Руски експерт: Путин клекна на Китай!

Angel Marinov @meto76.blog.bg 22 май 2014 09:58
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
39
5266

Руски експерт за газовия договор с Китай: широки хоризонти за путиномиката

Съгласието на Пекин означава, че за да "натрие носа" на Запада, Москва е била готова на колосални отстъпки


От коментар на Владимир Милов, директор на независимия "Институт за енергийна политика" в Москва, в slon.ru

Владимир Путин замина за Китай с основната цел да покаже на европейските си партньори, че твърденията за насочването на "Газпром" на изток стават реалност, така че не Русия трябва да се притеснява от санкции, а Европа - от загуба на доставки. Още през 2006 г. той подписа в Пекин меморандум за сключването на договор за продажба на газ на Китай, след което започна безкрайна сапунена опера, в която пред няколко месеца руски представители обявяваха скорошното му случване, но то все се проваляше. Къде е причината за това?

Първо - ширещата се представа, че енергийните потребности на Китай са толкова огромни, че няма как да мине без руския газ. Китай е въглищна държава и това е политика, свързана с енергийната безопасност (въглищата се добиват в страната и енергетиката не зависи от внос), често за сметка на екологичната.

Още през 90-те години, когато започнаха преговорите за евентуални газови доставки от Русия, китайците си го казаха направо: нямаме никаква изгода да купуваме вашия газ, който е много по-скъп от нашите въглища. И така - 20 години.
През това време Пекин променяше баланса на енергийните си ресурси, но със скоростта на костенурка - за последните 10 години делът на природния газ се увеличи от 2.5 на сегашните 5%, или около 100 млрд. кубически метра годишно.

Второ - самият Китай е голям производител на газ, 7-и в света, като от 2000 г. собственият му добив нарастваше със 7-8 % годишно. Разликата днес в полза на вноса вече е само около 40 млрд. куб.м - по-малко от руския износ за Украйна в най-добрите години. Освен това Китай може да си доставя втечнен газ откъдето поиска - Австралия, Югоизточна Азия, Африка или Близкия изток.

Това е тайната на продължителната китайска несговорчивост към руските оферти. Междувременно Пекин прагматично реши и въпроса с газопровода от Туркменистан, която му предложи не само по-изгодни цени, но и достъп до находищата и контрол върху тръбата - нещо немислимо за Москва.

И ако Китай следва собствените си прагматични интереси и не желае да пръска средства, сключената най-накрая от Путин газова сделка е на път да бие всички рекорди в това отношение - и олимпиадата в Сочи, и предстоящото наливане на пари в Крим.

На принципа, на който работи путиномиката, главното за топ 30-те руски компании начело с "Газпром"  не е да създават стойност, а да източват бюджета. Газовият договор с Китай открива широки хоризонти за това заедно с китайските кредити, които ще плащат бъдещите поколения. По петролната сделка взехме 25 млрд. долара, сега сумата ще е най-малко двойна.

Накратко, от газовата сделка с Китай бюджетът на Русия няма да получи нищо. Това, което се планира, е полагащите се на държавата приходи от разработването на източносибирските находища да се подарят на китайците.

В случая има две новини. Добрата е, че Путин не е вечен и все някога това безумно хвърляне на националните богатства на вятъра ще се прекрати.

Лошата е, че договорът вече е подписан, а това означава, че Русия - само за да "натрие носа" на Запада - е била готова на колосални отстъпки. И дори след време да се наложи промяна или разтрогването му заради неприемливи за страната условия в него, това също ще бъде болезнен процес.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/05/21/2304846_ruski_ekspert_za_gazoviia_dogovor_s_kitai_shiroki/?p=0

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
Не схванах!Ако Газпром смуче бюджета на Русия,кой го пълни?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Злобара ДемонНяма смисъл да се гледа договорите с рубладжийте струват по-малко от хартията на която са написани!
27
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 10 години
И не само това!За огромно изумление на "световните експерти" затворените нефтени кладенци по горбачово време пак дават нефт!И въпреки воплите на "световната демократична общественост",че нефта свършва,той не ще и не ще да свършва!Изобщо,лоша работа!:))
26
6
 
5
 
! Отговори
Николов преди 10 години
До Анонимен : Руснаците имат поговорка :" ИСТИНА ГЛАЗА КОЛЕТ/истината боде в очите/" !!! Тази статия ясно показва как Путин набута Русия и народа й в калта !!! Сега "гордо" изпъчен обикаля по света да демонстрира независимост и мащабност ! ЖАЛКА РАБОТА!!! Ако пътя на Русия беше към Китай и Иран , преди 300г. Петър 1 щеше да отвори "прозорец" към тях , а не към Европа !!! КГБ-иските инстинкти на Путин и обкръжението му търсят враг в САЩ,по стар навик,но Китай ще ги нареди - сега газ,после Сибир
25
3
 
5
 
! Отговори
Злобара Демон преди 10 години
Ей, големи експерти има във форума! Кой всъщност е видял договора, та толкова компетентно дискутирате! Кой, питам?
24
3
 
6
 
! Отговори
GOGO преди 10 години
До работещ - НА ТОВА ЛИ МУ ВИКАШ "УНИЩОЖАВА НАЦИОНАЛНОТО БОГАТСТВО НА Русия"?За 12 години Путин:увеличи бюджета на Русия 22 пъти, брутния вътрешен продукт 12 пъти (от 36-то място в света, Русия днес е на 6-то място)Върна 256 залежи на полезни изкопаеми под руска юрисдикция (под чужда останаха само 3). Средната заплата в на държавните служители увеличи 18,5 пъти. Средната пенсия се увеличи 14 пъти. Намаляването на населението спадна 71,5 пъти. обемът на автомобилния пазар се увеличи с 45%
23
5
 
6
 
! Отговори
До msc преди 10 години
"НЕЗАВИСИМ ИНСТИТУТ спонсориран от ....САЩ!Т!Коментарите са излишни."---Абсолютно вярно - имат ги стотици такива в Русия - изключително мощна 5та колона на запада. Г-н Маринов вместо да повтаря ала-бализми по-добре да погледне какво мисли борсата:Акциите на Газпром подскочиха веднага след подписването на сделката - при инвеститорите пропагандните промивки не вървят, там играят пари и щом те казват че сделката е успешна, значи е.
22
2
 
14
 
! Отговори
msc преди 10 години
НЕЗАВИСИМ ИНСТИТУТ спонсориран от ....САЩ!Т!Коментарите са излишни.
21
2
 
12
 
! Отговори
ТОШО преди 10 години
АЛА ,БАЛА КОМЕНТАРИ ! НЯКАКВА ПЕРСОНА ОТ АМЕРИКА ,ДНЕС КОМЕНТИРА ПО РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ В БЪЛГАРИЯ ,ЧЕ ДОГОВОРА НА МОСКВА С ПЕКИН БИЛ СКЛЮЧЕН ПРЕДИ НЕЗНАМ СИ КОЛКО ГОДИНИ И НЯМАЛ НИКАКВА ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА . МАЙНА ,/ не Пловдивска /НЯКОЙ ДА ТИ Е ЗАДАВАЛ ТАКЪВ ВЪПРОС ИЗОБЩО ? НЕ Е ! ИЗЛИЗА ,ЧЕ ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА И ТО СИ Е ТАКА ! ИЗМИТАЙТЕ СЕ ОТ УКРАЙНА И ОСТАВЕТЕ УКРАИНЦИТЕ ДА СИ РЕШАТ ПРОБЛЕМА ! НА ВАС ГОВОРЯ , АМЕРИКАНСКИ УБИЙЦИ НА ЦЕЛИ НАРОДИ - НЕ НА РУСНАЦИТЕ !
20
11
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
До Анонимен--5 ;Защо питаш ? Нали с Русия сме "братски" страни.Нали честваме Нейния празник на победата ,който е ОКУПАЦИЯ за нас.Нали русофилите обичат русия повече от Б--я.Нали на Сидеров му плащат от Русия. Той е руски патриот. Има още много....
19
7
 
19
 
! Отговори
se преди 10 години
Тази статийка просто не трябва да се коментира.Отвсякъде лъха на русифобия и не познаване на материята.Попрочетете малко преди да пишете измислици господа!
18
2
 
6
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
DO 20:AIDE KATO TI E BRATSKI NAROD ZAMINAVAI ZA SIBIR........ BULGARIA E TRAKIISKA ZEMQ I TAKAVA SHTE SI OSTANE ZAVINAGI....... TUKA NE6TEM SLAVQNSKI NAVLECI I DRUGI VIDOVE MANGASARI(KYURDI I PROCHIE) TAKA CHE OSVOBODI OT PRISUSTVIETO SI TRAKIISKATA NI ZEMQ!!!!
17
20
 
15
 
! Отговори
русофил преди 10 години
Путин ще накара руския народ да страда много, заради неговата комплексарщина. Договорът с Китай е е крайно неизгоден за Русия. Мъчно ми е за братския славянски руски народ, който страда от ботуша на кремълския гном.
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди броени дни Путин се ,,надупи'' и на Иран, предстои да стане същото и с други страни, които не изпълняват безпрекословно указанията на Вашингтон.Отговорете за себе си, ако можеха на Запад да предотвратят подписване на тези договори на Русия с Иран и Китай, щеше ли да го направят? В началото на обявените санкции се опитаха да приласкаят Иран, но там постъпиха достойно и не забравиха кой ги мори с ембарго толкова време.В Изтока има още някакъв морал. докато при нас *** надделява.
15
5
 
22
 
! Отговори
Независим преди 10 години
Този 'експерт' е обективен като Огнян Минчев и Александър Йорданов:)))А на Работещ -10 Що не попрочетеш малко статистика от ООН и каква Русия е заварил *** и каква е сега. Ще ти помогна с две думи - от 20 на 620 млрд в касата на държавата . Нищо общо с това, което твърдиш. А ако имаш и деца - в Русия детските са 55 $ на дете плюс 10 000 $ т.нар Матерински капитал - еднократна помощ. Сравни ги с българските . С което не казвам , че Русия е земния рай...
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички не само ще клекнат на Китай, ами и други работи ще ви се случат.Първа икономика в света, а ако само отворят границите и пуснат половината стадо да отиде в богатия Запад, това ще е краят.Това не са няколко милиона сирийци, афганистанци, а напаст.
13
27
 
5
 
! Отговори
исус е педал преди 10 години
Путин се надупи на Китай!Големият езически чичко Сияростно го вкарва във православният *** на джуджето Путин.Колко е смешно православието, да живее православието!
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз "руски експерт" от "независимия институт", да е руски колко да е руски, колкото Березовски, Ходорковски и Каспаров. Да е независим колко да е независим колкото всичките НПО-та на сорска/црууска хранилка.С тази тъпичка пропаганда ще вървите на партийни събрания и в рекламите на биг брадър. В нета, надявам се хората да са малко по-интелигентни.*** му и гадовете, и *** дет са напълнили т.нар. "медии на международната общност", от която и нашите медии са част.
11
13
 
11
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Путин отчаяно си търси партньори, тъй като кризата в Украйна го постави в международна изолация.
10
2
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 10 години
Защото ние сме "братски славянски" народ.