Шисти земетресения в САЩ могат да станат по-силни

Захари Андреев @zahariada.blog.bg 8 май 2014 11:12
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
11
1945

Шисти земетресения в САЩ могат да станат по-силни
07.05.14 11:31
 

 

Сеизмични проблеми, причинени от вторична дейност в развитието на нефт шистови находища в САЩ могат да станат по-сериозни . Експертите прогнозират , че силата на тези причинени от човека бедствия в бъдеще може да се увеличи .

Предмет на шистов земетресение бе докоснал по време на годишната среща на сеизмологичен общество на Америка ( сеизмологичен общество на Америка , SSA) , който се проведе от 30 април до 2-ри май, 2014 в Анкоридж, Аляска.

Учените отбелязват, че инжектирането на отпадъчни води в кладенците да я съхранява , както и технологията на хидравличното разбиване ( хидравлично разбиване ) може да бъде причина за земетресенията се дължат на засиления натиск върху съществуващите линии за неизправности в геоложки формации. Заслужава да се отбележи , че в САЩ има нов термин, който описва данните от човека бедствия на . Това frackquake - производно на думата Fracking и земетресението.

След конференцията в Anchorage в списание National Geographic публикува статия "Scientists Warn of Quake Risk From Fracking Operations",
в което се отбелязва , че въпреки че шистов земетресение все още остава слабо позната и е трудно да се предскаже явлението , експертите имат основание да смятат , че степента на тези земетресения в бъдеще може да се увеличи .

Конференцията включваше ново проучване, за да бъде публикуван в бъдеще. Редица учени, които го представят , заяви, че тъй като обемът на отпадъчните води в инжекционните кладенци , за да ги съхранява , както и общия брой на кладенци , които се използват при хидравличното разбиване , може да увеличи силата на земетресения и по-тежки земетресения ще бъде новият " норма " в развитие на шистов .

До сега, повечето предизвикани от човека земетресения , предизвикани от развитието на шистов които са били изследвани в САЩ през последните години , достигайки средна стойност от около 3 по скалата на Рихтер.

Въпреки това, през 2011 г., се наблюдава Оклахома земетресение от 5,7 точки. Тя се превърна в най-мощната от човека земетресението , която е била причинена , според учените , развитието на нефт шистови находища в Съединените щати . В списанието геология през 2013 г. публикува проучване по този въпрос
("Potentially induced earthquakes in Oklahoma, USA: Links between wastewater injection and the 2011 Mw 5.7 earthquake sequence").

 

Учените отбелязват, че земетресенията не се случват само в случаите , когато производството на битуминозни шисти , или за складиране на отпадъчни води се извършва в близост до потенциално сеизмични геоложки формации. Kathy Керанов , асистент професор по геофизика в университета Корнел , по-специално , каза : "Различните модели на напорен резервоар , която ние смятаме , показват, че тези гигантски кладенци , които се използват за съхранение на отпадъчни води , самата налягането може да се простират на десетки километри . Той е много по-голяма , отколкото преди приема . "

Art McGarry , геофизик в USGS ( Geological Survey САЩ , USGS ) , говорейки по време на конференцията , изрази мнение, че " обемът на инжектираната вода е фактор, който влияе върху величината на земетресенията , както и честотата на инжектиране се отразява на честотата на възникването им . "

Според USGS , през последните четири години се записват около 450 земетресения с три точки или повече, или средно на повече от 100 години . През периода на наблюдение 1970 - 2000 години. средният брой на такива земетресения е около 20 .

Рязкото нарастване на броя на земетресенията е шистов беше причината за създаването на специална комисия , представляваща няколко американски щата , което е активно развиващите шистои
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
tuk преди 10 години
тук няма МИСЛЕЩА ТИКВА ..НИТО ЕДНА има само шистови кратуни,На всеки трезво мислещ са му ясни последствията от този шистов ***
9
2
 
1
 
! Отговори
Наивник преди 10 години
А бе тоя от няколко години све громи запада ! Кога намира толкова време да пише глупости ?Ако му плащат добре, ама ако е безплатен ***, женаму трябва да го изгони !
8
2
 
0
 
! Отговори
хх преди 10 години
Не се стряскайте бе хора. Този "автор" е на лечение в психиатрията на 4 км. и докато скучае в болницата, дращи разни простотии и ги набутва по блоговете, та да изкара някой лев от фирмата на моника станишева.станишева и кутев плащат прилично за всяка простотия.А човечеца не стига че болен, ами и беден.Не му се вързвайте.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Превода е лош, но това е истината.
6
0
 
11
 
! Отговори
До ДРЕ преди 10 години
Дре, ти откъде си сигурен, че "тоя брадатко" наистина е против шистовия? С тоя превод той фактически напълно *** темата. А шистовият добив е вреден и опасен за България! Набий си го в главата! Давам ти това инфо безплатно. Не искам нито долари, нито рубли. И виетнамски донги не искам, даже. Искам Добруджа да си остане житницата на България, а не да се превърне в лунен пейзаж. Разбра ли ме или трябва да ти го обясня и с картинка?
5
3
 
3
 
! Отговори
Мери преди 10 години
Това е безумие, идиотщина и тотална липса дори на грам мисъл при публикуването му! Вашият сайт си еб***ва майката отвсякъде!
4
14
 
3
 
! Отговори
ДРЕ преди 10 години
Абе нали тоя брадатко требе да напише нещо против шистовия, за да угоди на *** и да прибере някоя рубла. Иначе има истина в това, ама чак пък толкова....
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избягвам да критикувам, ама това някакъв майтап ли е? Как може такова безобразие? Толкова ли нямате човек, дето да знае 2 думи на английски? Е бива, бива, ама чак толкова. Почти нищо не се разбира от статията.Хубаво, копирана е от блог, ама поне веднъж не сте ли я чели да видите сами,ч е не се разбира нищо? И това ако е медия, аз съм трамвай. С копи и пейст и аз мога да си направя медия в гаража на баба ми на село. Паднахте ми в очите съвсем.
2
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Боже какъв неграмотен превод - Ама вие съвсем си сривате имиджа на електронна медия - То така -Копи Пейст всеки може ))
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като превеждате с Гугъл Преводач, редактирайте си текста ръчно. То това на нищо не прилича. Бива мръзел, ама чак пък толкова... За 5 минути се оправя такъв текст.