От тях 15,000 деца. И оправдават всичко това със 7 октомври. Все едно когато Германия нападна Югославия през ПСВ, защото Гаврило Принцип уби Франц Фердинанд. Или 11 септември, който беше извършен от хамериканското правителство, за да нападнат Афганистан. И Ирак(???!!!). След това Сирия, Либия, Йемен, Ливан. Всичко сега отново е икономически обосновано, заради проектоканала Бен Гурион. иСраел=сащ=нац. Германия.
30
2
 
5
 
! Отговори
Ивчо преди 3 седмици
Палестинците са терористи.Под всяко легло ракета зад всяко дете хамасец.Децата също са обучени Арабите също ги мразят и не искат да ги допускат в държавите си.
29
5
 
3
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Долните ЕВРЕЙ трябва незабано да бъдат санкционирани.
28
5
 
6
 
! Отговори
Лого преди 3 седмици
Няма палестина-няма тероризъм.Верно,че има Иран Иран ,Сирия ,Хути ама и те ще изчезнат
27
6
 
5
 
! Отговори
Гадове преди 3 седмици
И глупаците да разберат,че Русия и палестинската територия са еднакви- и двата гада нападат.Разликата е кой седи срещу тях.
26
0
 
6
 
! Отговори
Копик преди 3 седмици
Знаели са къде отиват.Нещата се съгласуват.Като не ги знаят къде са...
25
6
 
6
 
! Отговори
Алек преди 3 седмици
Израел и Русия провят едно и също - колят на поразия. Обаче по някаква причина, Израел са "герои".
24
9
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
Гадните евреи рано или късно ще разберат че техният терор. Ражда терор срещу тях. И. Ще си. Плагят. Нищо че разни денковци са се продали за шепа шекели...Светът се прави. На. Ни. Чул. Ни. Видял..!!!
23
2
 
8
 
! Отговори
аноним преди 3 седмици
Съгласен с номер2 Точно така,хамасите събориха джамията,обвиниха Израел.Изкрадоха помощите и ги продават кило захар е за 2 евро.-обвиняват Израел за глада-не им се хванаха.Сега обстрелват вътре в Газа коли на чужденци,и се надяват тук вече страните им да скочат!!!
22
6
 
2
 
! Отговори
Алито от София преди 3 седмици
Не е вярно че израел избива Газа, всички бомби идват от Русия, даже и байдън може да го потвърди, да не говорим за зеления наркоман, той сигурно е видял как Русия изстрелва ракети към Газа, до кога нато и компания че търпят натаняху, а той ще се прави на недостижим, крайно време е някой да го сложи на мястото му
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко още престъпления и извръщения Израел трябва да извърши, за да бъде санкциониран, както беше санкционирана Русия?
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Израел уби граждани на Пиндостан/Канада, Полша, Австралия и Наглобритания. - Натаняу бомбардира консулски отдел в Дамаск. Светът си затваря очите.
19
4
 
4
 
! Отговори
2 преди 3 седмици
От Украйна, оръжията преминават в арабски ръце. Какво мислите, че се очаква.
18
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А санкции на Израел все още няма... Това показва само тотално изкривеното т.н. международно право.
17
9
 
18
 
! Отговори
българина преди 4 седмици
важното е евреите да са добре , тях санкции не ги ловят, направо към трепане ще се минава
16
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евреите извършват геноцид по-голям от Холокоста. Брутална работа... Обаче нито санкции, нито нищо от Запада. Ако е за Русия, обаче, пяна им излиза на устата да обясняват колко лоши са руснаците. Това е типично за Запада. Двойни стандарти, лицемерие, лъжи и наглост.