Обама подарил България на Путин

буда БУДА @budha2.blog.bg 3 юни 2014 09:16
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
111
12967
Реч на американския президент Барак Обама във Военната академия в Уест Пойнт предизвика редакционен коментар на „Вашингтон пост”, в който за втори път в рамките на два дни „тежката артилерия” на американския печат изстрелва България пред скоби в контекста на световната политика.

Онзи ден „Уолстрийт джърнъл” последва предупрежденията на европейските медии за растящата руска намеса в България като заплаха за западното единство, а „Вашингтон пост” сега критикува президента Обама за нерешителната му политика спрямо Русия през призмата на руската агресия срещу Украйна, която показва, че американското отстъпление провокира апетита на Путин да се възползва от слабите звена в западните съюзи.

Като такова слабо звено, податливо на руския шантаж, във Вашингтон ( явно не само във „Вашингтон пост”) разпознават България.

Ето как реагира американският вестник, цитиран от сайта на в. „Дневник”:

„Споменаването на България става в редакционен коментар, започващ с думите: “Президентът Обама пренареди глобалните ангажименти на САЩ по начин, който разклати доверието на мнозина американски съюзници и окуражи някои врагове”. “Това ограничаване на американската сила противопоставя Обама на всеки един американски президент от Втората световна война насам”, допълва още “Вашингтон пост”.

Коментарът на една от най-влиятелните медии в САЩ на практика обвинява президента, че отстъпва позиции на Путин в България ( и в Кипър), от което Кремъл се възползва.

Интересното е, че речта на Обама от една страна акцентира върху добрите новини за американското лидерство, свързани с иновативността на американската икономика, нейната растяща енергийна независимост и все така лидерската позиция в света от гледна точка на военната мощ. Но въпреки това американският печат, включително и чрез традиционен поддръжник на демократите, като „Ню Йорк таймс”, пренебрегват списъка с успехите ( които не са новина) и акцентират върху спестената от Обама новина: провала на американската политика по отношение на „разколебаното доверие на мнозина американски съюзници”, окуражаващо „някои врагове”.

„Някои врагове” означава Русия, а сред „мнозината съюзници” се откроява България.

На тази критика Обама отговаря пред военния елит на страната в аванс с аргумента, че фактът на американското военно могъщество не означава да имаш чук и да решаваш всеки проблем така, все едно, че е пирон.

Така е. Казал го е родоначалникът на даоизма Лао Дзъ още през 6 век преди новата ера. Вероятно има причина Обама да не споменава, че тази мъдрост има китайски произход- едва ли става дума за интелектуален мързел. Но трябва да има причина и за не по-малко мъдрото тълкуване на речта му от американските анализатори, които отбелязват, че тя е била посрещната хладно с не особено ентусиазирани овации.

Трудно е да аплодираме и ние, освен ако не сме от онези съмнителни българи, за които любовта към Русия е по-важна от уважението към българската независимост.

Русия може и да не е пирон за американския чук, но България явно е третирана от Русия като „пирон в ковчега” на западното единство, който Москва вече демонстративно забива чрез своя проект „Южен поток”. Разклатеното доверие на много българи ( във волята на САЩ да се опълчи ефективно на руската агресия) не оставя вакум в образувалия се луфт.

Този факт оставя разочароващото усещане за Déjà vu с тази разлика, че днес западните лидери нямат удобното извинение от края на Втората световна война, че не могат да искат от изтощените си народи подкрепа за нова конфронтация с една тоталитарна държава, поради което нямат друг избор, освен да оставят на съветската мечка да се разпорежда със източноевропейската си плячка. Защото днес Русия е икономическо джудже спрямо ЕС и САЩ, които имат потенциала да го поставят на мястото му точно така, както вече му показаха вратата вън от Г8.

Само егоизмът и малодушието на западното лидерство могат да обяснят безпринципното поднасяне на подаръци ( като България) на руската имперска лакомия.                                  Иво Инджев, http://ivo.bg/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
8
 
! Отговори
Без коментар преди 10 години
Абе Инджев, колко ти плати задокеанската НПО за тая псевди статийка. И въобще ти имаш ли си представа какво ще стане в държавата ако САЩ си позволят "по-твърда" политика към БГ?
89
0
 
10
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
Иво, няма как да се качиш на вълната! Старите ти господари се отрекоха от тебе, а нови още не си намерил, а и камо ли ще намериш, защото си много просто момче! Дори човек когато е ***, трябва да има мяра, защото иначе много бързо го разпознават и е бита карта! Ще правиш като Огнян Минчев, Иван Кръстев, които под национални интереси разбират интересите на САЩ, ЕС, МВФ и СБ. С псевдонаучни изследвания (ако знаеш какво означава студентски протокол) да доказваш тезите си!
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този инджев е голям нечестивец, от такива като него не сме прокопсали. Абе, инджев, колко пари ти дадоха западните *** да пишеш тези тъпизме, бе...
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БЪЛГАРИЯ 25 процента ЗАПАДно, 75 процента РУСКИ
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тръгнал Чърчил за Москва през октомври 1944 г. да оправя света, защото Червената армия му вдигнала кръвното. И там на маса скроили известното процентно съглашение". Норман Дейвис, виден историк, автор на култовото изследване Европа", отбелязва: Говори се, че Чърчил извадил половин лист хартия от джоба си и записал кратък списък на страните и процентите на очаквания баланс на западно и руско влияние. След като Сталин дръпнал от лулата си, поставил ясна синя бележка за одобрение върху следното: Румъния 90 % руско, 10 % западно; Гърция 10 % руско, 90 % западно; Югославия 50% на 50%
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сталин обтяга отношенията си СЪС СФрю тъй като тя е твъред независима, една Славянсак или дунавсак федерация в която влизат половинаат балканви и той няма реален контрол досат би го изнервила. затоав не е позволил създаването й, въпреки настоявянията на чърчил.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ти не си наред именон Щатите и Британия подрепяха СФПЮ чак до падането на берлинсакат стена и затова тя бе по-напред от нас. що се отнася по процентите - можеш да ги провериш ако не ми вяравш, дал ги е кисинджър в сопмените си, вес си мисля че Хенри Кисинджър заслужва доверие. пак той съобщаав че Чърчил е бил готов на какво ли не, за да разцепи Австро-унгария искал е немците да бъдат само една трета от сегашната си територия и за тази цел е бил готов да създаде "дунавска федерация"
83
2
 
6
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Това е много тъжно да призная, но това е вярно! България продава своите национални интереси с някой, който е я обещава повече пари. Сега , че ЕС и САЩ. Но България има отново объркат, като винаги! Съжалявам...
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е добър партнъор? За кого? Смешно! България винаги само оплаква и моли за помощ от всички страни. Срамувам да го призная, че България ще бъде верен на страната, който плаща най- много за българската лоялност. Не идеали, нито идеология, нито патриотизъм....днес - само пари и печалба за нашите олигарси . Нищо друго!
81
5
 
23
 
! Отговори
zoro преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯКви милиарди помощи бре читак смотан? Милиардни вноски имаме към брюкселския бюджет, в замяна само гледат да ни спрат парите по ши*аните си програми, даже когато мутробойко им поиска пари да си строи пътища не му дадоха и стотинка, че асфалта му не бил ***. Да не говорим за милиардите дето монополите измъкват....Русия ако не друго, ако дойде тук ще застане на пътя на свинете от ислямистска Турция, твойте братя
80
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 10 години
а дано, ама надали
79
23
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ОБАМА Е ПРАВ ! НА българия НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА КАТО ВЕРЕН ПАРТНЬОР ! ПО-ДОБРЕ Е българия ДА Е ВЪН ОТ НАТО И ЕС ! НАД 20 Г. ВЕЧЕ българия ПОЛУЧАВА И ПРАХОСВА МИЛИАРДИТЕ ЕВРО ПОМОЩИ ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЪРНЕ ПРИ русия , ТА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПОЛУЧАВА ОТ русия ?! ВЕРОЯТО ГАЗ И ПЕТРОЛ НА НАЙ-СКЪПИ ЦЕНИ КАКТО Е БИЛО ДОСЕГА И ПРЕЗ КОМУНИЗМА И СЛЕД НЕГО !
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Y koi e po nagul, koito poduriava Bulgaria ili koito priema podaruka ??? Nie kakvo sme ??? Futbulna topka da ni poduriavat ???
77
2
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
много умни ми станахте бре журналисти!!! особено тия в америка голяма свобода на изказване ....пффф!! обективна беше тази професия ама май май беше сега сте само ПРОВОКАТОРИ които доста избирателно избират темите си и заемат страна за да предадат на читателяГРОЗНО!!!!
76
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименкакви ги говоришточно сащ и великобритания принуждават сталин да даде заден ход по въпроса за присъединяването на българия към югославиякаоак ще позволят англичаните една силна югославия да се простира от адриатика до черно море и да прекъсне търговският път на гърция и турция към западна европазатова и тито се скара със сталин
75
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чърчил даже имал идея всичик славянсик народи на балканиет да бъдат обединение в едан обща славянсак федерация- така щял да накаже едновременон германия като откъсне часит от Автро-унгария и ги даде но вота славянсак федерация и нас, като ни приобищ към сърбите. Сталин не дал, защото се уплашил от нарстване на влиянието на Тито
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 60 нещо си в голямва забляда в ЯЛта ни раздеил не Стали, а Чърчил, който ни подари на Сталин и убеди Рузвлет, че не засулжваме да сем в западната сфера. Всичик знаят за прословутия разговор. Сталин написал на един листГърция САЩ 75, ССР 25 %СФРЮ - 50-50Румъния и България 25 -75 Чърчил погледнал и сложил едан ГОЛЯМА ОТМЕТКа(сиреч ДА)
73
1
 
16
 
! Отговори
Бай Онзи преди 10 години
До Анонимен Ами да! Как Позна? Сигурно си научил, че Ивчо Инджев е обучаван в ДС? / Агент от първа ръка ./Държавна сигурност/.Малко късничко си загрял. Аз например го знам от времето, когато ни осведомяваше за събитията в Бейрут и с голям мерак хвалеше комунистите и с още по-голям мерак громеше империалистите!? Момче, простотията и невежеството ви, ще затрият България. А, благодарение на *** и неграмотници като вас, хитреци като Ивчо,си живуркат добре. Продавайки пак България!
72
1
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
До Анонимен борсукАко за теб е интелигентно решение да напуснеш Родината си за да си осигуриш по приятен и лесен начин на живот може би си прав. Голяма част от хората останали тук се борят въпреки обстоятелствата за България и за мечтите си. В живота не всичко е пари, нито пък на кой господар да се кланяш - Изток - Запад. Това не го пише никъде, но е факт. Ти можеш да сереш на фактите, но те си остават. Пък като ти харесва бъди си "Интелегент".
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
интилигенцията се изнесе на запад, скотовете глредат на изтокмного грубли обобщения - от онези които аз познавам - огромни тълип от емигранит - 95 проценат от тези коитоотидоха на запад не са интилигенти, а хора със средно образование, които отидоха да работят в Испания,германия, холанидя, Франция, дания, като зидари, бавачки, сервитьори и т.н.