Чуждестранни хуманитарни работници убити при въздушен удар в Газа

Сред тях са граждани на Полша, Австралия и Великобритания
Обновена: 2 апр 2024 10:13 | 2 апр 2024 10:11, Елка Василева
35
Чуждестранни хуманитарни работници убити при въздушен удар в Газа
Снимка: архив, БГНЕС

Седем служители на неправителствената организация "Световна централна кухня" (World Central Kitchen), сред които и чужденци, са били убити при израелски въздушен удар в Газа, съобщи медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа, цитирана от Ройтерс.

Сред загиналите при удара в Деир ал Бала в централната част на Газа са граждани на Полша, Австралия и Великобритания, един човек с двойно американско и канадско гражданство, както и един палестинец, заяви говорител на медийната служба.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) казаха, че провеждат задълбочена проверка на най-високо ниво, за да разберат обстоятелствата на "този трагичен инцидент". "ЦАХАЛ полага големи усилия, за да даде възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работи в тясно сътрудничество със "Световна централна кухня" в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа", се казва в изявление на военните.

"Запознати сме със съобщенията, че членове на екипа на "Световна централна кухня" са били убити при атака на ЦАХАЛ, докато са работили в подкрепа на хуманитарните ни усилия за доставка на храна в Газа", написа организацията в своя публикация в "Екс". "Това е трагедия. Работниците, предоставящи хуманитарна помощ, и цивилните граждани НИКОГА не трябва да бъдат мишена. НИКОГА", се добавя в съобщението.

"Световна централна кухня" доставя хранителни помощи и готови ястия за хора в нужда, посочва Ройтерс. Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач шеф Хосе Андрес основава "Световна централна кухня" през 2010 г., като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, засегнати от природни бедствия, бежанци на границата на САЩ, здравни работници по време на пандемията от ковид, както и на хора в конфликтите в Украйна и Газа.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите избиха десетки хиляди деца и осакатиха стотици хиляди, оставиха милиони без дом и гладуващи. Но смъртта на милиони била статистика, а на един трагедия. Световната общност не прави почти нищо срещу Израел докато извършва Геноцид. А от България чухме подкрепа за Израел, но не и оттеглянето й. Срам ме е.
14
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел, ако не стане щат на САЩ няма шанс да оцелее следващите 100 години. Арабите вече имат много пари, много оръжия и са стотици милиони.
13
8
 
35
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Въпреки касапницата и геноцида срещу в Газа,МОК допусна Израел за олимпийските игри в Париж !!!
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На *** май не им се живее. После ще ореват света, защо са ги нападнали няколко страни едновременно
11
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Санкции кога? Нетаняху в Хага кога? Милиарди помощи и оръжие за Хамас кога? Добре, че е Израел за да лъсва лицемерието на така наречения демократичен свят. Свят, който не бива да съществува.
10
8
 
27
 
! Отговори
daa преди 1 месец
Много интересна гледна точка на сащ и ес: бруталното унищожаване на Палестина и възпрепядстване на всякакви хуманитарни помощи,което е очевадно на целият свят се възприема за военна операция, а действията на Русия(много бледо копие на действията на израел) се обявава за война и диктатура....като в страната,която се извършват "военни престъпления" има ръст на икономиката с 3,5%, ръста на новите автомобили се е увеличило с 10 пъти, нац.отбор по футбол се класира на Еврпоейското по футбол.....
9
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още веднъж стана ясно, че израелците, като всички терористи, начело с началниците си от краваRистан, не ги бърка къде удрят и кого трепят. Сега Полша, Англия, Австралия, САЩ и Канада и помощи да им пратят. Пак, ръзбира се, събрани от колонии, като България.
8
2
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
Няма по-голямо щастие от това да се изпариш при демократичен и напълно законен, съобразен с международната общност, удар. Когато е демократично, всичко е по-добро. Алилуя!
7
2
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Нашите политици се изредиха да ходят в Израел на крака за да подкрепят Израел в тези удари. Какво ли ни чака? Каквото си посеем, това ще жънем. Да не стане после да питаме какво се направили, че сме изяяли бааххура? Пак гласувайте за Винету и Киру Украинеца ама гледайте много много да не ходите по моловете.
6
4
 
3
 
! Отговори
Порошенков преди 1 месец
Време и родните друзя да идат там и да загинат за идеята, така ще провокират путин да се намеси и да освободи всички.
5
5
 
25
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Какво да стне? Евреите удариха болницата. Обвиниха ,,Хамас". Американските медии, които са под техен контрол, замазаха положението.
4
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо да каже "демократичната общност"? Нападение срещу консулска служба в независима държава! Ако това не беше Израел, щяха да са оревали всички медии, ООН и съдът в Хага!Поредният терористичен акт без особени последици но пък широко оповестен от киевската хунта.
3
8
 
35
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
Евреите убиват и рушат а света само гледа потънал в кръв,до кога?!Кога ще има наказание за Израел?
2
24
 
9
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Да не стане като с "болницата" и "израелската атака"... че тогава много агенции си изядоха шапките, ама след като пропагандата успя. Удобните до ден днешен скандират лъжите на Хамас.
1
4
 
34
 
! Отговори
афроамериканец преди 1 месец
Евреите подкараха и НАТО, и пак им минава номера.