Посрещането на 2014

Мая Мая @sunflower.blog.bg 1 яну 2014 15:29
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
3
2079
Не помня вече от колко години се каня да ида на площада да посрещна новата година сред тълпата, с чаша вино и фойерверки и все няма кой да ми уйдише на ъкъла. Имам един далечен спомен от едно от най-хубавите ми посрещания на нова година в Лом, някоя и друга година след промените, когато бях безкрайно учудена, че почти цял град се събираше на площада в 12 часа. По-късно установих, че и в родния ми град се е появила такава традиция, но уви – все не стигах да се включа.

Е, тази година Милото се нави да го направим и въпреки че на пръв поглед не е кой знае какво събитие, ми беше много приятно. Тръгнахме към 11:00 от края на края на града, където живея в момента и по улиците нямаше никой. На площада също нямаше почти никой, но поне вече имаше музика и два щанда с кебапчета и греяно вино.  В първият момент на Милото му беше неудобно да идем и да си вземем вино – явно не е свикнал с подобни светски събития, на които се раздават безплатни хапки и пийки, но после неохотно склони. Посрещнаха ни ухилиени до уши чичковци, които с такъв кеф ни предлагаха кебапчета и ни наляха вино, че всякакво неудобство у нас се изпари. Около чичковците се въртеше и един мой познат,  който ми е селски, а тук да си селски на някой е привилегия, която автоматично те поставя над нормалните хора и само малко по-ниско от близките и приятелите. Използва се често и звучната дума „нашенец”,  за която някой ден ще напиша отделен и пространен пост.

Та „селският” ми (разбирай селото на тате, че аз все пак съм си родена в града), беше доволно подпийнал и весел, весел и ни отдели поне 5-10 минути от времето си, за да ни потупва по гърба и да ни обяснява колко ни харесва и уважава и двамата, но особено мен, защото съм му селска и ние селските сме …. абе, голяма работа.  После успяхме дискретно да се преместим с няколко щанда встрани, за да си пием вино на спокойствие и да чакаме новата година. Аз първоначално си мислех, че кмета черпи с шампанско за новата година, но греяното вино, определено е по-добрият вариант, хем уж снощи не беше голям студ.

И тъкмо виното в чашите ни (а аз обожавам греяно вино) започна да намалява и изстива и ето ти го „селският” се появява отново с две кебапчета набучени на една вилица и ни ги подава – за мезе. Извини се за едната вилица, а аз му казвам: „Няма нищо, но сега ако донесеш и по още едно вино… ” и той замина да изпълнява поръчката. Изобщо не ми се ядеше, но как да му откажем на човека! Кебапчетата бяха ледени и от там ужасни на вкус и само топлото вино спаси положението.

После новата година дойде, кмета се сети точно в 12:00 да говори – е, макар и няколко думи само, но поне да му бяха дали микрофона в 12 без 5. Вярно, че хората си играеха хоро до последния момент, но един каунтдаун щеше да е много по-добре. Ако трябва да съм честна така и не хванах точният момент, в който стана 12:00, защото не съм сигурна колко е точен часовника на телефона ми, а и кмета не беше сигурен май :)

Много ми се щеше да изиграя дунавското, но като не съм го научила още, се задоволих с две от следващите хора и танц на песента „Нова година” на Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Към 12 и нещо случайно срещнах мама на площада и успях да и честитя новата година и да изиграя едното хоро с нея.

Чудото на новогодишната нощ според мен се състои освен в купона с напиването с близки и приятели или някаква друга шумна тълпа и в това, че колкото и да е скептично и песимистично настроен човек през годината, в момента на смяната на годините, в момента на началото на нещо ново някак не можеш да се отървеш от промъкването на един лъч надежда, че …. нещо все пак ще се промени, нещо ново ще се случи, нещо ще получиш ….. а, ако не, просто ще идеш да си го вземеш. :)

 

 

Честита Нова Година на всички! Да сте живи и здрави, много добри, късметлии и големи щастливци! :)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ ТАКА И НЕ РАЗБРАХ ЗА КОЙ ПЛОЩАД СТАВА ДУМА, НО АКО ГОВОРИМ ЗА СОФИЙСКИЯ ПЛОЩАД - ТОВА БЕШЕ ПАРОДИЯ НА НОВОГОДИШНО ПОСРЕЩАНЕ. С ТЕЗИ МУЗИКАЛНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ, В КОИТО ПРОБЛАДАВАХА ОТВРАТИТЕЛНИ ЦИНИЗМИ. САМО НИКОЛИНАСЕ ПРЕДСТАВИ ДОСТОЙНО, ОСТАНАЛИТЕ БЯХА "ГОЛА ВОДА" - ЦИНИЗЪМ, ФАЛШ, ЧАЛГИ.И ТОВА ОТ ИМЕТО НА БНТ- ДЪРЖАВНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ НА БЪЛГАРИЯ. СРАМ И ПОЗОР !!!КАКЪВТО БЕШЕ Т.Н.НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ, ТАКЪВ НИ Е И ФУТБОЛА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО. ПРЕВЪРНАХМЕ СЕ В ТУЗЕМСКА ДЪРЖАВА С ДИВО ПЛЕМЕ. ПОЗОР!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А аз пък толкова години - все на площада. Ама тая добе решихме - не. На купон у един приятел. И беше далеееч по-хубаво от площада...
1
1
 
2
 
! Отговори
kasnaprolet9999 преди 10 години
Дано да ти се случи чудото, а ако не, то сигурна съм, че сама ще си го вземеш, оправна жена си и знаеш, че от нас самите зависят решенията за важните неща в живота. Много здраве и късмет на теб и твоите близки.