Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай

През 80-те, друга азиатска държава заплашва Америка
@.blog.bg 25 май 2019 17:10
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
159
85290
Как се печели търговска война? САЩ надви Япония, ред е на Китай
Снимка: Reuters

Докато Китай и Huawei търсят начини да се справят с търговското нападение от страна на САЩ, Доналд Тръмп канца в Япония, където ще е на посещение в следващите няколко дни.  Президентът на Америка ухажва азиатската държава както никоя друта страна по света. Но преди години, обстановката е била съвсем различна.

Още по темата

През 80-те Япония е втората най-силна държава в света.  Естествено, първенецът САЩ се страхува, че ще бъде задминат от нея. Във вестниците се появяват заглавия като „Японизирането на Америка” и „Икономически Пърл Харбър”, тъй като много японски компании се развиват добре и на територията на САЩ. Дори самият Тръмп казва през 1989 година, когато все още може би и не си е помислял да е президент, че "Япония изпива кръвта на Америка и това е проблем, който ще става все по-голям". "Те ни се подиграват", казва в заключене Тръмп.

Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония – търговска война. И вместо азиатската държава да се превърне в най-силната в света, тя всъщност пропада много назад в класацията.
Роналд Рейгън става президент на САЩ през 1981 година. Именно той настоява, Япония да отвори пазара си за американски компании и така да уравновеси дисбаланса между страните.  Азиатският гигант се съгласява на условията и дори приема клауза, която да ограничава броя на автомобили, които се изнасят от страната към САЩ. Но бизнесът усеща, че нещо не е наред. Адвокати и от двете държави призовават за премахване на мерките.

При одобряването на законопроект, призоваващ за тежки търговски репресии срещу Япония, Робърт Пакууд, тогавашният републикански ръководител на финансовата комисия на Сената, обеща да даде на Токио "око за око ... това е всичко, което те разбират."

А на заседанието на финансовата комисия през 1985 г., сенаторът Макс Баукус припомня, че: "Рейгън прогнозира" бъдеще, в което търговията ще бъде цар, орелът ще се издигне, а Америка ще бъде най-мощната търговска нация на Земята.” Но това далеч не се случва така, тъй като „Търговията може би е крал. И орлите може би се издигат... Но те не са американски орли. Търговията в Америка никога не е била по-лоша.

Във войната срещу Япония се вклйчват още Източна Германия, Фанция и Великобритания. Те, заедно със САЩ, подписват споразумение, което девалвира щатския долар спрямо японската йена (и германската германска марка). Така Америка увеличава износа си и намалява търговския си дефицит с много европейски страни. Но това не е краят – атаката срещу Япония продължава.

През 1987 г. Вашингтон налага 100% тарифи на японския внос на стойност 300 млн. долара, като по този начин го блокира от американския пазар. Така, след като йената се вдигнала, продуктите на Япония стават все по-скъпи и по-скъпи, а много държави и компании започват да се отказват от тях. Опитът на Централната банка да поддържа цената на йената обаче пука ценовият балон и страната изпада в рецесия. Врагът е победен.

И макар кабинетът на Доналд Тръмп да не е споменал войната с Япония след започването на конфликта с Китай, те със сигурност ще се опитат да почерпят опит от спечелването в полза на Америка през 80-те. Но през 2019 година, Китай не е Япония. „Врагът” е много по-силен, както икономически, така и политически от своята съседка през 1980-те. И със сигурност също е научил своя урок от старата война и никога не би повторил грешките на Япония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
15
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Много са ми забавни български форумни комунисти, които никога не са живели в комунистически строй от съветски тип, да не говорим за китайски. Седят си на топло по домовете и плюнчат монитора от вълнение като обясняват как Китай щял да смаже САЩ, а пък с помощта на Русия, щели да управляват целия свят и да се възцари равенство и братство. Дали сами си вярват или полуават по 10 стотинки на коментар, не е ясно. Ясно е, че ако поживеят само 1 година в Китай или Русия, ще реват като малки деца за ЕС.
38
0
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
психодиспансера пак се прояви със поредната масова стрелба :)Да вземат да си оправат собствената кочинка преди да се захващат с други а,ко ще кажете краварски тролченца :)
37
0
 
21
 
! Отговори
КИТАЙ преди 4 години
не е ЯПОНИЯ с американски бази - окупирана още от 2 световна. КИТАЙ е ядрена сила с мощен флот, с огромен пазар и огромно производство. 95 % от редките елементи са от КИТАЙ. Да им спре износа и цялата ИТ индустрия на САЩ отива на кино
36
2
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Ама като видиш made in japan знаеш че е качество
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си си измил тоалетнитев германия и се напъваш дапишеш коментари на неподходящомясто.
34
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАДВИ ЯПОНИЯ, ЗАЩОТО ИМАТ ХААРП (ОТРИЦАТЕЛНО ЗАРЕДЕН СНОП ЙОНИ ВИЖДА СЕ КАТО ЛИЛАВА СВЕТКАВИЦА И КАТО УДАРИ ПОВЪРХНОСТ ПРАВИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ КАКТО И ВРЕДИ НА КЛИМАТА!)ФАЩ ИЗПОЛЗВА ХААРП И УДАРИ ВЪВ ВОДАТА В БЛИЗОСТ ДО ФУКУШИМА ЗА ДА СПЛАШИ ЯПОНИЯ КОЯТО ТАМАН БЕШЕ ОБЯВИЛА, ЧЕ Е Е ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯТА НА ЯПОНИЯ ОТ ХААРП НО УВИ ВОДАТА ОКОЛО ЯПОНИЯ НЯМА КАК ДА СЕ ЗАЩИТИС КИТАЙ НЕ СМЕЯТ ДА ПОЛЗВАТ ХААРП ЩОТО И ТЕ ИМАТ И ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО!
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Japan са доста напред спреде 10 японци и 10 американци и вижте кой е изгубил интелектуалната война
32
0
 
22
 
! Отговори
ХУАЕЙ преди 4 години
ще му коства много. Може би всичко. Когато не знаеш кога да спреш ще се търкаляш в прахта. Не е верно, че ТРЪМП е натискал ЕПЪЛ и ГУГЪЛ. Точно обратното. Компаниите са искали да спре нашествието на китайците. По продажби ХУАЕЙ изпревари ябълката, гони САМСУНГ от първото място. Следва тотален срив на ЕПЪЛ, защото 1/3 от продажбите му са в Китай. А цялото им производство е там....
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските медии сами сипризнават, че срещу Китай и Русия нямат шансове. Но тука на този български форум ималодоморасли слугинчета коитотвърдят обратното -- интереснаситуация !
30
12
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
"Комлексирано и детинско поведение. Демократи, ама само на приказки, а когато някой ги настигне, американците го приемат за заплаха и започват война с него."А ти какво очакваш, да разтворят широко бузи и да кажат - "Хайде, обладайте ни"?! Разбира се, че ще се борят да останат N1 с всички възможни средства. И честно казано, предпочитам Европа и САЩ да домонират света, защото другото съм го виждал. Детинско или не, този свят се върти около властта, парите и жените. Всеки се бори за това.
29
18
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Умен народ , богата е и държавата ,богат е и народа - такива са американците и германците ! Трудолюбив народ не чак толкова умен , богата е държавата ,но е беден народа - такива са китайците ,богата държава навсякъде магистрали и небостъргачи , но народа не живее добре , работи за недостойна заплата !Мързелив и глупав народ - бедна държава и беден народ , такива са русия и руснаците ! Нито инфраструктура имат , нито техника ,нито хубаво и качествено производство , а заплатите им мизерни !
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка е неподготвена за войнас Китай. Например те не знаят каквода правят ако Русия присъединиДонбас , а Китай -- Тайван.Преди няколко седмици отправихаултиматум на Русия от Средиземноморе където се бяха събрали дватехни самолетоносача -- Путин имотговори и резултатът беше че сащобявиха спирането на строежа на най-големия самолетоносач ДжералдФорд . Sic transit gloria mundi.
27
12
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Тук на много другари им се иска китайците да спечелят търговската война и да доминират в световен мащаб. Другарите вероятно не знаят как се работи в Китай, какви са правата на работниците, какви са доходите. Масова практика в китайските фирмим е да се работи на 6 дневна работна седмица, по 10-тина часа на ден. Само европейските клонове се съобразяват със законодателството, но не много стриктно. Разпитайте какво е положението в Хуавей - България. И всичко това за паничка ориз (буквално почти).
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Има един единствен начин, САЩ да не бъде задминат от Япония търговска война."Комлексирано и детинско поведение. Демократи, ама само на приказки, а когато някой ги настигне, американците го приемат за заплаха и започват война с него.
25
21
 
2
 
! Отговори
Пич преди 4 години
"Тепърва Китай почва да вади козовеот ръкава и на тръмпчо ще му останеусмивката на снимката."Твърде много думи си написал, а нищо не си казал. Китай нищо няма да извади от ръкава. Най-много да се опита да направи сътресение като наводни пазара с американски облигации, но това е ухапване на комар за САЩ. Ако Тръмп щракне с пръсти, Хуавей са пътници. Както и всяка друга китайска фирма. Китайците ще седнат да преговарят, вероятно ще се разберат, да видим.
24
25
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
От мен да го знаете - В света има 2 велики държави , САЩ и Германия ! По посоката на емиграция ще разберете дали една държава е велика или жалка !Освен САЩ и Германия няма други държави в света с толкова голям наплив на емиграция ! Това означава ,че тези две държави са икономически гиганти ! Точку по етих въпрос , досвидания друзя ! Рекомендую вас - емигрировать в России !
23
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре отивам да гласувам срещу мазния слуга на тръмпунякв българия.
22
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу Китай и Русия сащ са БЕЗПОМОЩНИ.
21
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стандартната тактика на американския късопишковец: -някой го вади по-голям от моя, значи е време да го унищожа, за да продължавам да съм номер едно.
20
18
 
2
 
! Отговори
V преди 4 години
САЩ няма с кво да отговорят .Те не изнасят нищо ,освен долари .Освен това тези войни не са безплатни. А и тука проблема е че Япония се затвори в западното влияние както България ,а Китай не прави тая грешка ,но прави други грешки .Китай ще увисне .