Шеврон напуска България. Какво губим?!

Angel Marinov @meto76.blog.bg 28 май 2014 21:07
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
71
6443

Шеврон напуска България. Какво губим?!

Само заместването на вноса на природен газ с местен добив би оставяло в България над 1 милиард евро всяка година.

 
 
 
 
Илиян Василев
 
 

 

 

Анализ на Илиян Василев


Шеврон напуска България. В новата си стратегия компанията се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Румъния и Украйна, в които има благоприятен климат за реализация на необходимите, но рискови инвестиции.

По оценка на американската Агенция за Енергийна информация България разполага с близо 480 милиарда кубически метра потенциални запаси от шистов газ и 180 милиона барела шистов нефт.

Другата възможност за добив на природен газ - от дълбоководието на Черно море в блока Хан Аспарух, е на прекалено ранен етап – прилагане на  дву- и триизмерна сеизмика, за да може да бъде оценен потенциалът за добив, ако въобще той се окаже рентабилен.

Шеврон е най-голямата международна енергийна компания, която някога бе проявявала интерес към проучването и добива на нефт и газ в България. Нейното оттегляне със сигурност ще се отрази негативно върху чуждестранните инвестиции и перспективите за проучване и добив на нефт и газ у нас и особено върху възможността за замяна на вноса с местни източници.

Кратък коментар

Новината не е изненада. Вероятно не много хора са знаели, че Шеврон имат офис в страната и реално работеха, за да може, в случай на отмяна на мораториума, с който парламентът спря проучванията за шистов газ в страната, да възобновят своята работа по придобитата лицензия за проучване. (Шеврон придоби лицензията на 30 май 2011 г.  след спечелен конкурс и като плати 30 млн. евро за правото да прави проучвания за шистов газ и нефт - б. ред.)

Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ. Българските избиратели гласуваха за своите представители в изборите за Европейски парламент и голяма част от твърдите противници на шистовия газ останаха много под чертата. Затова и не искаха до допуснат вътрешния спор относно това дали да има или да няма добив на шистов газ и нефт у нас да се реши чрез референдум. Тяхната политическа представителност е нищожна - затова пък имат много мотивирана организационна сила на улицата.

За разлика от други компании, Шеврон не можеха да я "карат" по български или балкански, като прилагат добре отработените и печеливши методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители. За  това и предложиха този огромен бонус за правителството - за да може то да им спести необходимостта да отклоняват многобройните "креативни" внушения на централно и местно равнище за съдейстивие и улеснения.

Оставям настрана кампанията на екоактивистите срещу Шеврон и срещу шистовия газ - тя бе очаквана и съвсем не е специфична за България. Единствената разлика е, че у нас зависимостта от руските газови доставки и най-вече пленяването на държавата от специфични интереси е в порядък по-висок от страни като Полша, Румъния и дори Украйна.

Проблемът със зависимостта от един доставчик за България е лесно решим, но никой реално не го желае. Толкова е прекършена волята ни, че дори не искаме отстъпки от цената на природния газ, въпреки че Газпром в момент се съгласява по всички фронтове.

Създаде се погрешно впечатление, че Шеврон се натискат и на всяка цена искат да ни "завладеят", "поробят" или "да изнесат богатствата ни". Новината от днес дава отговор на този примитивен провинциализъм, експлоатиран успешно от заинтересовани групи. Не Шеврон имат нужда от България, а България има нужда от Шеврон. Защото в света тече бясна надпревара за привличане на инвестиции и най-вече на експертиза и технологии в сферата на проучването и добива на неконвенционален газ. Шеврон имат достатъчно перспективи по целия свят - не случайно се прегрупират и префокусират върху операциите си в Австралия.

Шеврон имаха и едно отличително от другите големите международни компании качество - не зависят прекомерно от бизнеса си в Русия. Именно постоянното привличане на милиардите възможни печалби от бизнес с Русия накара редица енергийни грандове да обърнат гръб на Централна и Източна Европа.

Русия, която чрез своите активисти в България, успя да обезсърчи плановете на американската компания у нас, трескаво привлича инвестиции и опит в добива на шистов газ. Само за последните три месеца всички големи руски фирми сключиха договори с водещите западни компании именно в тази област.

Но изглежда такава е съдбата ни - у нас нещата да се случват само ако и доколкото това е изгодно на Кремъл. Това, че ще внасяме шистов газ от Русия, вместо да го добиваме тук, не е голямата беда. Бедата е, че у нас вече няма работеща икономика, която да генерира приходи, за да си плащаме за тези енергийни доставки. Като една от причините за това състояние на икономиката са високите цени на природния газ, които убиват конкурентноспособността на българския износ. Но за това управниците нехаят. Предпочитат да повтарят нищо незначещи общи мантри за реиндустриализация, без изобщо да разбират икономическите и финансови фундаменти на този процес.

Едно е да имаш здравословни съмнения и стъпка по стъпка да увеличваш знанието си и опита си. Друго е да станеш политически активист и чрез умението си да забраняваш на другите да заработваш влияние и пари.

Новото правителство и новият парламент не направиха нищо, за да покажат готовност за търсене на истината за реалните рискове и възможности за проучване и добив на шистов газ. Уж мораториумът беше временен, а никой не си мръдна пръста, за да възобнови работата на Комисията от предишния парламент, която беше напипала верния път към постигането на оптимален баланс между рискове, знания и политически действия.

Само заместването на вноса на природен газ с местен добив би оставяло в България над 1 милиард евро всяка година. Цели региони като Северозападния може да бъдат изцяло променени - като спре обезлюдаването и негативните демографски тенденции. Да не говорим за реалните перспективи за добив на шистов нефт, който можеше допълнително да върне в страната други няколко милиарда евро, които сега плащаме на вносители на суров нефт.

Една възможност бе изпусната. А какво е успехът, освен улавяне на мига и на възможността. Вероятно новината ще породи бурен ентусиазъм във външни националисти като Атака, или в русофилските среди. Дори еколозите могат да тръбят "победа", но моят въпрос е какво печели обикновеният българин - работа, пари или песпектива?

Ще посоча само няколко извадки от доклада за социално-икономическото въздействие на шистовия газ върху развитието на страната ни. В доклада не е оценен възможен значим ефект и от добива на шистов нефт. Но дори в този вид, документът дава ясна представа какви са шансовете, които пренебрегваме.

Само няколко извадки:
- допълнителни 1,7% ръст на БВП за период от 30 години
- спадане на цената на природния газ с 25-30%
- увеличение с 25 милиарда евро на инвестициите в България
- 180 милиарда евро допълнително създадена брутна продукция
-  45 000 работни места

Нищо от това няма да се случи в България, а в съседните страни.

Както премиерът Понта каза: ако трябва да избираме, е по-добре Шеврон, отколкото Газпром.

Няма смисъл да търсим причините за неудовлетвореността си, за бедността и огромния натиск за емиграция на младите българи извън собствената си отговорност и решителност за действие.

Докато не изгоним лъжепророците от Храма, няма да имаме бъдеще.

* Целия доклад какво социално-икономическо въздействие би оказал в България добивът на шистов газ - вижте тук.

http://3e-news.net/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BC_37489

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
12
 
! Отговори
Азис Шпека преди 10 години
Шеврон напуска България. Какво губим?!Отговор - Нищо.
65
0
 
10
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Авторе загубен, канадците от Дънди прешъс и Mundoro Capital които експолоатират златните ни мини, колко внасят в бюджета? Продажните ни политически микерета си взеха големите комисионни и оставиха канадците да правят каквото си искат! Изнасят се огромни количества злато срещу смешни постъпления в бюджета! Същото щеше да е и с Шеврон, тия цифри дето си ги писал за постъпления са само плод на твоето въображение.
64
3
 
3
 
! Отговори
бесен преди 10 години
До тттГлупчо - зелените, които са автетично против шистовия газ получиха 10 хиляди гласа. Другите които са против са левите в БСП, АБВ и Атакистите - всички заедно са не повече от 15-20 процента. Другите всички са с бизнес ориентация - доходи, работни места. То ли личи колко не невеж, като говори за Понта че е италински премиер - ама то глупостта не е за кратко, веднъж глупав, цял живот глупаз
63
3
 
1
 
! Отговори
Явен преди 10 години
До знаещ....Абе *** - то си личи си на светлинни години от този бизнес - освен ако не си в екологията - рекетьорчетата- Иначе в БГ няма специалисти в тази област, защото всичко живо се изнесе. Познавам единствените трима души българи които в момента работят фракинг и хоризонтално сондиране. Като си отворен хайде излез от анонимност - и свали маската си
62
2
 
1
 
! Отговори
Ало невежи преди 10 години
До гостОТворете си малко гугъл и вижте - всички големи нефтени компании на Русия се ангажираха в проекти с американски и западни компании - просто един клик на мишката.
61
3
 
1
 
! Отговори
Бесен преди 10 години
До НаблюдателИ какъв си като професионалист, че да говориш за отравяне на почва и вода - сигурно не си помирисвал геология - но знанията извират - аман от чалга в тази държава. Онази поне не е толкова вредна -но агресивното невежество е страшно
60
4
 
0
 
! Отговори
Бесен преди 10 години
До ВенелинЕ те такава глупост не бях чувал - ненормалници откъде четете тези глупости - поне отворете интернет вижте щатите в които се добива шистов газ, пият си хората вода и не им пука. Но с такива чугените и платени глави у нас нищо не става
59
2
 
0
 
! Отговори
Явен преди 10 години
До АнонименАбе глупчо ти изобщо през живота си виждал и си сонда - хайде като си невеж поне не го изкарвай на показ.
58
2
 
1
 
! Отговори
Никодим преди 10 години
До 69Глупак си ти - нали местния добив на Мелроуз е с 35 процента е по евтин като местен. Но невежите са блажени и фанатици.
57
2
 
1
 
! Отговори
Криско преди 10 години
До 69Запази невежеството за себе си не заразявай останалите. Целия свят добива се стреми да наваксва изоставането от САЩ които всяка година доиват по над 150 милиарда а някакви си нещастни невежи се стремят да поробят народа със своята инфантилен фанатизъм
56
2
 
2
 
! Отговори
Топалов преди 10 години
До УсмивкатаТо глупав но до такива размери просто е страшно. Що се отнася до заплаха не зная дали нещо ще фракират, но скоро озверелия от бедност народ ще Ви погне един подир друг и освен спасение в Русия и Сибир не виждам друго.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От тази статия лъха на заплащане... "България има нужда от Шеврон". Да, че как инак, имаме нужда от всичко, тука сме индианци и не сме виждали какво значи инвеститор - смях... Добре че нямахме петрол и газ иначе щеше да има военна офанзива за да ни освободят.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аве, автора - поне да го беше поредактирал още малко текста, че много му личи копипейста като от преводачаката на Гугъла ;) Ааа, забравих - и да знаеш за друг път, като пишеш де, че много ти липсват запетайките :)
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Създаде се погрешно впечатление, че Шеврон се натискат и на всяка цена искат да ни "завладеят", "поробят" или "да изнесат богатствата ни". -- всъщност проблемът беше, че шистовият газ се добива с огромни количества вода, която се смесва със силно токсични препарати. Вода, която ние нямаме, а дори и да имахме, никой не може да ни гарантира това, че няма да има разливи на химикали. Даже напротив. А цифрите по-горе не включват загубите за земеделието и околната среда. Лобистки предател такъв.
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иляне , каплак ***, в доклада дето така съвестно си пейстнал никъде не видях да пише за екологичното въздействие от добива на шистов газ. Не те знам в кой хамерикански псевдоуниверситет са ти промивали кратуната, обаче е очевидно че си нископлатен драскач на поръчкови статии.
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шеврон напуска България - това е една прекрасна новина.
50
1
 
19
 
! Отговори
Чоко и Боко преди 10 години
Наистина си личи колко му е мъчно на автора заради пропуснатите ползи. На лицето му е написано какво човече е. Много хубаво също че не всички българи са заспали и вярващи на глупости овце.
49
16
 
2
 
! Отговори
рублофоб преди 10 години
Рубладжиите успяха да угодят на своите господари и да унищожат поредната надежда за по-добър живот на изстрадалата ни родина.
48
2
 
6
 
! Отговори
авторчее преди 10 години
Не е зле да хапнеш малко домати с колците,добре ще ти се отрази!:))
47
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно "спонсорирана" статия, изобилстваща от твърдения представени като факти. Отдавна не бях чел нещо толкова явно платено.