Съвревменнта еманципация - борба за равноправие или война между половете

Антонина Бадалова @antoninna.blog.bg 8 май 2014 11:16
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
6
6375
      Определението за еманципация е "освобождаване от състояние на зависимост, предрасъдъци и ограничения". Естествечият стремеж на жените към самореализация, необходимостта от принос към света, както и от по - високо лично самочувствие, води и до феминистките движения, целящи равноправие между мъжете и жените, признаване на качествата ни. За начоло на тези движения се счита края на 19 век, когато жените в Америка се борят за правото си на вот. Но съвременните исторически анализи по темата интерпретират проблема като дълбоко психологически, процес, започнал много по - рано, породен от желанието на жените да имат място в обществото, различно от това на майка и домакиня. Днес можем да учим, каквото пожелаем, да работим професия, която сме си избрали, да бъдем лидери, да си поставяме цели, да имаме мечти, да ги осъществяваме, да покоряваме върхове. Извоювали сме си независимост във всяко едно отношение или поне е така на теория. За съжаление в света има все още ужасяващи примери за потисничество и лишаване на жените от права, унижаването и малтретирането им. Но съвременнта жена, извън арабския свят, има всички шансове да бъде успяваща и високо ценена, конкурентна на мъжете в професионално отношение. Тук вероятно е моментът да попитам така ли е и в семейството? Дали сме равнопоставени във връзката си. Модерната идеология на феминизма уж поставя пълното равноправие между двата пола и включва участието на мъжа в домакиснски задължения и разпределението им по равно. Което, разбира се, е справедливо решение и съвременните мъже отдавна са приели тази роля. Донякъде неохотно.
      Би следвало да сме благодарни на предшественичките си за всичко, за което са се борили, за успехите им и може би еманципацията трябваше да бъде един завършен  процес, на който да се радваме. Да бъдем щастливи за себе си. Но ние сме я продължили. И след като вече имаме правото да гласуваме, да ходим във всякакви заведения, на различни обществени мероприятия, да учим, да работим, да се развиваме, да получаваме помощ за отглеждането на децата си и прочие  за какво друго да се борим. Каква е целта ни? Надмощие в личните ни взаимоотношения...Донякъде се превръщаме в мъжемразки, които не са склонни на компромиси, които искат да докажат на човека до себе си, че не са зависими от него по никакъв начин включително и емоционално. А в същото време искаме разбиране и подкрепа. Е, няма как да ги получим.   Не е ли съврменната еманципация  едно мнимо движение за огранизаване на правата на мъжете, с което отхвърляме възможността за пълноценно общуване в семейството? Война между половете. Безсмислена битка за величие, в която няма победител. Изграждаме взаимоотношенията си като конкуренти, а не като партньори, разчитащи един на друг. Не сме всеотдайни и естествено е и другият да не е всеотдаен и грижовен към нас. Това, което мислим и чвстваме, го излъчваме и съответно получаваме. 
       Още в древността жената е поставена на пиедистал като богиня на красотата и любовта. Афродита олицетворява и живота, плодородието, пролетта, началото, тя е изобразявана сред цветя. Разбира се легендите я представят и в отрицателни окраски, но не в това е въпросът сега...Основният проблем в общуването между половете е това, че сме загубили способността си да бъдем богини, да носим в себе си красота и хармония, уют, обич. Абсолютна самостоятелност  е зависимост и ограничение, предрасъдък, че трябва да бъдем водещи, агресивно манипулиращи. А верояртно старият метод "с памук да му вадиш душата" е много по - резултатен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
антифеминист преди 7 години
До 7 - Реалността! Жените може много неща да искат, но по начина който ги искат, никога няма да ги получат. За да бъдат уважавани, трябва да го заслужават. Съществуват единствено за да раждат, а не да се бъркат в мъжките дела. И, да! Светът където мъжете допуснаха феминизма ще се срине. Ислямският свят с бързи темпове завзема територии, защото е имунизиран срещу феминизъм. Жена там гъкнала за равноправие умира веднага. При нас за нечовешките условия на живот са си виновни самите жени.
6
4
 
3
 
! Отговори
Реалността преди 7 години
Да, света ще се срине, защото жените искат да бъдат уважавани...Проблемът идва от останалите комплексирани мъже, които не могат да признаят че някоя жена е по - добра от тях в много отношения. Да си емоционално зависима не е признак за получаване на подкрепа. Призивът е да бъде помогнато на тези жени, които живеят в нечовешки условия, само защото са от даден пол. Заради егото на някои - други трябва да бъдат малтретирани.Не е ли недопустимо в 21 век така брутално да се нарушават човешките права?
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера какво толкова лошо и обидно има в това една жена да ражда и гледа деца и да се грижи за семейния уют?
4
5
 
11
 
! Отговори
Наш човек преди 9 години
в трудови войски, или миньорки - немислимо нали! Феминистките искат от мъжките роли само сладкото - командаджийскте професии, политиката биднеса и т.н . А кой ще ражда тогава - тия като правило не искат да раждат, камо ли по много за да оцелее например нашата нация. А мъжете не могат да раждат, природата се е погрижила за разделение на труда между половете, и ако мъжете загиват на война или при трудови злополуки, те имат и някои мънички привилегии,като тази да не се месят много в домакинството
3
4
 
7
 
! Отговори
Наш човек преди 9 години
Феминизмът, като много други мерзости за съсипване на стария морал е изобретен в либералните САЩ. Войнстващия феминизъм там ги е превърнал в матриархат, от който се учат всички феминистки на света за своите номера срещу мъжете. И какво постигнаха - разрушиха семейството, опитват се да превърнат мъжете в метросексуални ***, които да командуват. Но не могат да вървят срещу природата - какво биха казали тезе феминистки насила да ги вкарат в армията например, както в Израел? Или си ги представете
2
0
 
4
 
! Отговори
ABTOP преди 9 години
СъвревменнтаЕТО, ТАКА СЕ ПИШЕ НА БЪЛГАРСКИ С КИРИЛИЦА!
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за каква еманципация се говори, майка ми работи, готви, чисти, оправя. Баща ми пръста си не мърда вкъщи, въпреки че вече е пенсионер.Каквото и мома да съм взел вкъщи, не бутва нищо, освен със скандал.Далеч съм от мисълта, че не трябва да помага вкъщи мъжа, ама айде да е 50/50.А иначе вяла кълки цял ден, аз нося 90% от парите, но вкъщи няма кой нищо да бутне.Да ти ... еманципацията.