Обвинител №1 подкрепи промените в НПК

"Хората се страхуват повече от държавата, отколкото от престъпниците"
28 яну 2010 11:26,
63

Главният прокурор Борис Велчев защити промените в НПК, които бяха приети на първо четене в парламента.

Велчев заяви, че те няма да направят прокуратурата по-силната страна в процеса, но не отрече, че ще й дадат повече възможности.

„Нека се замислим каква е ползата от една прокуратура в общество с огромен дефицит на справедливост“, попита риторично обвинител №1.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
Бърз пример от ежедневието - в голям столичен магазин хващат крадящ клиент. Управителят вика полиция. На другия ден същия клиент пак е в магазина и пак е заловен да краде. Управителят 3-4 пъти го разкарват в работно време да дава показания, да пише обяснения. Вече не вика полиция. Защо? Заради шеговитото обяснение на полицайте на втория път - освен да му хвърлим един бой друго няма какво да му направим, само си ги разкарваме. Благодарим на сегашната система :)
41
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... до ? преди 14 години
Ето ... репресивен вариант. Досега 20 години пробвахме с перцето ...Репресивен трябва да е към некадърните полицаи, следователи, прокурори и съдии които даже когато излязоха в списъка на Черничкия ги погалиха с перцето. На оня, Боби Цанков, жената се оказа следователка даже. И какво? Ами нищо. Седи си в МВР необезпокоявана.Репресията не трябва да е към обвиняемия, давайки на гореизброените законно да осъдят когото си поискат свидетелствувайки с "колегата", независимо от това дали са си свършили работата да съберат доказателства. Тези промени в НПК им дават възможност законово да си прикрият корумпираността и/или некадърността един на друг. Или да натопят някого.Има ли някой с акъла си в тази държава който се съмнява, че тия не са всичките в системата "халваджията за бозаджията"?И при все това се кефите когато им се осигурява инструмент за репресия. Знаейки, че тези същите са използували досегашната си власт за по-малка репресия главно в своя полза, а не за обществото. Даже срещу и в ущърб на обществото!
40
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
Добре, КАК да се прочистим от корумпираните и некадърните? С кои да ги заменим, и да знаем, че ще са компетентни и неподкупни? В джобс.бг ли обяви да се пуснат? Китайци ли да внесем? Да си държим сегашния НПК и да продължим да си взимаме джобно ножче, когат излизаме за цигари по тъмно? Ситацията си я имаме и от нея няма да излезем с мечтане за добрия неподкупен магистрат, за момента май трябва да избираме между анархия и полицейщина. 20 години експеримент с анархия ми стигат
39
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
"Хората се страхуват повече от държавата, отколкото от престъпниците" С оглед на това кой е държавата, кой е премиер, кой президент, кой "гражданин" - мисля, че е нормално хората да се страхуват повече от държавата, отколкото от престъпниците, които не са в държавата. Маса престъпници станаха държавни служители!
38
0
 
0
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Да видим сега, кой от всичките проблеми ще реши този "репресивен вариант"?! Какво гарантира, че ще се прилага спрямо престъпницити, щом сегашните закони не се прилагат?! Няма ли да е това поредната норма само на книга или още по лошо, нещо което ще се използва не за борбата с престъпността, а за саморазправа с политически опоненти?! Какво ни гарантира, че няма да се случи точно това?! И да, прав е Велчев, страх ме е от държавата, още повече когато същата тази държава се опитва безконтролно и безнаказано да ме репресира! И пак ще повторя, нима в момента няма закони срещу убийствата, нима няма текстова, по които да се осъди един престъпник?! Защо не се прилагат, поне до колкото ги има, ами се търси още, и още, и още?! Относно това, че аз специално мрънкам, когато нещо започвало да се прави, не е така! Аз мрънкам, не защото нещо се прави, а защото нищо не се прави с наличните средства! Одеве го писах, пак ще го повторя! Когато видя, че законите в България се прилагат, безпристрастно, справедливо, точно, но това е недостатъчно, аз ще съм първият който ще поискам да ги променят! За сега обаче не виждам! За сега виждам, че какъвто и закон да се приеме, той няма да се спазва или ще се използва за други цели! Това е!
37
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
Ние не ревем защо се прави, а че не се прави това което трябва!Че ви полагат основите на полицейска държава като подписвате празен чек на същите хора от които и вие пищите.Вместо да се прочистят корумпираните и некадърните им дават на същите корумпирани и некадърни почти извънредни правомощия.Това е.
36
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
Нищо лично, но...колосалната част от мненията са на тема "какъв е проблема". Проблемите ги знае всеки над 7 годинки, който все още не е избягал от държавата - корупция, ниска квалификация, интереси...списъка е безкраен.Истинският въпрос е "как решаваме проблема". Ето, предложен репресивен вариант. Досега 20 години пробвахме с перцето, с отлагането на делата, с болните адвокати, със снимките от охранителни камери, дето не били това, което са.Резултатът го виждаме всеки ден-днес са пуснали "нагъл
35
0
 
0
 
! Отговори
Мимоза преди 14 години
Ако нищо не се прави всички ревем, че не се прави! Ако нещо започне да се прави, реването още в зародиш е за това, че нещо ще се прави!!! Угодия няма! Май тези, които искат да си живеем в гетото и да се радваме на пълната анархия са повече от тези, които искат ПРАВИЛА, за да живеят по-спокойно! Демокрацията означава правила и закони, които да се спазват от всички...който не го разбира да отиде да живее другаде, не е нужно да бълва отрова към всичко и всички.
34
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... до ? преди 14 години
Припомням ти да се замислиш ЗАЩО пускат престъпниците.В болшинството от случаите полиция, следователи и прокурори не са си свършили работата.Пресен пример: Задържаха Маргина часове след убийството на Боби Цанков с обвинение за подбудителство. Естествено, че съдът не може да го остави в ареста само заради голо обвинение без доказателства.Друг пример: Скандалът с Мургина беше за над милиард. Сега обвинението/прокурорите я съдят за "нерегламентиран натиск върху служители".
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе тоя що никой не го разследва, и той е в някоя голяма игра.Мафията и дръжавата са едно и също нещо де е тръгнал да ги стравнява защитника на мафията.Досега осъдена голяма риба няма и няма и да има докато този е главен прокурор.
32
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Това не са прокурори които сключват споразумения с убийци ; ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ В БГ ! НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ЗАЕМАТ ТАКИВА ПОСТОВЕ В ПРАВОСЪДИЕТО.
31
0
 
0
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Премиерът е *** като гайда!Дали от прокурори или адвокати, резултата ще е един и същ!И едните и другите ще дърпат чергата към себе си!Това е все едно да назначиш съдия на мача или от Левски, или от ЦСКА и да ги сменяш...ту от едните, ту от другите и после да мрънкаш, че не става дерби!Законите трябва да се пишат от ескперти, а прокурорите и адвокатите да ги изпълняват! Това е истината! Не само да търсят как да орежат малкото останали ни свободи! Ето на, днес пак се чу, пуснали още един от Наглите, някъв си Хамстер... Защо бе?! А?! Ако беше написан закона от Велчев, нямаше ли да го пуснете?! Във втора тема вече ти го пиша това, проблемът не е в закона, а в неспазването му! Законите си ги има и в момента! Ама те така са свикнали новите, на крива ракета, космосът да и пречи! Да не говорим, че докато им се радвате, тихичко и кротичко си прокарват основите на полицейската държава....
30
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 14 години
Проблемът не е в адвокатите, а в Конституцията, ненаказуемостта и слабата квалификация на магистратите. Пример - Ще приема, че думите ми не са верни ако някой ми каже поне един случай на наказан със затвор на основание възпрепятствуване на правосъдие - на прокурор, по чиято вина са изтекли давностни срокове.Няма такъв случай ... Няма и да има .... а текст в НК има.Защо не се прилага? Въпросът е риторичен.
29
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
Пускат престъпник - рев! Променят законите с по-репресивни - пак рев! Я ми припомнете какво искаме в края на краищата?
28
0
 
0
 
! Отговори
Рол до ??? преди 14 години
Обущарю, не съди по-нагоре от обущата.
27
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 14 години
Представям си ги онези адвокати, които ми доказват, че убиецът не бил престъпник и затова не трябвало да бъде осъждан, ако трявбаше да доказват теоремите на Коши в математиката ... Ще стане мале - мале и ако Коши им видеше доказателствата ...
26
0
 
0
 
! Отговори
асдфсд преди 14 години
"Хората се страхуват повече от държавата, отколкото от престъпниците"Еми много хора се постараха за това.
25
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 14 години
Премиерът каза, че новия НПК трябва да се пише от прокурори, а не от адвокати и ето затова заслужава уважение и адмирации !20 г. ' съдихме ' престъпниците по правилата на адвокатите и затова тежката престъпност се увеличава с всеки изминал ден ...Време е за промяна и истинско правосъдие, за да не може никой скъпоплатен адвокат да оттървава убиец от затвора, защото старият НПК, писан от адвокати в предишни парламенти, позволявал това !Убийството си е най - тежкото престъпление и не разбирам как може некой адвокат да ми доказва, че черното било бяло и затова престъпникът да остане ненаказан / неосъден / !?
24
0
 
0
 
! Отговори
Тъй, тъй ... преди 14 години
до: SarcasticGrinДраги, проблемът е в самата система и хората които са се окопали в нея. Системата включва МВР, следователи, прокурори и съдии.Красьо Черничкия беше назначавал не само съдии, но и прокурори. Да, във ведомството на тоя горе на кадрото. Дето иска да му подпишем празен чек.И вместо да оправят системата и да я прочистят от плъховете те искат да им се гласуват още силови и безконтролни права. Като контролът на трафичните данни и като тези изменеия на НПК.Защо сте толкова наивни?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
оправиа ниама,вси4ко краде здраво.е сега винетки осигуровки какво ли не даваме си парите а в замиана само приказки.