Вегани срещу животни

dimitar dimitrov @freeoldmen.blog.bg 6 апр 2013 20:15
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
118
7433
   Някои привърженици на вегетарианството често пламенно защитават тезата, че не трябва да ядем/убиваме/ горките животинки, ами да ги оставим да си живеят.  Позволих си да разсъждавам малко по този въпрос и стигнах до следните изводи:
  Към момента, имаме в световен мащаб много животни, използувани за храна/говеда, овце, свине, кокошки и други/, наброяващи милиарди бройки. Да си представим, че Великата Веганска Революция е успяла, и на целият свят е наложен пълен отказ от консумация на месо, мляко, яйца и прочие... В демократичните страни, разбира се, чрез избори, в по- малко демократичните- по обичайните методи/нежни революции, малце кютек, напалм.../. Та редно е да си помислим, че на нашите по- малко разумни братя това ще даде златен шанс за развитие и животните ще стават все повече.  
  А дали е така? 
  Опасявам се, че не.
  Просто в момента, в който стане ясно, че вече от животновъдство не може да се печели, хората и капиталите ще се отдръпнат  и секторът ще се срине.
    И тогава, за броени години,  от милиарди броят на животните ще остане хиляди, по зоо и увеселителни паркове. А на това му викат геноцид!
    Може би някой ще предложи решение, да пуснем животинките в площите, където и без това садим култури за храната им и там да се плодят на воля. Е да, но на едно тревопасно човечество ще му трябват всички обработваеми площи, за да се изхрани...
    Думата ми е за екстремистите-вегани, дето употребяват лозунги като: "Обичаш ли животните? Как можеш да ги ядеш тогава?"
     Отговорът ми е: Да, обичам ги
.И ги ям, за да ги има!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Когато аргументите свършат,отстъпват място на обидите.....всеки един от вас използва това което природата му дава за да живее....имайте поне малко уважение бе.
43
4
 
5
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
до анонима 67 И къде са сега тези нации, ако ги сравним с нормално-ядящи? Няколко века назад.
42
1
 
3
 
! Отговори
az преди 11 години
До АнонименТогава ще се яде люцерна
41
7
 
5
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 11 години
Кат се родат децата ги тъпчат с мляко нарочно,за да ги пристрастят към животинската храна.Бебетата имат нужда само от целулоза, шума и светлина и не ги разглезвайте от първият ден.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 24 да ама го е "казал" на 2ма човека не на 7 милиарда пък и тая книга буквално ли ще я приемате или метафорично... решете най-сетне че почнах да получавам главоболие
39
5
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
Абсолютно грешиш, не съществуват протеини, които да не могат да се набавят от растителна храна. Това не го твърдя и лекари - най-върли противници на вегетарианството. Няма ги всички незаменими аминокиселини в една растителна храна, но при комбинирането на растителни храни се набавят всичките. Тези аминокиселини , мисля бяха 8 на брой, са незаменими само защото тялото не може да ги синтезира, а трябва да се внесат от вън, а не защото могат да се набавят само от месо!!!
38
3
 
7
 
! Отговори
до Йоанна преди 11 години
Тогава плющи глухарчета в несвяст и използвай и малкото капацитет,който природата ти е дала.
37
1
 
1
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
Бабо Пенке- раста, че то така какво ще си сложим на масата утре? А, сетих се, Веганите ще измислят...
36
1
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Дори и кучето ми е възпитано да не се изхожда в храстите,защото те не са място за уриниране или отделяне на екстременти.Възпитавали са ме да не споря с простака,защото трябва да падна на неговото ниво и тогава той ще ме победи с опит.Хубава вечер
35
4
 
3
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
до индивиди като Татко Защо екземпляри като вас много състрадават на животните, а са готови да прережат гърлото на ближния си?
34
4
 
3
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
никой НЯМА да се издигне духовно защото милиарди животни ще умрат,но някой може да се издигне духовно, преди да отнеме чужд живот за да се нахрани....
33
3
 
3
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 11 години
Баба Ванга казваше често,че растенията също са живи същества,а аз много вярвам на тази мъдра жена.
32
4
 
1
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
до Йоанна Отново измествате темата, но това не може да скрие факта, че сте съгласна милиарди да умрат еднократно, само и само останалото малцинство да се издигне духовно...
31
1
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Напротив, доста от растенията разчитат на хората или животните да изядат плода за да се размножават. Семената не се разгаждат в стомасите и животните, а и хората (ако не ползват канализацията), ги разпространяват на километри от растенито - изтопчник. Изключение е може би яденето на ядки и семена.
30
2
 
6
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
предполагам,че не си наясно и с това - колко вода отива,само за да можеш да хапнеш парче месо.Веганството е начин на мислене и начин на живот - здравословен и лишен от насилие.Еволюирал е от вегетарианството, в директен отговор на масовата индустриализация,довела до много повече беди от колкото ползи.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човешката цивилизация започва да прогресира с откриването и развитието на земеделието в Месопотамия и Египет! Дори днес няма развита цивилизация на планетата Земя, която да разчита само на животновъдство в какъвто и да е вид, по простата причина, че за да го развиваш, дори и само от пасищен тип, е необходимо развито земеделие и изобилна растителна храна както през лятото, така и през зимата. А използването на повече и само растителна храна е най-прекия път за ликвидиране на глада в сетовен мащаб
28
2
 
1
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
до Шматарок Изключително изчерпателно! Така и трябва да бъде. Но трябва да отбележа, че аз не поучавам никого. Изразих мнението си само за един проблем, а ме нападат все едно съм преродения Хитлер ;)))
27
1
 
4
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
въпроса не е в това - дали да отглеждаме животни,а как ги отглеждаме и за какво.друг аспект на съвременното животновъдство,който ви убягва, е че отглеждането на животни за храна на човека - дирекно води до глад на милиони хора(поради факта,че площите, които иначе би трябвало да се засеят с култури за храна на човека,сега се ползват за производство на храна за селскостопански животни), а също и отделянето на огромни количества метан (над 30%) които ни тровят..
26
4
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Същата е логиката когато се храниш с плодовете на растенията.Те раждат плод защото по този начин се възпроизвеждат,а ти се възползваш от тях и ги лишаваш от това им право.
25
2
 
2
 
! Отговори
freeoldmen преди 11 години
до Йоанна 33 Отново не сте конкретна. Имате предварително изградено мнение, но като много други вегани бягате във висините на теологията, философията и не знам какво още... Въпроса ми е ясен- ще бъде ли добре за животните, ако престанем да ги ядем/отглеждаме/?