"Хамас" иска спиране на огъня, за да се открият израелските заложници

Те били на различни места в Газа, в ръцете на различни групировки
12 апр 2024 07:39, Елка Василева
8
"Хамас" иска спиране на огъня, за да се открият израелските заложници
Снимка: архив, БГНЕС

Съдбата на заложниците, държани в Ивицата Газа, може да бъде изяснена само по време на прекратяване на огъня, според високопоставен член на палестинското движение "Хамас", предаде ДПА.

Още по темата
Част от преговорите се водят, за да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, "за да има достатъчно време и сигурност за събиране на окончателни и по-точни данни за пленените израелци", заяви в "Телеграм" Басем Наим, член на политическото крило на "Хамас".

Похитените се намират на различни места в Газа и са в ръцете на различни групировки, се казва в изявлението на Наим. Някои от тях лежат и "под развалините" заедно с убити палестинци, допълва той. "Преговаряме да получим тежко оборудване за тази цел", заяви служителят на Хамас.

Наим коментира и публикации в медии, че "Хамас" е отхвърлил неотдавнашното компромисно предложение на САЩ за прекратяване на огъня, защото не е могъл да освободи 40 заложници в първата фаза на предложената сделка в три етапа. Според съобщенията в медиите първата фаза е предвиждала освобождаването на жени, войници, мъже над 50 години и на мъже под 50 години със сериозни медицински проблеми. По време на последните преговори обаче "Хамас" заявил, че не разполага с 40 живи заложници от тези категории. Това породи опасения, че значително повече от заложниците може да са мъртви, отколкото се смяташе към момента.
 
Според съобщенията в медиите компромисното предложение на САЩ е било представено от директора на ЦРУ Уилям Бърнс на преговорите в египетската столица Кайро в неделя.

Предложението предвиждало "Хамас" да се освободят 40 заложници в замяна на 900 палестински затворници - включително 100 осъдени на доживотен затвор за убийство на израелци - в хода на шестседмично прекратяване на огъня.  Израел от своя страна щял да позволи на до 150 000 разселени палестинци да се завърнат в северната част на Ивицата Газа, съгласно предложението.

"Хамас" настоява за постоянно прекратяване на огъня и за изтегляне на израелските войски от оспорваната крайбрежна зона. Израелското правителство оставя отворена възможността за продължаване на бойните действия след прекратяване на огъня. Тъй като Израел и "Хамас" не разговарят директно помежду си, САЩ, Катар и Египет действат като посредници между тях в преговорите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Близък Изток
Трима от синовете на Хания убити без координиране с Нетаняху
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Българинъ преди 2 седмици
Освободете отвечените в непровокираната атака от 7/10, в която заклахте и се гаврихте с хиляди и отвлякохте стотици. Сложете оръжието и се предайте. Дотогава - заслужен и непропорционален бой, където се криете - Газа, Ливан, Сирия, Ирак, Йемен, Иран, Катар и Турция.
4
5
 
0
 
! Отговори
като ги унуждат преди 2 седмици
на каптагонче и ги дерат живи групировките на хамас напомнят за действията си по отвличането на пара военните цивилни от мосат без мосат да ги усетят и без да реагират адекватно цял ден . после освободените разказват розови версии , а срамът го крият . нетаняху ги е избил всичките 256 заложници от много страни . 600 войници, 1300 избити в деня на терора . юдеистите не са цивилизовани .
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искат време да пристигне ново оръжие от Иран
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никакво спиране, до крак всичкото туш
1
4
 
13
 
! Отговори
нов преди 2 седмици
Гади ми се,като чуя думата палестинец.Категорично-това не са хора.Ясно е,че се избили заложниците.Отговорът следва да бъда само един по отношение на терористите-трепане.