В Норвегия не се спазват човешките права

Докладът на ООН с обвинения към страната
Любомир Чолаков @lyubomircholakov.blog.bg 3 дек 2012 11:36
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
3
5559
Комитетът на ООН по правата на човека обяви Норвегия за неблагонадеждна държава в сферата на спазване на човешките права и понижи статуса й от позиция "А" до позиция "Б".

В статия на норвежкия вестник "Моргенбладет" от 29 ноември се казва, че Норвегия е била предупредена за възможно преразглеждане на статуса й в областта на спазване на човешките права още през август 2012 г. Директорът на норвежкия Център по спазване на човешките права Нилс Бютеншьон смята, че рискът от понижаване на статуса на страната още тогава е бил значителен. Миналата седмица ООН съобщи, че е утвърдено понижаването на нивото на акредитираните държавни учреждения в Норвегия по защита на човешките права от статус "А" на статус "В".
"В"-статусът лишава Норвегия от право на участие в различните наблюдателни съвети и органи по правата на човека към ООН. Също така страната вече е лишена от правото да гласува при различните решения по въпросите за защита на човешките права в международната организация, поясни Н. Бютеншьон.

По този начин Норвегия е наказана по-строго, отколкото с просто понижаване на статуса - тя фактически е вече лишена от възможността за пълноценно партньорство.

Н. Бютеншьон признава още пред "Моргенбладет", че такова решение на ООН е позор за Норвегия, но също и, че е справедливо. В частност, той отбеляза, че днес в Норвегия се нарушават правата на човека минимум в 3 области:

- към гражданите се прилага принудително лечение в психиатрични клиники; - не се спазват правата на имигрантите;

- най-потърпевши са децата, попаднали в мрежите на норвежката система за социална защита, които са лишени от всякакви права.

В заключение кореспондентът на "Моргенбладет" се интересува дали Норвегия има намерение да протестира решението на ООН за понижаването на статуса й.

На това директорът на норвежкия Център за правата на човека отговаря, че не вижда необходимост от такава стъпка, защото оценява присъдата на ООН като напълно справедлива. Сега по отношение на спазването на човешките права Норвегия е в група "В" заедно с такива страни като Чад и Таджикистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Царя преди 10 години
Тия добре ли да принизяват така Таджикистан?
4
0
 
2
 
! Отговори
M.J преди 10 години
Това е много сериозно..... много богата държава, и понеже имат много пари и се чудят какви извращения да практикуват.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След втората световна ,ВСИЧКИ деца родени от немски военни и местни жени в Норвегия са обявени за психично болни и настанени в психиатрични клиники за принудително лечение .за да го спаси , бабата на едно такова дете бяга заедно с него в Швеция И така след години се ражда групата АББА .А ,,децата останали в Норвегия и до момента не са получили компенсации .Смях а не човешки права
2
9
 
0
 
! Отговори
АнонЕ преди 11 години
Мисля, че това е шега))
1
1
 
26
 
! Отговори
реалист преди 11 години
А в България се спазват само правата на *** ,а българите нямат никакви права ,само правото да хранят *** !!!